Rușine, rușine și iarăși rușine să-mi fie că abia acum văd Ne Zha, o animație din China din 2019 care, cu 20 de milioane de dolari buget, a încasat peste 726 milioane de dolari, devenind al doilea cel mai de succes film chinezesc după Wolf warrior 2.
🎬 Ne Zha – Premisă 📖
Ne Zha este țintit, cu predilecție, către publicul autohton, pentru că se scufundă cu povestea într-o mitologie bogată și originală uneori greu de înțeles de către vestici.
Chiar premisa este una fantastic de imaginativă și teribil de fascinantă și m-a prins în mrejele hipnotice ale animației încă din primele minute.
Pfiu, nici nu știu cum să transpun în cuvinte demne intriga din Ne Zha.
Însă o să încercă să o fac cu cinstea cuvenită, dacă voi fi în stare.
Esențele primordiale dau născare unei Perle a Haosului care acumulează tot mai multă energie cu lăcomie imensă.
Ca atare, Yuanshi Tianzun, Stăpânul Suprem, își trimite doi discipoli, pe grasul amuzant Taiyi Zhenren și pe slăbănogul serios Shen Gongbao pentru a îmblânzi această Perlă atotputernică.
Însă eforturile lor sunt zadarnice, Perla Haosului absoarbe orice lovitură și ripostează folosindu-se de forța inamică, așa că Yuanshi Tianzun, plictisit de eșecurile propriilor învățăcei, împarte Perla Haosului în două sfere luminiscente, Pilula Demonului și Perla Spiritului, fiecare cu destine diferite, așa cum urmează să aflăm în film.
Dar cine este Ne Zha? Ei bine dragii mei cititori, Ne Zha este al treilea născut al lui Li Jing, un zeu printre muritori, iar acest Ne Zha urma să primească în dar Perla Spiritului.
Însă un plan malefic duce la încorporarea în Ne Zha a Pilulei Demonului. Astfel, ceea ce trebuia să fie un prilej de eternă bucurie se transformă într-un coșmar înflăcărat pentru umanitate.
💭 Ne Zha – Comentariu 🍿
Divinitate cerească și Dumnezeule mare, cât de frumos este Ne Zha. Nu personajul, ci filmul în sine, și asta datorită, în mare parte, poveștii fermecătoare și pline de misticism și fantezie care nu au cum să nu te atingă într-un fel sau altul.
Debordează de originalitate, pe lângă denumirile simbolice prezentate mai sus, în film sunt și alte elemente de basm, precum Portalul Vidului, Purgatoriul Acvatic, Închisoarea Dragonilor, Palatul Cerului etc.
Toate sunt denumiri specifice bogatei mitologii chinezești pentru că au și avut timp suficient la dispoziție să născocească toate aceste perle fantasmagorice.
Filmul este superb din toate punctele de vedere.
În primul rând povestea este sublimă și dacă scriu că este profundă, nu îi fac dreptate.
Sub toată această aură de fantezie se ascunde o puternică pildă cu multiple povețe și care face trimiteri la prejudecățile haine despre stereotipurile dăunătoare și la discriminările pe bază de rasă, culoare sau stare materială.
Și pot continua enumerarea cu aparențele care de multe ori sunt înșelătoare, cu impresiile greșite pe care ni le facem despre ceea ce ne înconjoară ca urmare a superficialității meschine care ne conduce și cu destinul care nu este cel pe care îl stabilesc alții pentru tine, ci este cel pe care singur îl creionezi prin ceea ce devii prin propriile forțe și educația primită.
Și aș putea-o ține așa multă vreme.
Însă este cazul să trec și dincolo de aspectul alegoric din Ne Zha și să scriu câte ceva și despre acțiunea propriu-zisă.
Animația este majoritar excelentă, sunt câteva mici momente de poticneală din cauza timpului limitat care nu le-a permis creatorilor să-și termine așa cum trebuie capodopera.
Peisajele arată uimitor, sunt incredibil de diverse, de-o coloristică minunată, iar personajele nu sunt desenate fotorealist, ci duc mai mult spre desene animate clasice decât animația 3D cu care se încearcă păcălirea ochiului uman.
Acțiunea este incitantă, sunt destule lupte în film și bine regizate, pline de scandal, tămbălău și scheme sofisticate ce se lasă cu distrugeri la scară largă.
Ba chiar este și o secvență „one-shot‟ în care camera se învârte în jurul personajelor angrenate în luptă fără să părăsească scena și mă întrebam cum naiba au făcut asta, uitând complet că mă uit la desene animate, atât de absorbit eram de acțiunea nebună din film.
Avem și comedie cu grămada și ea provine în mare parte de la un singur personaj, grăsunul Taiyi Zhenren care se deplasează cu un porc zburător (nu, nu glumesc) și devine mentorul lui Ne Zha.
Au fost vreo două scene în care am râs ca un descreierat pentru că m-au luat pe sus și nu îmi venea să-mi cred ochilor că asistam la trimiteri deloc subtile la simboluri ale culturii vestice.
Dacă vă zic că avem parte de Terminator și Mission impossible în film, o să vă uitați cruciș la mine, însă credeți-mă, ele există.
Dar Ne Zha este și foarte trist, dulce-amar, pentru că ne arată o față urâtă a umanității, cea plină de prejudecăți obtuze și de răutăți absurde care pot traumatiza pe vecie sufletul unui om nevinovat.
Nu neg că am și plâns din greu pentru că, deși povestea este previzibilă, are câteva elemente total neașteptate la care am rămas înmărmurit și am ridicat instantaneu și instinctiv porțile barajului interior.
💭 Ne Zha – Comentariu 🍿
Mai tot filmul am stat cu ochii umezi, când de fericire, când de tristețe, și cu pielea zgribulită datorită poveștii simbolice și animației splendide.
Poate o scriu prea la cald, dar nu mă tem să zic că Ne Zha este cea mai frumoasă și mai plină de mesaje tulburătoare animație pe care am văzut-o, rivalizând cu Grave of the firelies sau Your name.
Așa că nu pot decât să o urc pe un piedestal alături de celelalte 2 și să îi dau un 10 fără nicio urmă de regret.
Este animația ce prezintă cel mai bine lupta dintre Rău și Bine, între forța devastatoare și puterea înălțătoare ce se află închise în sufletul fiecăruia dintre noi.