Endless loop

Poate că titlul original nu sună prea apetisant, Hei an mi gong, dar sunt sigur că dacă scriu traducerea, Endless loop, vi se va trezi interesul din somnolență pentru că filmul deja vă duce cu gândul la ceva time travel. Și n-ați greși prea mult.

Dar mi-o ia busola un pic înainte și n-am zis nimic de premisă, deși pe mine nu prea m-a interesant, am citit titlul, am fost deja acaparat.

În Endless loop niște călători într-un autobuz sunt nevoiți să dea un ocol prin munți pentru că în față este mare belea, un grav accident de circulație. Șoferul, că n-are rost să vă îngreunez memoria cu nume de personaje, pornește GPS-ul din minte și se aventurează în tunelul necunoscut.

Și merg ei ce merg, bă, dă-l dracului de tunel, nu se mai termină? După 20 de minute pasagerii se plictisesc să numere lămpile de pe tavan și cer șoferului să o ia pe retur.

Zis și făcut, și merg ei ce merg, trec 30 de minute, deci cu 10 mai mult ca la tur, dar tunelul nu pare a avea o ieșire născătoare de aer proaspăt.

Uite așa, dragii mei, ăștia sunt captivi într-un tunel fără sfârșit, unul terifiant, cu bucle temporale și spirale infinite, același tunel, dar niciodată la fel.

Filmul își găsește rapid propria identitate pentru că te vâră-n paralizie cerebrală foarte repede, nici nu apare titlul pe ecran și ăștia deja au băgat-o pe mânecă.

Personajele sunt dintre cele mai diverse, șoferul cam șontorog, un agent de asigurări fomist, o doamnă însărcinată destul de înaintat, un inginer care preia frâiele grupului, o duduie sexy, să ne clătim ochii, plus o soră protectoare și un frate autist.

Ce au în comun aceste multiple personaje? Nimic la prima vedere.

Endless loop este un film în care misterul pândește la fiecare colț, în ciuda faptului că acțiunea are loc aproape în totalitate într-un tunel care se ondulează, se unduiește și se învârtește într-o permanentă buclă (a)temporală fără sfârșit, la fiecare iterație tunelul arătând cu totul diferit.

Scenariul îngrămădește multe mistere, pe lângă încercările disperate ale pasagerilor captivi în această anomalie spațio-temporală, undeva în eter se conturează o altă problemă, un fir secundar care îți dă bătăi de cap și pe care încerci să-l coși nucleului principal.

Ce să mai, Endless loop este un mindfuck movie cu o poveste complicată ca un ghem de tăiței uscați pe care încerci să îl descurci, dar fără să spargi fragilitatea tăițeilor.

Te azvârle pe serpentine gânditoare periculoase, tot încercând să ajungi primul la destinația finală, iar uneori vizualul te bagă-n spasme halucinante, că abia te obișnuiești cu o buclă stranie, că Endless loop te azvârle într-una și mai și.

Patinez un pic pe lângă subiect, asta neavând legătură cu filmul, dar uneori parcă aș vrea să nu fi văzut atâtea mii de filme pentru că de multe ori plăcerea unui twist este stricată de mintea mea care face instantaneu conexiuni cu alte producții anterioare.

Și așa a fost și cazul aici, cred că după 5 minute de privit la Endless loop, nu știu cum naiba a descuiat motorașul cerebral un sertar cu amintiri, că mi-a venit în minte titlul unui film de m-am și speriat cum mi-a răsărit hodoronc-tronc. Am alungat gândul ca pe-o pânză de păianjen agățătoare, dar mama ei de treabă, că amintirea a avut dreptate.

Dar tot mi-am contorsionat în fel și chip încercând să bunghesc revelația finală, însă Endless loop este ermetic cu informațiile cam trei sferturi de film. Apoi personalitatea lui devine mai deschisă și parcă actul final a mânjit aspectul enigmatic care a însoțit filmul până atunci.

Chiar dacă este calic cu informațiile, tot trebuie să fii geană pe fiecare gest suspect, fiecare replică machaivelică, fiecare uitătură plină de venin sau ocheadă drăgăstoasă, undeva este ascuns secretul bine păzit din Endless loop.

N-aș avea multe de reproșat acestui thriller psihologic plin de îmbârligături surprinzătoare care-ți fac creierul să joace simultan coarda și șotron, este un film bazat în exclusivitate pe dialoguri cu tâlc și pe-o atmosferă tenebroasă în care angoasa și necunoscutul fac echipă bună.

Este fix pe gustul meu, fără prelegeri nesfârșite, fără hrănit cu țâța-n gură de parcă n-aș fi în stare să-mi fierb niște orez gustos, fără alte ascunzișuri propagandistice sociale, este scurt și la obiect. Că-i obiectul ascuns minții, asta este altă treabă.

Poate să zic că n-au fost prea convingători actorii în rolurile lor, dar Endless loop este un film micuț de tot, interpreții sunt necunoscuți, iar regizorul este la al doilea său proiect. Actorii sunt atât de obscuri încât cu greu am putut face conexiunea cu alt film, Ji yi da shi.

Cu toate astea, mi-a plăcut extrem de mult Endless loop, misterul conturbator fiind suficient pentru a mă determina să-i sparg filmului 9 lămpi luminoase.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

About admin

Check Also

Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.