First snow of summer

First snow of summerSterne unter der stadt sau First snow of summer sau Zăpadă de august este un film romantic austriac ce a văzut lumina zilei în 2023.

 

🎬 First snow of summer – Premisă

Alexander (Thomas Prenn) este un tânăr obtuz din punct de vedere amoros.

Un eveniment tragic din copilăria sa și influența bunicii care l-a crescut l-au făcut să urască noțiunea de iubire.

De aceea și-a propus să nu se îndrăgostească în veci indiferent de ispita ieșită în cale.

Ușor de zis, dar greu de făcut.

După ce a schimbat câteva locuri de muncă a ajuns să lucreze la metrou la departamentul de obiecte pierdute.

Așadar, ceva tern și plictisitor, un serviciu lipsit de ambiție și de posibilitate de urcare pe scara ierarhică.

Lângă cașcareta lui dă peste un magazin care vinde pălării. Iar cea care se ocupă de el este Caro (Verena Altenberger), o frumoasă fată care-i atrage atenția lui Alexander.

Și vă las pe voi să ghiciți ce pățește acesta.

 

💭 First snow of summer – Comentariu 🍿

Filmele de acest gen sunt câte stele pe cer și știuleți într-un lan cu porumb.

Însă acesta, din trailer, părea a avea ceva special așa că am decis să mă așez în scaunul din sala goală și să-l urmăresc.

Și da, pentru prima jumătate chiar l-am găsit fermecător pentru că a fost suficient de diferit pentru a-l numi original prin personajele pe care le pictează.

Ambele sunt ciudate în sensul că depun eforturi considerabile să evite să se îndrăgostească.

Este o coincidență destul de mare ca tocmai ei să se găsească atât de aproape unul de altul, dar treacă meargă.

Voiam să folosesc o exprimare cu caracter peiorativ pe care o însemnasem în carnețelul cu notițe, dar am renunțat ulterior la ea după ce am văzut ce se întâmplă mai departe și mi-am dat seama că aș fi tare nesimțit și insensibil.

Deși avem parte de eterna poveste romantică aici există un farmec aparte deoarece Alexander este posesorul unei minți pline de imaginație care concepe fel și fel de gesturi menite a o impresiona pe Caro.

Și, odată cu ea, ne surprinde și pe noi.

Nu strică nici faptul că are o viziune augmentată și astfel ecranul devine o pânză numai bună de pictat pe care se combină imagini reale cu unele închipuite pentru a genera o atmosferă magică, de basm virtual.

Până la un anumit punct filmul mi s-a părut extrem de drăgălaș, aproape că îmi fluiera sufletul de fericire că urmăresc o poveste spusă altfel și eram impresionat de frumusețea și inovația gesturilor lui Alexander.

First snow of summer

 

Apoi din a doua jumătate parcă scenaristul/regizor Chris Raiber a dat cu căciula de pământ capitulând subit pentru că, probabil, a fost părăsit de inspirație deoarece pică în patima banalității.

Apelează la un truc leneș, fără valențe intelectuale, care generează emoții ce nu vin ca urmare a sensibilizării în mod natural a inimii, ci pentru că reacționăm pavlovian, fără să vrem.

Și de aici încolo totul se transformă într-o pleiadă de scene siropoase care duc exact acolo unde anticipam, fiind incredibil de previzibile și nemaipomenit de cunoscute.

Aș da un singur nume de film cu care se aseamănă, dar mă abțin pentru că spulber astfel surpriza pe care a pregătit-o pelicula.

Feng Shui-ul filmului este stricat și de o poveste secundară care nu își are rostul deoarece o tot întrerupe pe cea principală.

Actorii sunt dulci în rolurile interpretate, dacă ar fi fost pisici i-aș fi flocoșit de mama focului deoarece sunt ca niște bomboane umblătoare.

Au carismă și un acel ceva care te face să îi placi imediat.

Iar imaginea este una suprarealistă ca urmare a intercalării unor scene desenate printre cele care se bazează pe realitate.

 

🏆 First snow of summer – Verdict 👍 sau 👎

Chiar mi-a părut rău că sub peruca exuberantă reprezentată de prima parte s-a ascuns o chelie seacă și lipsită de potență narativă.

Eram pe cai mari până în punctul de cotitură al filmului care schimbă întreaga atmosferă, se trece subit de la jovialitate senzuală la dramatism cutremurător.

Așa cum reiese și din textele folosite de trailer, pelicula este despre a nu rata ocaziile ivite în viață.

Mai bine să dai chix încercând ceva decât să regreți până la moarte că nu ai profitat de oportunitate din varii motive care te țin captiv într-o cutiuță în care ți se poate ofili chiar fericirea.

Din păcate, din punctul meu de vedere, șarmul filmului s-a năruit atunci când scenariul a ales să iasă de pe drumul viran reprezentat de originalitatea punerii în scenă a unor momente.

Când s-a aventurat pe autostrada platitudinilor la care au aderat și alte filme înaintea lui, atunci a murit și interesul meu pentru această peliculă.

De aceea mă văd nevoit, chit că mă doare inima, să-i culeg doar 6 păpădii.

3 out of 5 stars (3 / 5)

YouTube #shorts

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

The teacher`s lounge

The teacher`s lounge

Propunerea Germaniei pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar 2024 este Das lehrerzimmer. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *