Head to head

Head to headHead to head (Ras bras) este un film din 2023 disponibil pe Netflix.

Și vine din Arabia Saudită, fiind al doilea pe care îl văd din această țară, după Alkhallat+.

 

🎬 Head to head – Premisă

Darwish (Adel Radwan) este un șofer al unei companii de limuzine care se ocupă doar de șeici. El este cu gândul la însurătoare. Doar că trebuie să ceară binecuvântarea tatălui. Ceea ce nu-i deloc un lucru ușor.

Fayadh (Abdulaziz Alshehri – Alkhallat+) este un mecanic al aceleiași companii. El șutește piese din mașini de nu-i adevărat. Însă în loc să fie concediat, este promovat pe nepusă masă.

De ce? Eh, nu divulg motivul, scriu doar că Fayadh este naiv, să nu zic direct prostovan. Și cum pe acolo nu-i cu porc, este nevoie de țapi.

Destinele celor doi se întrepătrund în momentul în care are loc o încurcătură de pasageri și asta duce la o aventură plină de pericole.

Și de comedie.

 

💭 Head to head – Comentariu 🍿

Filmul este un amalgam eclectic de mai multe genuri și inspirații, nefiind prea original din acest punct de vedere.

Împrumută elemente clare din spaghetti western, din producțiile semnate de Guy Ritchie din vremea pre-Madonna și aduce un pic și cu Dumb and dumber.

Plus că unele scene par coborâte direct din paginile benzilor desenate.

Și totul plasat în inedita Arabia Saudită.

Zic inedită din punct de vedere cinematografic, deoarece dăm nas în nas cu o cultură nouă, obiceiuri diferite, comportamente ce ni se par stranii și glume cu miasmă orientală.

Că vorba aia, câte filme din Arabia Saudită am văzut până acum? Noroc cu Netflix că ne extinde orizontul.

Scenariul este un pic contrastant pentru că m-a luat pe sus cu chestii pe care chiar nu le anticipam de la o asemenea producții. Nu că aș fi știut unde să-mi setez așteptările, că nu-s versat în filme saudite.

Dar știu că femeile sunt tratate prost pe acolo, că nu prea au drepturi, etc., iar în film un rol principal îl are o femeie „bad-ass‟ care face și drege, leagă și dezleagă de aveam impresia că mă uit la ceva produs la Hollywood.

De asemenea, este bine cunoscut faptul că LGBTQ este hulit pe acolo mai ceva ca naziștii în mijlocul unei comunități evreiești, cu toate astea am sesizat destule sugestii sexuale care au legătură cu homosexualitatea.

Spuse pe un ton comic, dar nu zeflemitor.

Filmul în sine chiar mi s-a părut bun deși nu inovează nimic.

De fapt mint, că are o dumă legată de anumite animale care m-a impresionat din cale afară prin originalitate și chiar prin fetișul bolnav imaginat.

De acum încolo o să mă uit cu alți ochi la respectiva specie.

Head to head

 

Scenariul este plin de îmbârligături, unele vin prin surprindere și le-am luat ca atare, altele parcă exagerează prin micimea universului în care are loc acțiunea.

Suferă prea mult de sindromul pe care îl denumesc „starwarsism‟ cronic, fiecare se cunoaște cu fiecare și toată lumea este înrudită.

Asta mi-a mai tăiat un pic din elan, dar trebuie să recunosc că filmul rămâne unul extrem de distractiv pentru că personajele principale au o chimie nemaipomenită.

Nu au eroii, deși nu-s eroi, prea multă minte-n cap, fac planuri prostești, dar circumstanțele fericite le asigură în permanență o reușită norocoasă.

Acțiunea nu este foarte reușită, dar este ceva agitație prin film, mai o fugăreală cu mașini, mai ceva bum-bum, avem suficient scandal care asigură un ritm alert, fără timpi prăfuiți.

De bază este însă comedia și am găsit-o reușită.

Fie pentru că poantele sunt mai diferite ca urmare a diferențelor culturale și abia acum iau contact cu ele, fie pentru că au fost unele într-adevăr iscusite.

 

🏆 Head to head – Verdict 👍 sau 👎

Am avut parte de-o aventură comică pe cinste, cu momente tensionate și amuzante, cu beșteleală ca între gangsteri și caterincă bazată pe prosteală ilară.

Poate că mi-a plăcut mai mult decât trebuia și pentru că este ceva aparte, farmecul venind de la contactul cu o cultură prea puțin portretizată în filme.

În continuare sunt uimit cum au scăpat anumite scene de cenzura șeicilor saudiți, că presupun că există una, pentru că respectivele cadre nu sunt deloc măgulitoare pentru ei.

Să nu mai zic că prezintă un oraș extrem de rău famat care adună în el toți mafioții, traficanții, curvele și tot ce este mai nasol din acest punct de vedere.

Este unul fictiv, dar totuși este în film, arătând cumva că pe acolo nu sunt numai oaze artificiale, petrol cât cuprinde și zgârie nori opulenți, ci și criminalitate.

Așadar, Head to head și-a câștigat aprecierea mea și o să comand 8 curse în cele mai luxoase mașini cu speranța că n-au fost „tunate‟ în sens invers.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

About admin

Check Also

Princess Mononoke

Princess Mononoke

Pe vremea lui Princess Mononoke (Mononoke-hime) nu exista categoria Oscar pentru cel mai bun film …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *