Ivalu

IvaluPRI 070

Ivalu vine din Danemarca, fiind un scurtmetraj de 16 minute nominalizat la Oscar.

 

🎬  Ivalu – Premisă

Personajul care dă titlul acestui filmuleț dispare subit.

Sora ei mai mică, Pipaluk, pornește într-o căutare frenetică pentru a afla unde s-a cărăbănit Ivalu.

Și, mai ales, de ce s-a făcut nevăzută pentru că toate păreau a fi pe roze în viața lor.

Accentuez cuvântul păreau.

 

💭 Ivalu – Comentariu 🍿

Sper să nu mă înșel, dar povestea este una cu rădăcinile adânc înfipte în mitologia eschimoșilor. Asta deoarece oamenii din filmuleț sunt inuiți de prin Groenlanda. Cred.

Ca atare, peisajele din Ivalu sunt unele de-o frumusețe naturală inegalabilă. Și una încă sălbatică, dovadă că omul poate conviețui în armonie cu mediul înconjurător.

Nu în mare confort, dar totuși în armonie. Deci se poate dacă se vrea.

Ivalu

 

Însă această peliculă este una tragică din cale afară deoarece cu fiecare cotlon scotocit de Pipaluk în căutarea surorii sale asistăm la flashback-uri care ne dezvăluie lucruri care nu ne fac plăcere.

Nu este scenariul prea misterios pentru că insistă pe anumite amănunte care îți dezvăluie deznodământul, dar tot m-a lovit cu un amănunt cutremurător care m-a zdruncinat bine de tot.

Atmosfera filmului este una sumbră, nici nu avea cum să fie altfel pentru că durează prea puțin pentru a asista la multe momente de bucurie.

Totul este concentrat pe disperarea lui Pipaluk de a-și găsi sora și pare că doar ea este interesată de acest deziderat, ceilalți din familie nepărând cine știe ce afectați de dispariția lui Ivalu.

Și nu spun mai mult de atât.

 

🏆 Ivalu – Verdict 👍 sau 👎?

Chiar dacă așa a fost conceput, parcă aș fi dorit ca filmulețul să fie mai lung, să insiste mai mult pe subiectul abordat.

Așa, la 16 minute nu a reușit foarte multe, doar a venit cu lovitura de final și s-a dat apoi la fund, lăsându-mă perplex, cu mintea vâlvoi, pentru că așteptam ceva mai mult de atât.

După cum am menționat anterior, este prea transparent într-un anumit aspect, ceea ce a mai tăiat din enigma care a învăluit dispariția tinerei Ivalu.

Măcar am apucat să prind din zbor niște fărâme subțirele din tradițiile inuiților care, de ce să mint, au ceva aparte, original și fermecător.

Una peste alta, Ivalu este o producție decentă, dar apele au cam secat și nu pot să-i prind mai mult de 7 pești.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Battle on Buka Street

Battle on Buka Street

Din când în când îmi place să mai bag câte o premieră, adică sper că-s …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *