John Wick

John Wick Action Movie

John Wick e un film pe care abia aşteptam să îl văd datorită laudelor care i-au fost aduse, unii considerându-l cel mai cel film de acţiune al anului trecut.

Mda, aşa-mi trebuie dacă îmi ridic ştacheta prea sus influenţat de părerile altora.

Să o iau încetişor.

Povestea se concentrează pe nenea John Wick ăsta care e…., ceva, că nu se oboseşte nimeni să ne lămurească asupra rolului său pe Pământ. Nu e spoiler ce dau acum, că e în toate trailerele. Omul e însurat, nevasta i se stinge din cauza unei boli, ce boală, iar e deranjul prea mare pentru scenarişti să ne lumineze. După înmormântare primeşte un ultim cadou de la soţie, un amărât de câine drăguţ foc.

Nişte rusnaci cretini pun ochii pe maşina lui clasică, un Mustang 69, dacă mă duce memoria,  şi nu găsesc altă modalitate mai bună de a i-o fura decât intrând peste el în casă, snopindu-l în bătaie, şi, mai ales, ucigându-i potaia.

Atât le-a trebuit rusnacilor. Când şeful ăl mare află de la cine a fost şutită maşina scapă niscai treabă mare prin pantaloni. Acţiunea nici nu începe şi deja lui John Wick îi este creată o aură de invincibilitate, de Dumnezeu pe pământ, toţi tremură când îi aud numele şi încep să se baricadeze, ştiind ce iad va dezlănţui când va porni răzbunarea pentru câinele ucis. Replici precum Adună-ţi oamenii! Câţi să fie? Toţi!!! cresc tensiunea, făcându-te să te aştepți la cafteli monstruoase cum nu ai mai văzut de multişor.

Ei aş, care cafteli? Că omul când se porneşte parcă acţiunea e desprinsă dintr-un joc video, numai şi numai headshot-uri presărate pe ici, pe colo, cu câte o secvenţă de luptă fără arme.

Aşa cum se întâmplă în filmele de acest gen, eroul înşiră kilometri de cadavre, adversarii sunt cel mai slab pregătiţi cu putinţă în lupte şi în mânuirea armelor, parcă ar fi toţi orbi, împuşcă tot ce mişcă mai puţin ţinta dorită.

Finalul care ar fi trebuit să fie apoteotic, nu aduce nimic din ceea ce anticipam, mi s-a părut o dezamăgire completă. Sau poate am avut pretenții prea mari.

Personal, mă aşteptam la cu totul altceva și am reușit să trec peste premisa oarecum absurdă, să distrugi mafia rusă din oraşul tău doar pentru că ţi-a fost ucisă potaia, dar deşi absurdă, în condiţiile date, oarecum de înţeles, de fapt, nu câinele i-a fost ucis, ci ultima lui legătură cu soţia decedată, ultima rază de speranţă, la fel de bine sau de rău, ar fi putut să îi ucidă soţia, cam asta a însemnat pentru el uciderea căţelului.

Mă rog, în astfel de filme intriga/povestea nici nu contează atât de mult, mi se promite un film de acţiune, apoi nu mă interesează cine pe cine, ce şi cum, că nu mă uit la drame, vreau acţiune pură, adrenalină, cafteli legendare, tensiune dusă la extrem, un final de să-l ţin minte măcar pentru câteva zile. În schimb îmi este livrată o peliculă banală, a la Steven Seagal, dacă nu ar fi jucat Keanu Reeves în rol principal, probabil filmul nici nu ar fi fost băgat în seamă.

Eh, nu este chiar atât de dezamăgitor pe cât ar reieşi din ceea ce am scris anterior.

Are şi momentele lui în care se ridică oarecum la nivelul aşteptărilor, o idee interesantă, cea a hotelului criminalilor unde nu au voie să îşi facă felul unul altuia, în caz că da, atunci repercusiunile sunt tragice. Sunt şi câteva fire epice secundare care mai adaugă ceva dramatism şi interes filmului, dar sunt rezolvate în mod prost, tocmai când devenea mai interesant se termină şmecheria.

După cum v-aţi dat seama, Keanu Reeves e cel care-l interpretează pe John Wick.

La naiba, băiatul ăsta nu ştie deloc să joace, când e vorba de exprimat emoţii, e cam ca o stană de piatră, nevasta îi moare şi el nu e capabil nici măcar de o lacrimă. În schimb, când vine vorba de caftit şi tăcut din gură omul e pe meserie

Mai sunt câţiva actori de renume care apar prin film, nu mulţi, vreo 2, dar în rest necunoscuţi, evident că ruşii (care săracii nici nume de ruşi nu au, tare-s curios să văd un rus numit Viggo) sunt interpretaţi de americani, clişeele fiind la ele acasă, ruşii cretini, personajul principal invincibil, aceeaşi tragere de timp când vine vorba de trecut la acţiune, John Wick cade captiv la un moment dat, însă rusnacii în loc să îi facă felul în secunda unu, se pun la taclale cu el de parcă erau rude apropiate.

Iarăși ruși, haideți domnilor scenariști, mai lăsați placa asta cu rușii, ce dracu, nu toți rusnacii sunt mafioți, mai diversificați și voi națiile nasoale.

M-a enervat faptul că totul e învăluit într-o aură de mister, nu am aflat nimic despre John Wick, deşi mafia se temea de el ca dracul de tămâie, poliţia nu îl deranja cu nimic, e complet absentă, deşi populaţia oraşului era înjumătăţită de John Wick iar atunci când niscai poliţai apar în prim-plan, închid ochii cu dărnicie când John Wick înşiră cadavre peste cadavre sub văzul lor, deci toţi îl cunoşteau, se temeau de el, îl admirau până-n măduva oaselor (mai puţin cretinul care a făcut boroboaţa cu câinele), omul era clar o legendă însă cum a ajuns să fie legendă la o vârstă atât de fragedă nici gând de vreo explicaţie plauzibilă.

Probabil asta va fi explicată într-un John Wick 2..

Jocul actoricesc nu e cine ştie ce, nici nu prea a ridicat mari probleme, Keanu Reeves nu prea vorbeşte în film, mai bine aşa, că oricum nu se pricepe, americanii interpretează hilar rolurile de rusnaci.

Măcar regia a fost reuşită, nu tu camere tremurate, nu tu editări rapide din care nu înţelegi nimic, când se pune pe tras şi caftit, apoi acţiunea o poţi savura în toată splendoarea, se vede tot, de la creieri pe pereţi până la coaste zdrobite. Măcar atât, acţiunea e clară, că dacă stăteam să mă întreb ce s-a întâmplat în timpul acţiunii, dacă mortul a fost împuşcat sau a murit de plictiseală, atunci chiar era praf filmul.

Mi-a plăcut faptul că armele folosite aveau nevoie de reîncărcări, nu aveau gloanţe infinite ca în multe alte filme, mașinile se comportă real, nu explodează când îți sufli mucii lângă ele.

Dar nu tu niscai emoţii credibile, nu tu măcar ceva încercări de umor, nu tu nimic, înţeleg că e film de acţiune, dar spre exemplu, mă gândesc la un Die hard, ce s-a întâmplat cu filmele de altădată?

Fiind un film de acţiune, să nu vă aşteptaţi la mesaje profunde, nu ăsta e scopul lui, în cel mai bun caz putem trage o povaţă de aici, nu-l supăra pe cel mai cel că dracii te găsesc, şi pe tine, şi pe tot neamul, şi pe toţi apropiaţii.

Fără doar şi poate, filmul poate fi comparat cu The equalizer, personajul pare are o variantă mai tânără a celui interpretat de Denzel Washington.

Poate am avut aşteptări prea mari de la film, dar una peste alta, este decent, dar mai mult de 7 nu merită. Poate următorul va fi mai bun.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The beekeeper

The beekeeper

Jason Statham revine pe marile ecrane cu The beekeeper, un film de acțiune, că doar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *