Kiki`s delivery service

Kiki`s delivery serviceDupă My neighbor Totoro, Hayao Miyazaki revine un an mai târziu cu Kiki`s delivery service (Majo no takkyûbin).

 

🎬  Kiki`s delivery service – Premisă 🕮

Kiki, îmi tot vine să scriu Kiki Riki Miki (mai ține cineva minte emisiunea?) este o vrăjitoare adolescentă ce împlinește vârsta de 13 ani.

Și cum în tagma zburătoarelor „măturizate‟ este o tradiție milenară ca la 13 ani să-ți iei lumea în cap timp de un an pentru a demonstra că poți face față printre oamenii răi și duri, Kiki își face bagajele.

Ambalează mătura producție proprie ce nu consumă combustibil fosil, își ia obligatoria pisică neagră vorbitoare Jiji și o întinde spre mare, că acolo vrea să se stabilească.

Într-un oraș care să aibă ieșire la plajă.

În fine, se pripășește într-o brutărie și de aici încolo își începe traiul printre pământeni, încercând să se integreze cât mai bine.

Beleaua ei este că în cale îi apare un potențial gagiu pretendent la inima ei.

 

💭 Kiki`s delivery service – Comentariu 🍿

Filmul se înscrie pe același traseu ca precedenta realizare a lui Miyazaki, adică o lasă mai moale cu mesajele sumbre, potențial generatoare de jelanii, și o dă mai mult pe ludic.

Lumea imaginată este una atipică atunci când vorbim de prezența învârtitoarelor de linguri uriașe în cazane fierbinți pline cu poțiuni magice.

Mă așteptam ca muritorii de rând să o bage pe mânecă la vederea unor zboruri neautorizate cu mătura, dar pare-se că era la ordinea zilei prezența vrăjitoarelor.

Ba chiar erau primite cu căldură și deloc cu pietre.

După ce mi-am revenit din surpriză, mi-am dat seama că șmecheria cu vrăjitoria este doar un pretext și nimic mai mult.

Nu are o așa mare importanță sau influență asupra poveștii care este una simplă, de maturizare.

Neavând încă o abilitate dezvoltată în magie, Kiki decide să-și înființeze propriul Fan Courier aerian și în cam asta constă  mare parte din animație.

Personal, nu m-a impresionat foarte mult, este prea blândă povestea, nu se petrece nimic ieșit din comun, nu există un personaj negativ, oamenii sunt prea buni unii cu alții pentru a mă face să cred că ar putea fi ceva real.

Animația este destinată eminamente celor mici, eu ca adult nu prea am găsit multe elemente care să mă atragă în mod deosebit.

Este mai degrabă o pilulă de destindere, o oază de relaxare, o porție zdravănă de seninătate, dacă ai o durere de cap sau o zi proastă, animația le va face uitate cât ai zice dirijabil.

Ce să mai, este drăguță foc pelicula, ușor amuzantă, prietenoasă din cale afară, fără nori întunecați și cu niscai aventuri care să-i încânte pe prichindei.

Kiki`s delivery service

 

Mie cel mai mult mi-a plăcut de Jiji, pisica hâtră, să mor de nu zici că-i sufletul meu pereche.

– Ia uite Jiji ce frumoasă e marea asta întinsă.

La care Jiji:

– Aha, care-i șmecheria? Că-i doar apă multă.

Și eu în gând: Așa, domnu` Jiji, zi-le că le spui bine. Ce mare scofală la ditamai balta în care se scaldă toți nespălații?

Mă duc să dau cu copy-paste la ce am mai scris la alte filme de la Ghibli despre partea tehnică pentru că este la fel.

Desene impecabile, mișcări fluente, personaje creionate caricatural și animale scumpe de-ți vine să le ciufulești prin ecran.

Am sesizat o coincidență, deși sunt absolut convins că nu este așa, o băbuța de aici este identică, sau aproape, cu una din The boy and the heron, că tot am zis acolo că regizorul face o incursiune prin producțiile sale în filmul lansat în 2023.

 

🏆 Kiki`s delivery service – Verdict 👍 sau 👎

Poate că a reușit să-mi anestezieze prea bine simțurile și m-a moleșit ca după un mesaj terapeutic (nu din celălalt) de nu am mai prins vreo simbolistică anume, dacă ea există.

Se rezumă la a fi o povață nesofisticată care scoate în evidență că nu ne costă nimic să fim buni cu cei din jur pentru că lumea și așa este un loc trist și deprimant.

Un mic zâmbet, o mână de ajutor, o vorbă de încurajare și o pită caldă nu sărăcesc pe nimeni, dar ar putea schimba viața altora.

Este Kiki oleacă drăcoasă cu băiatul care îi tot face ochi dulci, și nu mi-am dat seama din ce motiv, mă rog, nu unul pertinent, dar per ansamblu personajul este unul cu lipici.

Însă tot n-aș da-o la schimb cu Jiji, merg cu mâța mucalită până la moarte și dincolo de ea.

Cum este prea de copii și lipsit de multă imaginație, poate că par dur și nemilos, dar nu pot să înfulec mai mult de 7 pâini proaspăt scoase din cuptor.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Inside out 2

Inside out 2

Să curgă emoțiile gârlă odată cu lansarea lui Inside out 2, un film marca Pixar, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *