Lights out

Lights out

4 out of 5 stars (4 / 5)

Lights out este un horror creat pe baza unui scurtmetraj lansat pe youtube prin 2013 purtând același nume.

Ideea este pe cât de simplă,  pe atât de eficientă.

Când luminile se sting, o apariție terifiantă răsare în întuneric dispărând imediat cum lumina este aprinsă.

O familie trece printr-o tragedie teribilă, tatăl își pierde viața la muncă, numai noi știm cum s-a întâmplat asta, iar mama, care oricum era cu țiglele un pic fluturânde în vânt, o cam ia pe arătură definitiv, așa că Martin, puștiul, o întinde la Rebecca, sor-sa mai mare, care s-a prins mai din timp că mă-sa este preocupată mai mult de agricultură, participând intens la bătut câmpii.

Numai că orice ar face, oriunde s-ar duce, când lumina dispare, o ciudățenie spurcată le deranjează căcatul din intestine, ba chiar devine din ce în ce mai periculoasă, nu se mai mulțumește doar să pâlpâie amenințător, ci trece la represalii.

Odraslele nu mai știu ce să creadă, o iau pe urmele mamei cu mintea din ce în ce mai debilă sau fantoma supărată chiar există cu adevărat și este nervoasă pe ei că vor să îi deranjeze culcușul?

Astfel că purced la niscai investigații să afle adevărul și destul de rapid descoperă niște amănunte care-i lovesc la temelie.

Lights out este extrem de eficient în a băga sperieții în privitori.

Nu se bazează nici pe departe pe teroarea provocată de mațe împrăștiate, de sânge acoperitor de pereți (bine, nu prea mult, adică nu hectolitri), de membre despărțite brutal de lăcașul lor matern sau alte asemenea elemente ale pornografiei horror, adică finalizări false și forțate de sperieturi.

În schimb provoacă valuri de groază prin niște chestii simple și clasice, uzitate până la epuizare dar folosite în mare parte eficient, cum ar fi scârțâieli nocturne de înghețat sângele în vene, umbre amenințătoare declanșatoare de defecări forțate, zgomote provocatoare de pipilică și uși cu minte proprie.

Este destul de previzibil, este clar ce urmează să se întâmple aproape pas cu pas în momentul în care luminile se sting, ești sigur că urmează niscai sperieturi, evident că ele vin, cu toate astea, tot te iau prin surprindere, și asta ca urmare a modului în care sunt prezentate, nu trebuie să fii original ca să sperii, ci doar să știi cum să pui în scenă.

Nici finalul nu este unul prea original, am mirosit destul de devreme cam care e rezolvarea, am mai văzut chestia asta într-un alt horror recent, dar asta nu ia din meritul filmului pentru că m-a făcut să trag aer în piept de câteva ori, să slobod niște șuierături printre dinți ca urmare a sperieturilor, mi-a electrocutat părul de pe brațe și mi-a deranjat șira spinării cu niște fiori ai dracului de reci în câteva faze, și nu chiar puține.

Modul de transpunere în scenă al entității este extrem de bine pus la punct și creează niște momente cu adevărat terifiante. Simplele apariții / dispariții rapide și succesive ca urmare a licăririlor luminilor sunt suficiente să te îngrozească.

Personajele sunt un pic atipice pentru un film horror în sensul că nu sunt (complet) cretine, chiar dacă uneori iau aceleași decizii stupide, gen du-te în beci singur, dar măcar o fac pregătiți pentru a înfrunta pericolul. Dar în mare parte iau decizii inteligente care le salvează de câteva ori viața, ceea ce nu prea mai vezi in filmele horror din zilele noastre.

Surprinzător de bun filmul, e un film foarte ieftin ca buget, deci nu vă așteptați la vreun spectacol vizual de excepție, dar reușește să fie terifiant prin atmosfera creată și jocul de lumină/umbră folosit foarte eficient care te determină să ai în permanență cu tine o lanternă și multe baterii de rezervă.

Creatura nu impresionează prea mult ca design, e aceeași ca în toate filmele post The ring, adică veșnica ființă cu păr lung care îi acoperă fața, cu o alură efemeră și care se pricepe de minune la urlete scormonitoare în suflet.

Mi-a plăcut mult că nici nu s-a obosit să îți explice care a fost până la urmă treaba cu entitatea, dacă a fost reală sau doar o plăsmuire a unei minți fragile, fiecare e liber să își aleagă propria versiune.

Trebuie să remarc și sunetul, holy shit, teribil, au fost momente în care chiar credeam că e cineva în sală căruia îi arde de glume și face sunetele specifice creaturii, dar de fapt, totul era din film, când astfel de secvențe te fac să te îndoiești de propria percepție, atunci nu am cum să nu îi dau filmului Lights out nota 8.

Înainte de a-l vedea, vă recomand scurt-metrajul ca să vedeți la ce vă înhămați.

https://www.youtube.com/watch?v=kNbJE0y29_c

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Immaculate

Immaculate

A trecut ceva vreme de la ultimul film horror cu popi și religie, așa că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *