Sausage party

Sausage party

3 out of 5 stars (3 / 5)

Atenție!!! Limbaj licențios, și în film, și în review.

Sausage party este cea mai recentă creație a cuplului Seth Rogen și Evan Goldberg. Pot spune că s-au autodepășit, fiind și cea mai bolnavă din punct de vedere al imaginației.

Filmul pornește într-un supermarket în care toate produsele prind viață, vorbesc, au conștiință proprie și toate visează să fie alese de zei pentru a fi luate din supermarket și duse în Marele Necunoscut, un fel de Rai al produselor din supermarket, un loc unde vor trăi fericiți o eternitate.

Cred că deja vă dați seama cam ce scop are filmul ăsta, alo, pioșilor, v-ați prins de treabă sau trebuie să vă desenez cu lux de amănunte?.

Facem cunoștință cu personajele noastre principale, Frank, un crenvurșt, și Brenda, o chiflă, al căror principal scop este crearea unui hot-dog, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Dacă nu, traduc, Frank vrea să intre în Brenda cât mai adânc posibil.

În scurt timp însă ei află adevărul despre ceea ce există dincolo de supermarket, că nu e deloc un rai și că oamenii aleg produsele doar pentru a le devora cu nesaț, astfel încât ieșitul prin ușile magazinului nu reprezintă ridicarea la cer, ci o moarte indubitabilă, așa că se comportă exemplar în viața asta de pomană pentru că dincolo nu va fi nimic decât moarte, încă o aluzie la cre(ș)tinii (aici includ toți religioșii, nu numai ăia cu Dumnezeu în gură) care-și duc viața lipsindu-se de bucuriile ei, crezând că după moarte vor găsi un rai sau măcar câteva zeci de virgine.

Cum nimeni nu-l crede pe Frank când încearcă să avertizeze restul locuitorilor supermarketului, pornește într-o aventură periculoasă pentru a găsi dovezi care să îi susțină spusele, ca orice ființă normală, fără dovezi nu trebuie să crezi nici o balivernă, alo, Papa, se aude?.

O idee destul de originală, ați spune, fără să vă dați seama de ce am spus că e un film bolnav, asta dacă nu ați văzut vreun trailer.

Ei bine, toate aceste alimente au guri spurcate până la Dumnezeu, aruncă în stânga și în dreapta cu înjurături de te ia cu roșeață în cur.

Animația este interzisă minorilor.

Am văzut multe filme porcoase la vremea mea și nu mă refer la XXX, dar ăsta m-a făcut să roșesc prin cantitatea enormă de vulgarități ejectate din 5 în 5 secunde.

Ce mai e de comentat când personajul negativ, pe lângă umanitatea decisă să halească toată mâncarea, este un douche (irigator vaginal, ca să fiu în ton cu filmul, spălător pizdal) care vrea cu tot prețul să îl ucidă pe Frank pentru că i-a furat șansa de a fi ales de o pizdă uscată și de a penetra adânc și repetitiv în găurică, atingându-și astfel scopul pentru care a fost creat.

Filmul este o satiră acidă asupra lumii în care trăim. Este tot ceea ce reprezintă rău în lume, rasist, xenofob, homofob și orice altă denumire inadecvată cu fob în coada. Nimeni și nimic nu scapă, toți sunt luați în pulă, americanii, grașii, negrii, mexicanii, handicapații, religia, indienii, și cei americani, dar și cei asiatici, homosexualii, chinezii,  Stephen Hawking, naziștii, Terminator, musulmanii, Saving Private Ryan, Meat Loaf, probabil am uitat destule dar e simplu, absolut nimeni nu scapă de miștocăreală grosolană și vulgară, nici măcar actorii care dau voce personajelor, fiecare produs alimentar sau ingredient pentru mâncare poate fi substituit unei categorii de oameni, prezentând cu vârf și îndesat fiecare clișeu care-i caracterizează și care e propagat cu drag peste tot în lume cu orice ocazie.

Practic filmul reușește să jignească în mai puțin de 90 de minute o planetă întreagă. Ei și ce? Futu-i pe toți, că meritam să fim beliți până la sânge de film, are dreptate în toate privințele.

Ca film de comedie, Sausage party nu e cine știe ce, se duce cam repede inovația, alimente care înjură fără inhibiție, e amuzant la început, dar după vreo 5000 de fuck-uri deja te plictisești de atâtea înjurături și glume porcoase.

În schimb, trage un puternic semnal de alarmă asupra lumii extrem de manipulate în care trăim, o lume aproape complet artificială, o lume în care conflictele sunt generate în spatele ușilor închise pentru a servi unor scopuri meschine, în care religia îndeamnă la orice, numai la pace nu, în care intoleranța a atins apogeul și oamenii se luptă orbește pentru nimic important dar au creierele spălate de guverne și religie și nu mai sunt în stare să gândească singuri, în care egalitatea între oameni este doar un concept teoretic, ne prefacem că îl respectăm dar în realitate ne comportăm ca niște retardați dublu lobotomizați, o lume în care trăim doar pentru a prinde ziua de mâine ca niște sclavi lipsiți de  orice dorință de a ne desprinde din această rutină ucigătoare de speranțe, în care ne comportăm ca niște roboți lipsiți de judecată cu falsa impresie de libertate și democrație.

Suntem obsedați de ideea de a consuma cât mai mult, idee implantată subliminal de marile corporații, încât nu ne mai interesează nici măcar propria sănătate, atât de orbi suntem încât băgăm pe gât orice căcat care ne este servit cu forța doar pentru ca așa ni se spune de cei puțini cărora le umflăm burțile de viață bună, le umplem paturile de pizde artificiale și conturile nesupravegheate de căcălău de bani cu care oricum nu au ce face.

Mesajul filmului este pe cât de simplu pe cât de inutil, strigă din toate răsputerile: Oameni buni, proștii dracului, treziți-vă înainte de a fi prea târziu, nu vă mai lăsați manevrați ca niște marionete, lăsați deoparte orgoliile și superficialitatea, fiți toleranți în pula mea unii cu alții, toți suntem oameni. Dar, din păcate, deja este prea târziu pentru ca acest mesaj să penetreze adânc mințile deja constipate.

Ultima parte a lui Sausage party este de departe cea mai perversă și mai dezgustătoare din câte am văzut, chiar dacă este doar animație, imaginația scenariștilor a creat o orgie a alimentelor cu trimiteri clare la realitate care te va răvăși profund, o orgie plină de acțiune coitală multirasială, multiculturală, multilimbistă și multipenetrantă a unor găuri multisimultane.

Am lungit-o cam mult, pe final ce pot să mai spun, animația nu este de înaltă calitate, nu vă așteptați la detalii fotorealiste, nu asta s-a vrut, vocile sunt OK, nu ies cu nimic în evidență, oamenii s-au concentrat pe scenariul porcos care, per total, ca poveste, nu a fost cine știe ce, în afară de satira asta crudă și câteva poante inteligente, s-a bazat mai mult pe înjurături, ceea ce a devenit repetitiv și lipsit de amuzament destul de rapid.

Sausage party primește un 6 din partea mea, mai mult datorită pamfletului adresat societății în care trăim.

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

My neighbors the Yamadas

My neighbors the Yamadas

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun, nah, jucați-o p-asta. Hai să vă scutesc de un chin, este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *