Live by night

Live by night

3 out of 5 stars (3 / 5)

Live by night este al patrulea efort regizoral al noului Batman, adică Ben Affleck, cu acțiunea plasată în era prohibiției americane, o perioadă în care fiul unui căpitan de poliție, Joe, proaspăt întors de pe front, este sătul de ordine și decide că este mai bine să trăiască pe cont propriu, fără a da cuiva socoteală, inclusiv legii.

Așa că se pune pe jefuit diverse șandramale și locații suspectate că ar avea ceva bănet prin seifuri.  Doar că la un moment dat deranjează pe cine nu trebuie, calcă pe degete un boss mare de pe acolo și abia scapă cu viață din acea confruntare menită să îi scurteze drastic zilele.

De aici încolo avem prezentat traseul la care se înhamă Joe pentru a obține răzbunarea mult dorită împotriva celui care i-a mătrășit iubita.

Nu îl deranjează deloc faptul că pentru atingerea acestui deziderat trebuie să renunțe la politica lui de a nu accepta ordine și se duce întins la concurență, urcând destul de rapid în ierarhie și făcându-și loc cu coatele până în top, devenind mare baștan peste romul din Tampa, mă refer la băutură, nu vă gândiți la alte prostii.

Pe parcurs are interacțiuni cu diverse personaje din varii pături sociale și mentalități extrem de diferite, nu lipsesc confruntările violente, cadavrele înșirate ca un covor roșu, își mai bagă nasul și KKK pe acolo, să agite spiritele cu ale lor cruci arzătoare și idealuri prehitleriste.

Să nu mai zic de poliția coruptă până în măduva opincilor că e mai simplu să ghicești numerele la loto decât să găsești un curcan cinstit în acea perioadă.

Live by night păcătuiește grav pentru că jonglează cu multe fire epice și o grămadă de personaje ni se perindă prin fața ochilor, multe aflate doar în treacăt, dispărând meteoric la fel de subit cum au apărut, fără vreun scop anume, doar pentru a încărca povestea de și mai mult balast.

Cea mai mare problemă a filmului este faptul că tensiunea este spulberată încă de la început pentru că acțiunea este narată de personajul principal la persoana întâi și este clar că dacă el o povestește înseamnă că va scăpa cu viață la final. Și știind asta, deja toate confruntările în care este implicat nu mai au zvâc, nu mai au acel dram de mister pentru că știi rezultatul final principal.

Într-adevăr, filmul pictează o parte sumbră a istoriei americane, ești captivat de acea perioadă nefastă în care toți încercau să supraviețuiască prin diverse metode, multe ilegale, dar îi lipsește ceva pentru a impresiona cu adevărat.

Nu știu ce m-a deranjat mai tare, povestirea acțiunii de către Joe, soarta unor personaje prezentate așa, fugitiv sau viteza cu care se trece peste anumite etape încercând să ajungă cât mai repede la destinație, lăsând astfel de izbeliște puncte cheie ale poveștii.

Se moare la greu, multe din personajele importante din film mușcă țărâna, dar se trece rapid peste, ca și cum acele decese nu ar conta, astfel încât impactul emoțional tinde către 0, ți se rupe-n trabuc cine dă ortul popii, că oricum nu apuci să intri prea bine în contact cu personajele respective, acum le vezi, acum dispar.

Totul se desfășoară extrem de rapid, acum jefuiesc dughene, acum sunt regele romului, apoi vreau cazino, o mai dau parte-n parte cu rasiștii cu glugi albe, stai că trebuie să mă și însor, băi, dar parcă trebuia să mă răzbun pe cineva, și uite așa trece filmul și ești ghiftuit de atâtea sarmale narative vârâte pe gât.

Noroc că din când în când se mai aruncă în tuci și câte o scenă de acțiune incitantă, violentă, fără scrupule, cu unelte și echipamente specifice acelei perioade, vă dați seama ce raliuri cu mașini de acum 100 de ani fac băieții pe acolo.

Deși este un film cu o atmosferă dezolantă, fără prea mult comic, a reușit să îmi smulgă un mic zâmbet fără nici o legătură cu povestea efectivă, doar că în film Marvel și DC își dau mâna de dragul amorului, Batman și Gamora făcând frichi-frichi prin film.

Să revin la lucruri serioase, Live by night pare închegat la repezeală, probabil un proiect drag lui Affleck, acum doar speculez, posibil să le fi forțat mâna celor de la Warner Brothers: Bă, vreți să o ard în rolul lui Batman mai multe filme? Atunci ia băgați la băiat niște castraveți să fac și eu filmul ăsta, că termin repede cu el.

Sunt alte filme cu acțiunea setată în acea perioadă mult mai bune și mai coerente, Live by night este unul, în cel mai bun caz, mediocru, cu o poveste grăbită, plină de inadvertențe istorice, lipsită pe alocuri de logică, salvată parțial de câteva scene de acțiune bine regizate, dar este mult prea puțin de la un dublu oscarizat.

Păcat, nota 6, chiar mă așteptam să fie un film bun, mai ales ținând cont că precedentele sale filme au fost de la foarte bune în sus.

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The teacher`s lounge

The teacher`s lounge

Propunerea Germaniei pentru cel mai bun film străin la premiile Oscar 2024 este Das lehrerzimmer. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *