London has fallen

London has fallen

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

London has fallen, pe românește, podul Londrei s-a prăvălit, este continuarea unei alte prăvăliri, de data asta a Casei Albe din Olympus has fallen.

Nu vă așteptați la scenarii de Oscar, povestea este absolut neverosimilă, firul epic incredibil de previzibil, de zici că tu ai scris scenariul.

Personajul principal, Mike Banning, jucat de Leonidas, adică Gerard Butler, este în continuare șeful securității lui POTAIE, pardon, POTUS, adică ăl mai tare din parcare din USA.

Pe la aliații din UK se întâmplă ceva nasoleli, crapă nenea prim ministru, mare jale mondială, se adună toți plângăcioșii artificiali că așa e diplomatic pe principiul nu vii să-i dai mortului o floare, te-am cadorisit cu niscai nucleare-n cur. Evident că e unul mai deștept, nenea rusnacu, care a zis niet, băgați-l la răcoare fără mine că nucleare am și eu să vă dau înzecit.

Și mai evident e că totul nu numai că pute a făcătură, dar chiar e o ditamai înscenare pusă la cale de un antagonist generic ca să răzbune moartea fetei sale ucisă într-un raid american cu scopul de a-l liniști definitiv pe Aamir mare vânzător de arme cui marcă banul.

Ce vreți, același rahat american ca în toate filmele de gen, căcatul explodează, se moare pe ici, pe colo, numai ținta principală, adică POTUS, scapă că doar nu se termina filmul după jumătate de oră.

Și începe o alergătură printre ruinele Londrei, Mike cu președintele de gât să îl salveze, restul lumii, adică ăia răi, după curul lor să îl mătrășească pe președinte live, pe Internet să….. nici nu contează, oricum motivația negativului făr` de scrupule e banală.

De aici încolo deja știți secvență cu secvență cum se va desfășura filmul, e mai previzibil ca știrile care-s prezentate la ceaiul de la ora 5.

Sincer, mă așteptam ca filmul să fie praf pe partea de fond, dar nici în halul ăsta, adică mai înțeleg unele premise absurde dar nici să nu exagerăm.

Practic jumătate din London, să fiu corect politic, e plină de teroriști și cealaltă jumătate de London plină de polițai ce habar nu au. Se adună cei mai puternici oameni de pe planetă și securitatea este absolut inexistentă, se plimbă teroriștii fără nici un stres mai ceva ca NUP-iștii de politicieni prin parlament fără să fie luați la întrebări.

Pe bune, sunt prezentați ăștia de se ocupă de securitate ca niște tâmpiți de clasă mondială, OK, nemernicii au avut și o mână de ajutor din interior, nu aruncați cu cârnați în mine, nu e spoiler, e la mintea cocoșului chestia asta, dar te lasă fără cuvinte idioțenia de care dau dovadă în organizarea securității evenimentului.

Te doare mintea de cât de prostovani au fost scenariștii, e London mai plină de bombe ca autostrăzile noastre de bombe cu fuste, ăăă, pardon, de gropi în asfalt, nu poți decât să râzi la premisa retardată de la care pleacă filmul.

Pe bucata asta scenariul e stupid până la cer.

Dar ce mi-am zis, bine, las de la mine, să considerăm că-s un prost cu muci la nas și bale la gură și că pun botul la intrigă, dar dă-mi acțiune să mă satisfacă vizual. Și filmul s-a conformat, parțial, aici treaba e împărțită în două.

Nu știu pe ce s-a dus bugetul de 60 milioane de coco, dar sigur nu pe efecte speciale. Asta e partea nasoală, efectele sunt pe alocuri ridicole, parcă te uiți la un joc video prost de acum 10-15 ani. E greu nene în zilele noastre să închiriezi 3 elicoptere să le filmezi nițel, deh, bani puțini, au luat un elicopter, l-au filmat din 3 unghiuri și gata scena, unul real, două reproduse pe calculator și a ieșit un ghiveci, la cel real efectele aterizării erau vizibile cu iarbă fluturând în vânt, la alea false nicio mișcare.

Și cam așa-s toate efectele din film, ilare, false, te scot din atmosferă, aproape întreaga London este aruncată în aer dar practic nu simți nimic, nu ai senzația de real, de verosimil. Te uiți și parcă ai impresia că ai dat gata un nivel de CS.

Dar să nu mă cac de tot pe film, secvențele de acțiune și distrugere de amploare arată destul de nașpa dar cele la scară mică sunt chiar OK, miliarde de gloanțe zboară în toate părțile, shoturi peste shoturi, nu de băutură, ci de cap, adică headshoturi, se omoară la greu, Mike nu stă la discuții, rupe tot cu bătaia și în cele mai violente moduri, filmul nu duce lipsă de sânge, de cuțite înfipte pe unde vreți voi și creieri împrăștiați în popcorn.

Normal că ăia răi sunt cu sutele dar unul nu știe să tragă cu armă la țință, evident că toți trag în blindaj și nu în roți, logic că unul nu știe să lupte corp la corp un pic mai bine ca o babă decedată, ce vreți, clișee peste clișee.

Din când în când se mai aruncă și câte o glumă, multe sunt cam răsuflate și parcă ai mai auzit bancul, dar sunt câteva care-ți smulg câte un zâmbet și te fac să uiți ce idioțenie de poveste ai în fața ochilor.

Nu vă așteptați la cine știe ce brânză de actorie, poate din aia mucegăită dar nu în sensul bun, Gerard Butler și Aaron Eckhart, adică președintele, au încasat și ei niște marafeți pentru zile negre că sigur nu prea și-au dat interesul să joace ca la carte, nici nu aveau cum la un astfel de film.

Nenea Leonidas face ce știe el cel mai bine, adică bate și împușcă tot ce mișcă oprindu-se din când în când să arunce câte o replică hazlie în imaginația lui.

Regia e a lui Babak Najafi, n-am auzit de el, culmea, un regizor pe jumătate iranian care s-a înhămat la un film în care zona aceea este descrisă ca fiind plină de teroriști care vor să aducă haosul în lume, deci să vă așteptați și la un pic de rasism.

Ce să mai, un film propagandist, americanii sunt cele mai virgine fecioare care salvează omenirea prin puritatea lor, restul sunt niște babe cu peșterile largi care aduc numai nenorociri pe pământ.

Nu recomand vizionarea lui în cinema, mai mult de nota 5 nu merită, și asta cu indulgență, deși chiar dacă nu aveam mari așteptări de la film, aș fi vrut să mă delectez cu niscai acțiune bine făcută astfel încât să nu-mi fie atenția furată de CGI-ul de cacao și povestea cretină dar se pare că nu s-a putut în totalitate.

Preferam mai multă bătaie indoor ca în Olympus decât să ridice ștacheta și să nu ajungă la ea.

Ah, și trailerul arată majoritatea acțiunii din film.

Nu cred că e cazul să mă aștept și la o Varșovia has fallen.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

About admin

Check Also

La Gomera

La Gomera

Cel mai bun film românesc – Gopo – Ediția 2020 Filmele românești care se laudă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *