Batman v Superman: Dawn of justice

Batman v Superman: Dawn of justice

4 out of 5 stars (4 / 5)

După ani și ani de așteptare de la teaserul din I am legend, iată-mă pus în fața unui vis împlinit, Batman v Superman plus Dawn of justice.

Filmul pornește cu firul epic din Man of steel dar de data asta din perspectiva lui Bruce Wayne care nu vede deloc cu ochi buni distrugerile masive create de lupta proaspătului Superman cu generalul Zod, practic revedem finalul lui Man of steel dar din alt unghi. Cătrănit și nervos că un extraterestru își face de cap pe pământ fără să dea socoteală nimănui, Bruce îi pune un gând rău dar știe că momentan nu are resursele necesare de a se lua la trântă cu un zeu, așa că se pune pe cercetat și află că există niscai rocă în posesia lui Lex Luthor care i-ar veni de hac lui Superman. Evident vorbesc de kryptonită.

Cam aceeași agendă are și Lex, dar cum rămâne fără obiectul muncii, adică roca verde, îl șantajează pe unchiul Sam să îi pună la dispoziție nava lui Zod precum și cadavrul acestuia pe care se apucă să facă experimente.

În tot acest timp Superman o tot arde ba cu gagica Lois, salvând-o din tot felul de belele, că și muierea asta intră în rahaturi mai des ca divorțurile Bahmuțencei, ba dând explicații în fața guvernului pentru acțiunile sale, cam naiv și neștiutor sărăcia cu privire la ce i se coace din 2 părți.

Și după mult, dar foarte mult timp, în sfârșit, cei 2 șmecheri o pun de-o bătută, scurtă dar intensă și evident, că se știe din trailer, se fac frați de sânge că e musai să salveze orașele de personajul negativ principal, nu zic care, că poate unii s-au ferit de spoilere până acum.

După cum vedeți, povestea nu e cine știe ce, scurt și la obiect, mai întâi se bat, apoi se pupă.

Filmul mi-a generat sentimente contradictorii, pe de o parte, nu se ridică deloc la nivelul așteptărilor și nu mi-a oferit cât și ce voiam, pe de altă parte, ce mi-a oferit a fost grandios.

Prima jumătate a fost nu destul, ci extrem de plictisitoare, multă vorbă inutilă, de umplutură care a vrut să construiască fundația adversității dintre cei 2 supereroi dar sincer, vreo 15-20 de minute erau suficiente, era simplu, unul distruge, celălalt nu e de acord, deci bătaie. Dar nu, a trebuit să stau să urmăresc numai bălării de vorbe și o grămadă de coșmaruri și previziuni din viitor. Ce dracu mă interesa să revăd pentru a nu știu câta oară moartea părinților lui Bruce? Câte sfaturi mai sunt obligat să ascult de la părinții adoptivi ai lui Superman? Ne-am prins de toate astea din primele cinșpemii de filme cu ei, nu e nevoie să mai reluăm chestiile astea.

Trecem peste asta și abia peste o oră trecem cu adevărat la film, până atunci avem de-a face numai cu confruntări verbale între cei doi, mai mult amenințări de macho dar nimic fizic.

Dar și când se încing, apoi nu mai stau la taclale, o dau parte în parte cu adevărat, fără ocolișuri, chiar vor să-și ia piuitul unul altuia, nu e ceva de fațadă.

La final evident că nu mai sunt în tabere opuse și își unesc forțele pentru a lupta cu o amenințare globală. Lupta cu cel rău e o splendoare vizuală. În principiu sunt 2 lupte mari și late dar nene lupte adevărate care parcă ar compensa plictiseala de la început. Ultima oră e numai acțiune pură, dură, mortală, violentă, distructivă și nu mai am epitete.

M-a deranjat destul de mult editarea care e haotică rău. Sunt multe scene fără sens ca și cum ar lipsi părți din ele. Te întrebi dar stai așa când s-a întâmplat asta și de ce? Că nu fusei să mă piș ca să zic că am pierdut ceva. E clar că versiunea inițială a filmului nu are doar 2 ore jumătate ci mult mai mult, probabil versiunea uncut va avea mai mult sens.

Deși e mult timp pierdut în prima parte, în a doua parte e prea multă îngrămădeala, galopează prea repede printre obstacole și nu te lasă să savurezi cum trebuie scenele, nu dă timp creierului să absoarbă informația că și trece la altă secvență. Trebuie văzut de mai multe ori ca să procesezi totul cum trebuie. Încearcă să realizeze într-un film ce a făcut Marvel în vreo 4-5 filme, adică să pună bazele Justice League. Pe cât o lălăie la început, pe atât ne bagă pe gât căcălău de personaje pe la final, se face foarte repede introducerea pleiadei de supereroi ai universului, practic în mai puțin de 2 minute îi avem prezentați pe Flash, Aquaman și Cyborg.

Filmul are o atmosferă total diferită de cea a rivalilor de la Marvel, e întunecat, violent, ucigător de speranțe, gri, deprimant pe alocuri. Nici măcar încercările firave de glume nu-și ating ținta. Ieși de la el abătut, fără chef de viață dar ăsta-i universul DC, asta avem, cu asta defilăm.

Ura vitriolică apărută în mass-media, în special pe Internet cu privire la Ben Affleck în rolul lui Batman e total nejustificată. E un Batman îmbătrânit, tăbăcit de viața dură și de necazuri, sictirit de tot și toate, în continuare bântuit de coșmaruri, e într-o stare agravată de delapidare psihică. Nu pot spune care e mai bun dintre Batmanii recenți că-s diferiți ca interpretare. De cealaltă parte Henry Cavill e OK ca Superman care încă nu pare conștient de consecințele tragice ale acțiunilor lui. Iubirea îi cam anesteziază simțurile.

Jesse Eisenberg portretizează un Lex Luthor cam dement, meh, nici nu m-a impresionat, dar nici nu am strâmbat din nas.

Gal Gadot ca Femeia Minune nu apare prea mult, de vorbit nici atât, pentru că știm că nu-i cea mai strălucită actriță dar Snyder îi pune în evidență calitățile, o să vedeți la ce mă refer, e foarte bad ass. Însă aici a mers șmecheria dar fătuca trebuie să învețe actorie că nu o să mari meargă treaba în filmul ei când va fi personajul principal și nu unul secundar.

Filmul evident că lasă loc de continuare a la… dar nu spun cu finalul cărui film seamănă că aș da spoilere dar dacă știți cu cine se vor bate, deja știți la ce mă refer. Țineți o găleată aproape, fie veți vărsa torente de lacrimi, fie o să vă ia cu amețeala de la editarea alandala care e posibil să vă dea rău de mișcare.

Regizorul Zack Snyder demonstrează încă o dată că se pricepe foarte bine la vizual dar are mari lacune pe partea de poveste și editare.

În concluzie, editare confuză, fără logică pe alocuri, poveste îngrămădită cu probleme de ritm, prea lent la început și prea rapid spre final dar excepțional vizual.

Momentan nota 7. Posibil să mai crească după ce văd și varianta întreagă care are 3 ore. Deși sunt un pic dezamăgit pentru că nu s-a ridicat nici pe departe la ce mă așteptam de la un film intitulat Batman v Superman, cu toate astea nu mi-a scăzut entuziasmul pentru celelalte filme din Universul DC.

Spre binele lui, fie trebuia scurtat și mai mult, tăiate vreo 30 de minute din prima oră, fie prezentat în versiunea integrală, cred că în ambele cazuri ar fi fost mai bun, în prima variantă, mai scurtă, scăpa de plictiseala inutilă, în varianta mai lungă avea mai multă logică.

 

PS. Update: Am vizionat versiunea Director Edition de 3 ore.

Rezolvă multe probleme legate de editare, acțiunea curge fluent, tranziția de la o scenă la altă este lină, nu mai simți acele fracturi bruște din cinema, se insistă pe anumite secvențe care aruncă lumină asupra poveștii, scenele de acțiune sunt mai lungi, devenind și mai incitante, ce să mai, o îmbunătățire clară adusă filmului.

Cu toate astea, SPOILER, rămâne de râsul lumii scena Martha, eu încă nu am auzit pe cineva să facă referire la mama sa folosind prenumele.

Ca urmare, nota mai crește cu o poziție, ajunge la 8.

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

About admin

Check Also

El origen de las princesas

El origen de las princesas

Din Mexic vine El origen de las princesas, singurul lungmetraj din categoria Fantasy disponibil pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *