Pierdut

PierdutNici nu știu dacă este cazul să comentez pe seama lui Pierdut, dar n-am ce face, dacă l-am văzut la cinema, trebuie să-l bag sub lupă.

 

🎬  Pierdut – Premisă

Alexa (Alina Fabri), nu, nu asistenta lui Google, este o femeie împlinită. Are o mândrețe de fată și un soț iubitor care patronează o afacere destul de profitabilă.

Din senin, acesta este lovit de un atac cerebral și intră în comă cu mici perspective de a-și reveni.

Așa că Alexa are greaua sarcină de a decide deconectarea acestuia de la aparatele care îl țineau în viață.

Dar familia defunctului sare pe ea ca hienele lihnite din dorința de a obține cât mai mult de pe urma testamentului.

 

💭 Pierdut – Comentariu 🍿

La bază, Pierdut este o dramă cutremurătoare despre pierderea cuiva drag.

Mesajul transmis cu obstinență este acela că nimic nu contează pe lumea asta în afară de iubirea familiei.

Din acest punct de vedere, filmul abordează un subiect sumbru despre care nu ne face plăcere să discutăm pentru că trezește amintiri dureroase.

Și apreciez intenția celor din spatele acestui film, am toată stima pentru ceea ce au vrut să realizeze, dar nu am cum să trec cu vederea celelalte elemente componente ale producției.

Înțeleg că a fost realizat cu un buget probabil foarte mic spre 0, că filmările au fost efectuate prin casele oamenilor, și nu pe platouri profesioniste, sau că interpreții nu-s chiar actori ca formare profesională.

Dar, să mă ierte toate divinitățile care sălășluiesc printre nori sau mai știu eu unde, nu se poate să te prezinți cu un produs atât de execrabil la nivel tehnic.

Este printre cele mai prost realizate filme vizual și auditiv din câte am apucat să văd.

Nici nu știu cu ce să încep, că sunt prea multe probleme de scos în evidență.

Hai cu sunetul care se aude când înfundat, când cu ecou, când înfundat și cu ecou. Este clar că au folosit microfoane luate la mâna a doua din Lidl de la raftul cu reduceri.

Coloana sonoră este formată dintr-o singură piesă interminabilă care se aude aproape non stop pe parcursul filmului. Probabil o fi vreuna gratis, fără drepturi de autor, găsită prin programul folosit la editarea filmului.

De asemenea, au fost două instanțe separate în care personajele se uitau atent la televizor, dar surpriză, nu se auzea nimic.

Dacă aici mai e cum mai e, în schimb imaginea este dezastru, nici măcar cei mai amatori youtuberi nu au o imagine atât de penibilă ca Pierdut.

Se schimbă în permanență contrastul și luminozitatea imaginii în cadrul aceleiași scene văzută din diferite unghiuri.

Ăsta este un semn că a fost efectuată o calibrare proastă a camerelor de filmat sau că nu au avut aceleași setări.

De la o secundă la alta fața unui personaj ba este scăldată de o lumină puternică, ba este întunecată, ba are culori aprinse, ba zici că-i aproape alb-negru.

Așa imagine nasoală aveam eu pe la începuturi când filmam fără să trag draperiile și mă foloseam de lumina naturală, iar soarele când intra în nori, când ieșea din nori, fapt ce îmi dădea peste cap stabilizarea camerei de filmat.

Dar în Pierdut nu avem soare pe nicăieri, doar nepricepere.

Să nu mai zic că au fost multiple cazuri când imaginea se vedea sacadat, ca într-un joc video de ultimă generație instalat pe o râșniță de PC și îți îngheța foarte des pentru câte o microfracțiune de secundă.

Ca atare, compoziția scenelor este vraiște, nici nu mă puteam concentra la poveste că-mi tot sărea în ochi schimbarea bruscă a cantității de lumeni pe pixel pătrat.

Părea că urmăresc un episod din serialul Lecții de viață de pe ProTV, ăla de după-amiaza când nu se uită nimeni la televizor decât pensionarii care nu au ce face.

Atât de ieftin arată.

De actorie ce să mai pomenesc, că le fac un favor oamenilor dacă îi numesc actori.

Dialogul nu vine natural (și știu bine despre ce vorbesc, că am aceleași probleme), editarea este slabă deoarece replicile vin cu pauze între ele, se simte că-s pregătite din timp.

Nu au un ritm fluent, omogen, nu par a fi conversații normale, ci reprezintă doar o înșiruire de fraze repetate și livrate fără patos, fără intonație, fără nimic, doar robotic.

Au fost și scene de un ridicol absolut, când personajele aruncau cu niște sume fabuloase drept profit când nimic, dar nimic, nu susținea acel profit de milioane de euro.

Cât despre aspectele legate de medicină, cred că documentarea a fost făcută urmărind câteva episoade din Tom și Jerry.

 

🏆 Pierdut – Verdict 👍 sau 👎?

Nici nu pot să îl cataloghez drept film, pare mai degrabă o reclamă extinsă la o campanie de marketing care militează pentru donarea de organe.

La acel nivel se situează totul, și vizual, dar și scenaristic.

Nu înțeleg cum s-a păcălit cineva să distribuie acest film pentru că n-are ce căuta în cinematografe.

Îi acord circumstanțe atenuante având în vedere că Pierdut măcar are un suflet mare și ne oferă câteva povețe demne de luat în seamă.

Cu toate astea, a fost primul film la care am pornit hotărât să ies din sală, dar m-am răzgândit.

Și, ce a fost mai umilitor pentru mine, că nu fac asta niciodată, am fost redus la stadiul de cocalar, deoarece am scos telefonul și am dat câteva mesaje.

Măcar nu s-a supărat nimeni, că eram singur în sală, dar m-a deranjat pe mine, că a reușit să-mi frângă răbdarea, pur și simplu nu mai aveam răbdare să urmăresc catastrofa asta de film.

De final, mai zic că am vizionat filme realizate de studenți adolescenți ca proiecte personale care se văd și se aud mai bine decât Pierdut, care se vrea a fi profesionist din moment ce a ajuns în cinematografe.

Doar pentru faptul că are un substrat emoțional îi las prin testament 2 bani.

Este atât de „cunoscut‟ că n-are link de IMDB, de scor pe Rotten Tomatoes nici atât, iar pe Cinemagia pagina dedicată filmului este seacă de tot.

Cred că i-am dublat încasările pentru că am cumpărat două bilete la el.

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

 

 

About admin

Check Also

Memoria

Memoria

Dacă aveți deficit de lecitină, vă ajut eu din prima, nu confundați Memoria de față …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *