The Transformers: The movie

The Transformers: The movieHai și cu franciza asta, că este musai să o vizitez. Și încep cu animația The Transformers: The movie lansată în anul 1986.

 

🎬  The Transformers: The movie – Premisă

Planeta Cybertron a picat în mâinile Decepticonilor conduși de Megatron.

Supraviețuitorii se ușchesc pe baza lor de pe Terra pentru a cloci o strategie de atac și de recuperare a planetei.

Optimus Prime (Petter Cullen – Bumblebee) cară cu el Matrix of Leadership (Matricea Conducerii?), o forță nimicitoare pe urmele căreia se află cineva și mai sinistru decât Megatron.

Faceți cunoștință cu Death Star, pardon, Unicron, o planetă mâncătoare de alte planete, care-l antamează forțat pe Megatron, renăscut în Galvatron, să pună mâinile pe acel Matrix.

Dar eroii Autoboți nu se lasă cu una cu două și opun rezistență dârză.

Cine va ieși învingător din acest război cosmic metalic?

 

💭 The Transformers: The movie – Comentariu 🍿

Animația din 1986 nu arată foarte bine la nivel tehnic, pare mai degrabă o producție de serial de sâmbătă dimineața, așa că nu am ce laude să aduc acestui aspect.

Nici măcar transformările roboților în diversele lor forme de camuflare nu sunt foarte reușite și sunt făcute instantaneu, fără o atenție amănunțită acordată procesului respectiv.

De asemenea, scenariul este destul de haotic și dezlânat, neputându-se concentra pe un singur fir narativ.

Îngrămădește mai multe povești ce ar merita filmele lor proprii, iar acest condens narativ se transformă într-o destrăbălare scenaristică pe care uneori cu greu am putut-o urmări.

Este o aglomerare epuizantă, mai ceva ca-n Tokyo în vârf de trafic, iar The Transformers: The movie aruncă înspre noi cu de toate.

Autoboți, Decepticoni, Dinoboți, Insectroni, Constructoni, Rechinoconi, trădări, schimbări de tabere, conflicte multiple, ăia buni se bat cu ăia răi, cei răi se înfruntă cu unii și mai răi, ce să mai, avem de toate pentru toți aici.

Totul se desfășoară într-o viteză atât de mare încât de multe ori m-am trezit pierdut în spațiu, încurcând pleiada nesfârșită de personaje.

Se exagerează la greu, sunt introduse în peisaj prea multe deodată, fără vreo caracterizare anume, pur și simplu sunt înșirate niște nume și gata, trebuie să ținem cu unii și să-i urâm pe alții.

Ce este drept, filmul face legătura între sezoanele serialului animat, deci fanii nu au avut mari probleme în a ține pasul cu multitudinea de personaje.

Dar pentru unul ca mine, care n-a urmărit altceva în prealabil, a fost un chin să mă împrietenescu virtual cu toți.

The Transformers: The movie

 

Însă, și acum intru în partea laudativă, The Transformers: The movie colcăie de acțiune din start până la final.

Și nu este una care să plictisească prin repetiție, exploziile și confruntările fiind diverse pentru că și locațiile se tot schimbă.

Când pe Cyberton, când pe Terra, când în spațiu, când chiar în interiorul lui Unicron, avem suficiente modificări de decor care vin la pachet cu confruntări unice astfel încât acțiunea mă face să mai iert din scenariul descreierat și împrăștiat în toate direcțiile.

Pentru o animație, filmul este foarte violent, deși are rating PG, dar totul este în regulă dacă sunt decapitați, sfâșiați, incinerați, dezmembrați și pulverizați roboți și nu oameni.

Așadar, se lasă cu multe, poate prea multe, morți în acest film, dar asta înseamnă că-s și ceva momente emoționante.

Un alt far călăuzitor în The Transformers: The movie este distribuția vocală excelentă, este suficient să îi pomenesc pe Leonard Nimoy și Orson Welles (Citizen Kane), filmul fiind lansat după moartea celui din urmă.

De asemenea, coloana sonoră este bestială, combinând foarte bine rockul alert cu pop-ul însuflețitor, deși ritmurile melodice nu sună prea original, aducând cu alte piese mult mai celebre.

 

🏆 The Transformers: The movie – Verdict 👍 sau 👎?

Dacă este să evidențiez un singur aspect pozitiv din cele câteva pe care le are filmul, atunci ar fi transformarea planetei Unicron în robotul Unicron.

Acea secvență, chit că este animată ieftin, a reușit să mă impresioneze prin magnitudinea grandorii titanice a lui Unicron.

Nu este cea mai frumoasă animație, și aici nu mă refer la partea tehnică, ea poate fi trecută cu vederea, ci la scenariul abramburit care nu se poate concentra pe un singur subiect.

Dacă ar fi să extrag toate poveștile de aici ar ieși material pentru câteva filme, fiecare planetă vizitată putând reprezenta câte o producție separată pentru că sunt toate interesante și mustesc a potențial.

Poate că n-ar trebui să prea dur cu niște desene animate destinate copiilor, dar am simțit că The Transformers: The movie putea mai mult de atât.

Mereu îmi amintesc câte ceva pe final, în cazul de față trebuie să pomenesc că oamenii sunt în mare parte lipsă la apel, avem doar două ființe pe bază de carbon, dar cu roluri aproape insignifiante, prezente doar să fie acolo.

Cam asta a fost introducerea în universul Transformers, mă duc să mă joc cu 7 roboți să-mi fac curaj să intru în franciza lui Michael Bay.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

My neighbors the Yamadas

My neighbors the Yamadas

Hôhokekyo tonari no Yamada-kun, nah, jucați-o p-asta. Hai să vă scutesc de un chin, este …

3 comments

  1. Maama ce ador filmul asta :))

  2. Da, „Matricea Conducerii”. Cea mai mare onoare oferită unui transformer. Purtătorului i se oferă titlul de Prime și de lider incontestabil al Autoboților. Bine, așa a fost prin animații. Cât despre filme, mi s-au părut ok doar Transformers 1 și Bumblebee, restul sunt ce sunt. După ultimul trailer pare că Rase of the Beasts o să fie Dark of The Moon 2.0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *