Rambo III

Rambo IIIÎn anii `80 la fiecare 3 ani tot ieșea câte un film cu veteranul de război, iar 1988 era martorul apariției lui Rambo III, atât, fără alt sufix, că nu este cazul să ne complicăm prea mult.

 

🎬 Rambo III – Premisă

Dacă nu v-a ieșit pe nas aceeași premisă și ați devenit dependenți de ea, atunci nu-mi rămâne decât să vă povestesc că John Rambo (Sylvester Stallone – Rocky) s-a dat la fund cu călugării prin Thailanda.

Nu, nu este ceea ce vă imaginați, nebunaticilor, ci s-a retras în pustietate, lucrând de zor la un fel de Catedrala Mântuirii Neamului de pe la ei.

Mai dă câte un ciocan să netezească o foiță de aur, se mai bagă la o luptă ilegală să strângă bani pentru construcție, iaca așa pare-se că Rambo și-a găsit liniștea sufletească.

Ei aș, de unde atâta pace zen? Că află că prietenul său Trautman a fost dat lipsă la apel prin Afganistan, căzut prizonier în mâinile unui spetsnaz rusnac care îl cam torturează.

Deja știm că Rambo nu poate sta locului, așa că-și trage vestita bandană peste pletele și mai dese și se aventurează într-o nouă misiune de salvare.

 

💭 Rambo III – Comentariu

Tulai Doamne și iar tulai că Rambo III risipește și bruma de poveste care mai exista prin Rambo 2 pentru că aici se renunță total la orice încercare de a implementa vreun sâmbure de originalitate.

Misiunea de salvare este fix aceeași ca în filmul precedent, singurul aspect diferențiator ar fi schimbarea peisajului, acum ne ducem traiul în mijlocul bolovanilor arizi din Afganistan și înlocuim maimuțele vietnameze cu gorilele rusești.

Cu un buget de peste 4 ori mai mare ca First blood era de așteptat ca Rambo III să exagereze tot mai mult pe partea de acțiune.

Și pot spune că aici suntem supuși unui baraj neîntrerupt de pornografie militară, dar una lipsită de orice dram de intensitate.

Fac comparație cu First blood, film în care Rambo a fost nevoit să se adapteze condițiilor vitrege și să dea dovadă de ingeniozitate în a supraviețui, pe când aici are la dispoziție cele mai noi și mai impunătoare arme care-i fac treaba foarte ușoară.

Astfel, tensiunea și necunoscutul lasă loc unui măcel devastator care nu m-a satisfăcut mai deloc, pur și simplu mă uitam cum Rambo rașchetează la foc automat și pe bandă rulantă niște inamici fără personalitate, fără ca eu, spectatorul, să am vreo țandără de interes.

Nimic de comentat, totul este la superlativ, tehnica de război etalată este una de invidiat, de la mitraliere gigantice la lansatoare de rachete, de la tancuri impunătoare la elicoptere devastatoare, vizualul armat din acest film încearcă să ne facă să uităm că scenariul nu are vreun as narativ ascuns prin maieu.

Rambo III

 

Rambo III este exponentul perfect al filmului masculin, emană un homoerotism evident, nu vedem picior de femeie în vreun rol măcar secundar, totul este construit în jurul cultului eroului american, cu trupul bine uleiat, cu mușchii sculptați, cu o alură de invincibil, cu toate simțurile erecte și cu un patriotism sacrificial dus la extrem.

Logica este deversată în cea mai apropiată fosă septică, unele secvențe sunt de-a dreptul ridicole, n-au nicio fărâmă de realism, sunt concepute doar pentru a genera imagini apocaliptice de-o finalizare fericită, chiar dacă dai în gol și irosești materie prețioasă.

Rămâne legendară scena cauterizării, poate cea mai bărbătească scenă din istoria cinematografiei, una absurdă, dar care arată până unde se merge cu obsesia eroismului american.

Aoleu mamă, și ce nasol a îmbătrânit Rambo III cu a sa portretizare angelică a talibanilor care aici sunt văzuți ca niște luptători pentru libertare, salvatori ai patriei, rezistența stoică în fața cotropitorului rus.

Se duce atât de mult cu lauda adusă mujahedinilor încât Rambo se transformă într-un Batman ce își ia alături un mic Robin din rândul acestora.

De ar fi știut scenariștii că peste câțiva ani americanii vor fi cei care vor invada Afganistan și talibanii se vor transforma din războinicii nobili de atunci în teroriștii malefici de acum cred că și-ar fi schimbat optica.

 

🏆 Rambo III – Verdict

Oricât de impunătoare și explozivă este acțiunea din Rambo III, nu a fost suficientă pentru a mă încânta pentru că simțurile mi-au fost complet anesteziate de lipsa unui fir narativ cât de cât interesant.

Totul este prea ușor pentru Rambo, devine „prea invincibil‟, iar dușmanii sunt de-un ridicol nemaivăzut.

Dacă mai adaug că nu există dram de intelect în toată această efervescență măcelărească, deja am spulberat aura de eroism grandoman care învăluie întreg filmul.

Când se trece de o anumită limită credibilă nu pot să sar peste asemenea gogomănii, cu multă părere de rău, nu pot să arunc în aer mai mult de 5 elicoptere.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Rambo

Rambo

După 30 de ani de la Rambo III, iată că Sylvester Stallone iese din ascunziș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *