Salyut 7

Salyut 7

Salyut 7 este povestea misiunii incredibile duse de 2 oameni în cosmos pentru salvarea stației spațiale cu același nume care, din motive necunoscute pământenilor, nu mai dă niciun semn de viață.

Se simte cumva o tentă spațială recentă în filmele văzute? Am zis că după Hidden figures american să echilibrez balanța cu Salyut 7 rusesc, să văd ce pot și rușii în spațiu, că după niscai propagandă capitalistă, nu strică și una la fel de lăudăroasă, dar comunistă.

După ce Salyut 7 dă un sănătos kaput, rușii de pe Terra se dau cu capul de pereți încercând să găsească o soluție de a salva stația înainte ca aceasta să reintre în atmosferă și să se prăbușească naiba știe unde. Dacă le cade americanilor în cap va ieși mare scandal, cu rușii speriați că dușmanii vor pune labele pe tehnologia lor și cu americanii terifiați că stația are niscai bombițe nucleare la bord.

Așa că soluția de criză este trimiterea unui echipaj format din 2 persoane care să ia în primire stația și să ii rezolve bubele. Inginerul este găsit rapid în persoana lui Alekhin, cu o soție acasă care stă să nască. Mai greu cu pilotul care trebuie să ducă la îndeplinire o misiune miraculoasă, aceea de a andoca în siguranță pe stația care se rotește în toate direcțiile după cum vor mușchii ei de metal, orice greșeală, infimă chiar, însemnând un eșec total soldat cu distrugerea stației, dar și a navei celor doi astronauți.

Negăsind pe nimeni în stare să reușească acest lucru, căpeteniile de pe acolo îl readuc în tranșee pe Fedorov, un astronaut lăsat la vatră pe motive de țăcăneală-n cap pentru că începuse să vadă îngeri prin spațiu, asta fiind concluzia raportului psihologic.

Bazat pe fapte reale, Saluyt dramatizează foarte mult evenimentele, nu că am avea de unde să știm realitatea adevărată (dacă-mi este permisă expresia) a ceea ce s-a întâmplat acolo, dar probabil lucrurile nu au fost atât de palpitante precum au fost expuse pe ecran.

Pe măsură ce se scurge timpul, cei doi astronauți trec prin fel și fel de peripeții din ce în ce mai periculoase și, aparent, fără soluție, spre deliciul, dar și teroarea publicului.

Salyut 7 este un film tipic acestui gen, care nu iese cu adevărat din tipare, se aseamănă cu alte filme din aceeași categorie, gen Apollo 13 sau Gravity (niște ruși sparg câteva sticle de votcă, goale evident, pentru că le compar filmul cu unul hollywoodian), dar scenariul nici nu prea avea ce să aducă nou pe masă, că doar câteva lucruri se pot întâmpla în spațiu, nu este ca și cum ar avea la dispoziție o gamă variată de acțiuni (pentru filmele care încearcă să fie realiste, fără extratereștri sau mai știu eu ce bazaconii).

Cu toate astea, Salyut 7 este un film foarte bun, în umila mea opinie, m-a ținut surescitat pe întreaga lui durată, are câteva momente destul de decedate pe la început, înainte de lansarea celor 2 către stația buclucașă, dar odată expediați spre destinație, filmul nu slăbește deloc chingile dramatismului, culminând cu secvențe cutremurătoare, care te vor răscoli emoțional, deși este ceva previzibil, că altfel nu se putea fără astfel de scene într-un asemenea film.

Dar sunt introduse din simplul motiv că dacă-s bine scrise și jucate, își vor atinge întotdeauna scopul.

Pe lângă dramatismul din plin, așa cum îmi place, Salyut 7 nu duce lipsă nici de acțiune concretizată în încercările tot mai periculoase ale celor doi pentru a găsi rezolvări inedite problemelor cu care se confruntă în misiunea lor.

Filmul arată superb, scenele în spațiu sunt magnifice, îți taie răsuflarea, iar combinația cu terestrul specific anilor `80 creează o senzație ireală, de parcă ai fi în 2 epoci diferite în același timp.

La un moment dat nu mai știam dacă urmăresc un film sau efectiv întâmplările în timp real, așa de transpus eram în acțiune, încât simțeam că sunt la un pupitru de comandă și transpiram prin toți porii de teamă pentru soarta celor din spațiu.

Păcat că spre final au cam stricat jucăria dând-o într-o propagandă fățișă, fără perdea, fără jenă, direct în față, ceea ce a scăzut calitatea filmului pentru că până atunci nu aveam ce să îi reproșez peliculei, pentru că am avut acțiune suficientă, dramatism cât încape, o construcție suficient de solidă a personajelor principale încât să empatizez cu ele, bașca a prezentat, așa, fugitiv, și câteva repercusiuni nedorite ale timpului îndelungat petrecut în spațiu, dar a dat cu damigeana de vodcă de pământ cu propaganda nesimțită de la final care m-a lăsat profund dezamăgit.

Dar nah, se pare că fiecare se simte dator să se laude că a lui este mai mare decât a dușmanului de-o veșnicie.

Poate sunt prea drastic, dar eram atât de cufundat în poveste încât m-a luat total prin surprindere inserția forțată a laudei de sine care nu miroase deloc a bine.

Însă, per total, Salyut 7 rămâne un film foarte bun, magistral vizual pentru bugetul de nici 7 milioane de dolari (americanilor, luați aminte), dramatic cât trebuie, fără umor, că nah, rușii nu prea o ard în glume când vine vorba de astfel de subiecte, cu acțiune interesantă și perturbatoare a fluxului sanguin, dar băloșit spre final de Noi suntem cei mai buni, davai vodca, un film de nota 8.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *