Shaft

Shaft

Am rămas de-a dreptul surprins să dau de Shaft pe Netflix la 2 săptămâni de la lansarea lui în cinematografele americane. Cum printre actori se numără eternul Samuel L. Jackson, cum puteam rata ocazia de a vedea filmul?

Pentru a vă confuza în miez de vară, vă spun că Shaft este un sequel al lui Shaft din 2000 care este un reboot al lui Shaft din 1971 și în acest Shaft din 2019 apar toți cei trei John Shaft, de la bunic la nepot, chiar dacă în Shaft din 2000 relația dintre generațiile mai bătrâne era de unchi-nepot și aici relația devine tată-fiu, chestie de care chiar filmul face mișto, conștient fiind de eroarea flagrantă pe care și-o asumă.

Hai că v-am amestecat de tot sinapsele, așa că trec la cel mai recent Shaft care-l regăsește pe Sam L. Jackson părăsit de iubirea vieții lui, Maya (Regina Hall), care nu mai suportă stilul periculos pe care John îl duce, detectiv fiind, mai ales că acum au și un fiu, tot John botezat.

Sărim câteva decenii și dăm peste tânărul Shaft, să îl numim Shaft 3, novice într-ale analizatului de date la FBI care se amestecă într-o afacere ilegală care-l depășește complet și îl aruncă în ghearele morții, moment în care decide să apeleze la ajutorul lui tac-su pentru rezolvarea cazului, marele făcător de mame, suavul și șarmantul, dar și gură spurcată, John Shaft cel de-al doilea, ocrotitorul sărmanilor și distrugătorul de păsărici.

Shaft 2 se cam codește să se arunce în cocina în care băiatul lui cel cam pămpălău, crescut de mă-sa în puf și bezele, s-a murdărit, dar când aude ce nume este implicat în schemă, lasă deoparte orice șovăială și purcede la acțiune.

Desigur, pe parcurs se avântă în scandal și Shaft întâiul (Richard Roundtree) și trioul shaftian pornește un război în toată regula cu un cartel de droguri.

Mare scofală nu prea este povestea, nu reinventează gaura din prezervativ, la bază este un scenariu simplist, cu răufăcători șablon, nimic special.

Dar cum într-unul din roluri îl regăsim pe Samuel L. Jackson, fiți siguri că filmul împrăștie oceane de cool și swag cum numai mister Jackson știe să o facă în filmele în care joacă. Poate să fie și cea mai mare răgălie, că prezența lui este suficientă pentru a crea o atmosferă relaxantă, dar și intensă.

Shaft nu este deloc pentru cei ușor ofensabili și sensibili și când adie vântul doar într-o singură direcție, scenariului i se rupe de toate mișcările cu un hashtag pudic în față și deversează mormane de linii de dialog și glume ce vor oripila urechiușele senzoriale ale multor categorii de răsuflători umani.

Filmul este obscen, rasist, misogin, antireligie, xenofob, islamofob, homofob, oricevrețivoifob, calcă în picioare orice sensibilitate socială și politică, dar nu o face cu răutate sau dinadins, ci doar prezintă un limbaj autentic pentru că, hai să fim serioși, doar în filmele recente personajele vorbesc de parcă sunt niște dicționare castrate ambulante, în viața reală fiecare dintre noi scapă zilnic câteva propoziții care ar face și un popă pedofil să se crucească.

Greul filmului care pe umerii lui Shaft 2, care are niște replici de rămâne cucu-nfipt în perete.

M-am amuzat enorm de nonșalanța cu care Shaft 2 expulza fraze naturale pentru el, dar ofensatoare pentru vaginele umblătoare care se înroșeau la orice dumă jignitoare, printre cei perplecși numărându-se și Shaft 3, căruia nu îi vine să creadă că a ieșit din sămânța unui gură spartă ca Shaft 2.

Nici mie nu mi-a venit a crede cât de mult m-a distrat Shaft, film care se bazează în primul rând pe relația dinamică și în permanentă evoluție dintre Shaft 2 și Shaft 3, care se mitraliază reciproc cu replici antologice, fiecare crezându-l pe celălalt defect. Shaft 2 vede în băiatul său rezultatul unei educații răsfățate, un pămpălău tocilar nedemn de numele Shaft, în timp ce Shaft 3 (Jessie T. Usher) îl consideră pe tac-su un dinozaur insensibil la simțămintele altora, o relicvă a unei lumi antice, ce nu se pliază pe standardele etice curente.

Dar ambii vor afla că este mult bine în ambele lumi, și tocmai această dinamică duce la un film incitant, revigorant printre atâtea producții spălăcite și golite de conținut, spălate pe creier, pentru a nu jigni orice ofuscat / înțepată cu bețe adânc penetrate în dos.

Shaft are și niscai scene de smotoceală armată, dar nimic impresionant, nu pe asta s-a bazat filmul, ci pe injecțiile cu testosteron adevărat pe care ni le bagă-n vene ori de câte ori Shaft 2 își aduce aminte că are ceva de spus.

Criticii au dat de pământ cu filmul, dar mi se rupe de ce spun alții, m-am distrat copios la acest film vulgar și care-și bagă pixelii în orice convenție etică, politică sau socială, cu replici tăioase nu doar din partea lui Shaft 2, și chiar dacă nu reinventează vreo roată, eu îi dau un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *