The Shawshank redemption

The Shawshank redemption

Top AFI 100

Locul 072 – The Shawshank redemption

The Shawshank redemption este filmul numărul 1 în top IMDB de ani buni, fiind și cel mai votat, cu peste 2,1 milioane voturi.

L-am mai văzut, dar acum ceva vreme, știam în linii mari povestea, precum și finalul, așa că anticipam că filmul nu mă va prinde a doua oară.

Povestea pornește cu procesul lui Andy Dufresne (Tim Robbins), acuzat că și-a ucis soția, precum și amantul acesteia, într-un acces de furie. Dovezile circumstanțiale îl aruncă în închisoare pe viață și este expediat, fără menajamente, în pârnaia Shawshank, un loc dur, unde cei slabi de înger nu rezistă prea mult, așa cum avem să aflăm chiar din prima noapte petrecută de Andy la zdup.

Băiat frumușel fiind, Andy devine ținta batjocurii „Surorilor” și, deși pare plăpând la prima vedere, acesta suportă cu stoicism abuzurile fizice la care este supus.

După o scurtă perioadă de acomodare, Andy se împrietenește cu Red (Morgan Freeman), singurul care recunoaște că este vinovat de crima pentru care este acuzat, și asistăm la clădirea unei prietenii temeinice ce se va întinde pe zeci de ani.

The Shawshank redemption ne prezintă viața de închisoare cu multiplele ei rele dar, spre surprinderea multora, și cu câteva elemente pozitive.

Va rezista oare Andy în pușcărie? Este sau nu vinovat de crimele de care este acuzat? La aceste întrebări vom găsi răspuns pe parcursul celor peste 2 ore de film.

Producția, inspirată după romanul lui Stephen King, este un film foarte simplu la bază și se desfășoară în mare parte într-o singură locație și nu vedem decât pușcăriași interacționând între ei, când amical, când brutal, sau cu gardienii care au mai mereu capsa pusă.

Cum ar putea fi un astfel de film cât de cât tensionat și incitant?

Ei bine, scenariul este cel care ridică acest film dincolo de nori.

Deși este lipsit de efecte speciale grandioase și fără acțiune spectaculoasă, The Shawshank redemption este un film extrem de palpitant pentru că nu știi ce urmează să se întâmple, personajele, în special cele secundare, sunt duplicitare, au mereu gânduri ascunse și meschine, aproape toți își urmează propriul interes, iar acțiunile lui Andy, deși haotice și de neînțeles, capătă sens pe măsură ce povestea înaintează.

Spun stop pentru cine nu a văzut filmul, dar atât mai spun, și eu am fost surprins, din nou, deși mai urmărisem The Shawshank redemption.

Punctul forte al filmului este relația dintre Andy și Red, doi străini la început, firi extrem de diferite, Andy este mai retras, nu prea vorbăreț, dar extrem de inteligent și care emană o senzație de superioritate, iar Red este omul din popor, nu foarte școlit, dar carismatic, descurcăreț, care pentru prețul corect, pentru el, îți poate face rost de orice, dar care este și recunoscător acolo unde este cazul.

Ei bine, deși știi că sunt criminali (sau presupuși criminali), nu ai cum să nu te lipești afectiv de cele două personaje și să nu te afecteze emoțional evoluția lor ca oameni în anii petrecuți în spatele gratiilor.

Dincolo de intriga colocvială, The Shawshank redemption este mai mult decât un simplu film despre pușcăriași, eu am interpretat zidurile închisorii ca o metaforă a propriilor ziduri interioare care ne țin închiși într-o sclavie sufletească și mintală din care cu greu putem evada.

Nu doar personajele sunt captive pe viață, ci și noi, oamenii, suntem prizonierii propriilor temeri care nu ne lasă să rupem lanțurile banalului și ne complăcem în aceeași veșnică rutină timp de zeci de ani până la obștescul sfârșit. Cu ce este diferită o închisoare adevărată față de viața reală în care facem zi de zi, robotic, aceleași lucruri sub pretextul unei false senzații de libertate?

Filmul are și dramă sfâșietoare, dar și comedie de unde nu te aștepți. Are momente de tristețe ce ar face poemele bacoviene să pară serenade romantice, dar, și ce este cel mai important, transmite multă, foarte multă speranță.

Pare ciudat să spun despre un film cu și despre pușcăriași criminali că transpiră speranță, este inspirațional,  te face să te simți bine și îți înseninează ziua, dar acesta este adevărul.

Are unul dintre cele mai înălțătoare și satisfăcătoare finaluri de film care, deși nu este extrem de emoționant, a reușit să-mi stoarcă în ochi câteva picături de lămâie.

Ce pot să mai comentez despre actoria monumentală? Nu mai am epitete glorioase pentru performanțele actoricești ale lui Tim Robbins și Morgan Freeman.

Deși sunt niscai erori din categoria anacronismelor și mici neconcordanțe și m-a frapat faptul că timp de zeci de ani personajele rămân neschimbate (cine știe, poate o fi fost făcută intenționat chestia asta), The Shawshank redemption primește cu surle și trâmbițe un mare 10.

Ghinionul lui a fost lansarea în același an cu Forrest Gump și nu a avut nicio șansă la Oscaruri, din 7 nominalizări nu a luat nimic.

Este demn de locul 1 în top IMDB? Din punctul meu de vedere nu, pentru mine The green mile ar merita acel loc (film asemănător, tot în închisoare și cu același cuplu Frank Darabont regizor și Stephen King autorul sursei de inspirație), dar The Shawshank redemption, indubitabil, este un film absolut fenomenal.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Le mura di Malapaga

Le mura di Malapaga

Oscar pentru cel mai bun film străin – Ediția 1950 Le mura di Malapaga este …

2 comments

  1. Salutare,
    Mereu am zis ca scriu un comentariu mai lung si nu am avut ocazia, dar nu pe facebook [ca ar rade prietenii de mine :)) (in mare) ]. Am ales sa scriu la acest film pentru ca este mai recent, desi poate fac referire si la alte filme insa nu stiam unde altundeva sa scriu.
    Imi place cum descrii fiecare film, cum ai zis si tu este un stil propriu undeva printre randuri, daca nu chiar toate randurile. Imi place sa citesc toate recenzile de aici, unele pentru ca poate ma consider un mare cinefil in devenire (da de unde) si imi plac filmele si poate vreau sa aflu o parere despre ele inainte sa le vad, in special la cele horror pentru ca daca contin cuvantul „macabru” si „greu de privit” nu ma mai uit :)) . Ai reusit sa strangi atata lume sa citeasca ce ai scris si este de remarcat. Sper sa te extinzi si mai mult cu aceasta idee.
    Partea de felicitari a fost scurta, pentru ca trec direct la observatii. Parerea mea, poate altii nu sunt de aceasta parere, este ca spui prea multe despre ce o sa se intample in filme, cu toate ca poate asta este si ideea undei recenzii. Parerile personale printre randuri sunt chiar la locul lor. Referitor la dezvaluiri, cum ai zis si in acest film „Va rezista oare Andy în pușcărie? Este sau nu vinovat de crimele de care este acuzat? „, daca nu as fi vazut filmul, mi-as fi format in minte deja multe asteptari. As stii ca urmeaza ceva la final, despre adevar. Daca nu as fi citit asta, nu mi-ar fi trecut prin minte asa ceva, pana la final probabil as fi omis acest lucru. Daca s-ar termina fara aceste lucruri nu as fi avut nici o problema, dar din moment ce am citit aici as stii ca filmul nu se poate termina fara acestea. Ideea e ca vreau sa subliniez faptul ca acestea sunt tot un fel de spoilere. La Predestination cand ai zis sa fim atenti la o intrebare de la inceput, cand a spus ala intrebarea mi-am dat seama ca la asta faceai referire, dupa am inceput sa leg putin povestea. Este adevarat ca nu ma asteptam la asa ceva, dar traiam mai bine fara sa ma fi gandit la intrebarea aia pana la final :)). Si da, nu e vina ta ca am citit, mi-a facut placere. Cu toate ca spui dupa ca nu zici mai departe, tot zici ca finalul va face totul in minte se formeaza o idee numai despre final desi incerc sa nu ma abat de la restul filmului. In Hereditary cred, sau unul de pe acolo, ai zis sa nu vedem trailerul de la film inainte pentru ca stiai ca ar fi mai frumos asa. Poate ai putea sa spui si la alte filme asta, poate pe la inceput, ce sa nu vedem, ce sa nu citim inainte de film.
    Si… de ce green mile? Un film de loc 1 ar trebui sa contina de toate si e adevarat ca Green Mile trezesc o suita de emotii si de… multe (ce sa mai), dar executarea acelor persoane (si cam asta este ideea principala) scade cu multe puncte filmul fata de Inchisoarea Ingerilor, parerea mea :D.
    Desigur ca este un site de recenzii si despre pareri practic si posibil sa motivezi tot ce am zis si sa ai dreptate, dar indiferent de acestea mereu o sa imi faca placere sa citesc ce ai scris.
    Numai bine!

    • Salut, ce e drept, pe la începuturi povesteam cam mult din film, deh, începător. La Interstellar chiar am întrecut măsura și am povestit cam tot filmul, dar cu timpul m-am mai cizelat, să spun așa și chiar nu mi se pare că dau spoilere, mă opresc la nivelul trailerului sau la ce e în primul act. Cum ai dat tu exemplu cu filmul de față, nu știu ce spoiler ar putea fi în: „Va rezista oare Andy în pușcărie? Este sau nu vinovat de crimele de care este acuzat? pentru că este foarte vag, poate merge în ambele direcții. Spoiler consider că era dacă spuneam: Da, a omorât sau Nu, nu a omorât.
      Oricum, și definiția spoilerului este vastă, fiecare consideră altceva spoiler, unii spun că dacă află What˙s in the box în Seven e spoiler, alții ar spune faptul că li se spune că există un box în Seven e spoiler.
      Pentru mine The green mile este peste The Shawshank redemption pur și simplu pentru că m-a demolat sentimental mai mult decât filmul de față, a fost mai devastator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *