Shock wave

Shock wave

Chai dan zhuan jia sau pe „românește” Shock wave este un thriller chinezesc a cărui acțiune este concentrată în jurul unui tunel intens circulat.

Dar să nu o iau înainte, să încep cu elementele de bază, Andy Lau (The great wall) este Cheung JS, un ofițer aflat sub acoperire în cadrul unei grupări de criminali foarte atrași de tot ce face bum.

În timpul unui jaf armat care o ia pe arătură, Cheung nu mai poate sta deoparte văzând cum persoane nevinovate își pierd viețile și se dă de gol, atrăgând dușmănia nemernicului de serviciu Peng Hong.

Sărim jumătate de an înainte dar asta doar pentru a mai adăuga câteva cărămizi la temelia personajului principal care se îndrăgostește de o profesoară, motiv de a-l îndrăgi și mai mult.

Și mai facem un salt de un an și intrăm cu adevărat în pâine, pentru că Peng Hong se întoarce supărat pe lume și după câteva jocuri de-a șoarecele și bomba, trece la artileria grea, se înarmează cu o tonă de explozibil și invadează un tunel, luând în același timp câteva sute de ostateci și amenințând că aruncă în aer tunelul dacă nu îi sunt satisfăcute doleanțele.

Singurul cu care vrea să discute este Cheung, cel căruia îi poartă ranchiună și care, întâmplător sau nu, este un maestru în dezarmarea dispozitivelor explozibile.

Începe un joc de ping-pong extrem de tensionat între cei doi, cu Peng aruncând cu cereri greu de îndeplinit, doar pentru a avea un motiv să căsăpească ostatici și cu Cheung încercând să discute rațional cu un dement căruia nu îi pasă de propria viață, darămite de a altora.

Durează destul de mult până când Shock wave ajunge la partea suculentă, dar nu am ce să îi reproșez în prima jumătate a sa, pentru că așa se construiește un personaj pe care să-l băgăm la inimă și de a cărui soartă să fim interesați de parcă ar face parte din familie.

Filmul nu colcăie de acțiune furibundă, să nu ne lăsăm înșelați de titlu care ne ademenește cu un disaster movie, ce este drept, avem parte de câteva secvențe în care se sare în aer la greu, dar nu atât de spectaculos pe cât mă așteptam.

Shock wave se bazează mai mult pe tensiune, pe care nici cu drujba nu o tai, sunt destule scene în care am stat cu inima cât un purice pentru că deși știam că nu are cum să se întâmple ceva nasol tocmai personajului principal, îmi aduceam aminte că nu urmăresc un film hollywoodian.

Aproape orice film care atacă acest subiect, al bombelor, are din start o doză mare de adrenalină și tremuri la fiecare fir tăiat de personaje.

Atmosfera este una sumbră, tensionată (folosesc des acest cuvânt, dar descrie perfect filmul), nu avem parte deloc de comedie, dacă era făcut de americani, siguri am fi avut câteva glume aiurea azvârlite în momente nepotrivite.

Drama este la ea acasă, deși dau ortul popii personaje pe care nu apuci să le vezi decât câteva minute, cu toate astea, cauți febril niște șervețele.

Și chinezii nu au stres neică, scenariul omoară personaje pe bandă rulantă, nu își tratează cu mănuși spectatorii și nu ne servește aceeași placă obosită a la Hollywood din ultima vreme în care toți intră în rahat, toți ies teferi din latrină.

Are și un element de surpriză legat de motivația răufăcătorului, care te face să îl urăști și mai mult, simți cu adevărat că pericolul iminent se apropie cu pași repezi, ești parcă transpus în film, trăiești drama personajelor și te tulbură nemernicia antagonistului.

Și fără să dau ceva important din poveste, filmul își merită titlul, chiar dacă doar pentru câteva momente, la ce buget au avut, se ridică la nivelul așteptărilor, cert este că Shock wave mi-a impresionat ochii dar mi-a zdruncinat inima.

Chiar dacă nu este deloc original, cu o poveste pe alocuri îmbârligată și cu destule erori de logică și continuitate, Shock wave este un film competent, care știe ce vrea și își atinge scopul, pot spune că este chiar un film binevenit după atâtea pelicule americane trase prin același șablon, unde totul este numai lapte și miere chiar și când faci baie într-un cazan cu oțet, deși are destule clișee, măcar Shock wave nu se ferește de momente întunecate și dramatice.

Am rămas plăcut surprins de acest film bombă și îi dau un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Les fantomes

Les fantomes

Les fantomes este o coproducție franco-germano-belgiană, dar vorbită majoritar în arabă.   🎬 Les fantomes …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *