Spirited away

Spirited away Câștigător de Oscar pentru cel mai bun film animat, Spirited away (Sen to Chihiro no kamikakushi) este scris și regizat de către marele Hayao Miyazaki (Castle in the sky).

 

🎬 Spirited away – Premisă

A venit recesiunea în Japonia și traiul urban este tot mai scump.

Așa că o familie obișnuită, ce are cu un drac de fată, Chihiro, se îndreaptă spre o zonă mai ieftină, fără chirie exorbitantă.

Pe traseu pare-se că oamenii se rătăcesc, deși tatăl afirmă mândru că știe el cum stă treaba.

Ajung la un tunel destul de înfricoșător și enigmatic, de n-aș intra nici cu fanfara militară, dar cei trei se aventurează în el, care de foame, care de curiozitate.

Aici Chihiro se trezește într-un tărâm magic, plin de creaturi atât fermecate, cât și fioroase.

Ea este nevoită să presteze muncă în folosul comunității pentru a-și salva părinții de la un iminent Ignat.

Nu-i cazul să dezvălui cum s-a ajuns în această situație, că nu vreau să vă hrănesc până la obezitate narativă cu amănunte inutile.

Ideea este că micuța Chihiro se pune pe treabă pentru a rupe blestemul până nu-i prea târziu.

 

💭 Spirited away – Comentariu 🍿

Filmul este o mizerie absolută, n-am văzut în viața mea ceva mai banal și mai lipsit de imaginație.

Așa aș scrie dacă aș fi într-un univers paralel în care toate-s cu fundul în sus.

Trebuie să vă pregătiți pentru două ore de magie sublimă pentru că animația este una mirobolantă când vine vorba de originalitate creativă și profunzime filozofică.

Nici nu pot spune că-i film pentru copii pentru că este un triumf absolut în ceea ce privește relevanța mesajelor transmise, unele greu de priceput și de către un adult, darămite de un mucos.

Nici măcar animația nu este vreuna gingașă și hazlie pentru că are personaje hidoase, hâde, deformate, ce sp mai, material de coșmar udător nocturn pentru cei cu vârsta de până în 10 ani.

Multitudinea de culori vibrante și agitația permanentă ar putea duce cu gândul la o animație ușurică, însă nici vorbă de așa ceva.

Trebuie să admit că există câteva momente șugubețe în care predomină umorul simplist pentru a capta atenția celor mici.

Nu pot spune că am fost prea amuzat de poantele și dumele respective, dar asta este cea mai mare bubă pe care i-am găsit-o filmului.

De fapt, este chiar singura.

Dar partea zglobie se oprește la năzbâtii cu diverse animăluțe neastâmpărate pentru că povestea este una chiar sumbră aș putea spune.

Personajele creionate de mintea de nesecat a lui Miyazaki sunt unele cu o origine întunecată, sinistră și admonestatoare.

Acțiunile multora dintre ele au corespondență cu cele din realitate, acțiune la care, spre rușinea noastră, ne dedăm fără să ne gândim dacă facem bine sau rău.

Animația ne scufundă într-un ocean fără de fund plin cu fabule, alegorii, povețe, anecdote și metafore care de care mai acide și înțepătoare cu privire la lăcomia umană.

Asta așa, doar ca un mic exemplu, să vă dați seama peste ce bogăție de dojeni veți da urmărind acest film senzațional.

Spirited away

 

Și pe cât de PG este, jur că sunt semnificații ale unor personaje pe care nu le-am înțeles în totalitate, cum ar fi Spiritul Fără Chip, încă nu îmi dau seama cu exactitate ce ar putea reprezenta.

Dar altele m-au lovit direct în față cu o miasmă puturoasă pentru că m-au făcut să-mi fie jenă de mine, că știu că sunt și eu culpabil, alături de miliarde de alți oameni, de poluarea planetei.

Cât să mai reziste și ea în fața asaltului neîncetat de gunoaie, deșeuri și risipă pe care le împrăștiem pe unde ne taie capul?

De fapt, mai vinovate sunt imensele și perfidele corporații pline de ipocrizie care ne îndeamnă la ecologism când ele poluează cât o țară întreagă.

După cum vedeți, simbolistica este infinită în acest film și mă pot agăța de fiecare cadru și de fiecare personaj și pot perora pe seama lor până mi se lungesc degetele bătând în tastatură.

Se ia la trântă cu globalizarea care, încetul cu încetul, va duce la pierderea propriei identități culturale pentru că dacă toți ne îmbrăcăm și vorbim la fel, atunci cine mai suntem cu adevărat?

Însă atacă și procesul de maturizare al copilului, uneori chiar forțat. Și aici pot să apară diverse interpretări cu privire la scopul real, ascuns, chiar subconștient, al acestei călătorii fantastice și fantasmagorice pe care o întreprinde Chihiro.

Astea sunt doar câteva dintre vastele tematici pe care animația se încumetă să le deșire narativ și încearcă să ne facă să pricepem anumite aspecte care acum par inofensive dar pe viitor vor avea efecte traumatizante și tragice.

Uite că era să uit să pomenesc alt element care mi-a plăcut, pentru o animație povestea este destul de imprevizibilă.

M-a surprins cu anumite schimbări de direcție pe care nu le așteptam, dovadă că aparențele inițiale înșală și că nu trebuie să tratăm superficial oamenii după cum arată.

Cât despre partea tehnică, este aur curat, designul personajelor, diversitatea luxuriantă, paleta coloristică, lumea imaginată, toate sunt la superlativ.

Pe alocuri arată terifiant, alteori ridicol, dar în permanență superb astfel încât alte cuvinte chiar sunt de prisos și nici nu mai am inspirație să laud acest capitol.

Că dacă folosesc prea multe epitete asemănătoare, la un moment dat vor părea false.

Coloana sonoră este și ea la cele mai înalte cote și aici trebuie apreciat și efortul celor de la festivalul Izanagi pentru că au tradus piesa de final.

Astfel, înțelegând versurile, semnificația ei devine și mai penetrantă filozofic.

 

🏆 Spirited away – Verdict 👍 sau 👎?

Abordează o gamă variată de subiecte adulte puse într-un context copilăresc, dar nu știu dacă i-a ieșit atât de bine pentru că se simte de la o poștă seriozitatea chiar macabră a scenariului.

Este drept că am fost confuz în partea de start, când n-aveam nici cea mai mică idee la ce mă uit, asaltat fiind din toate părțile de inserții specifice culturii japoneze.

Dar odată ajuns la viteza de croazieră, când vălul negru al ambiguității a fost ridicat, am putut să mă bucur de una dintre animațiile cele mai încărcate de simboluri.

Chiar dacă multe sunt cu miasmă niponă, ele vorbesc pe limba tuturor, prezentând probleme universale.

În mod cert, se pretează la multiple revizionări, cel puțin în cazul meu, pentru a fi sigur că am înțeles toate conceptele, mesajele și pildele pe care mi le-a prezentat.

Știu că sună urât, însă simt că m-am împuțit, dar din vina mea, nu a animației, așa că vrea să scap de murdărie și am pregătit 10 băi cu apă fierbinte să mă curăț temeinic.

Hm, deși asta ar însemna să fac risipă de apă, adică fix unul din motivele pentru care animația mă trage de urechi.

5 out of 5 stars (5 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

From up on Poppy Hill

From up on Poppy Hill

Kokuriko-zaka kara sau From up on Poppy Hill este al doilea film regizat de Gorô …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *