In the fire

In the fireO zic din preludiu, să n-avem discuții legate de consimțământ, In the fire este un film de nota 2,8 pe IMDB și 15% pe RottenTomatoes.

 

🎬 In the fire – Premisă

Undeva, în trecutul nu prea îndepărtat, o doamnă doctor, pe numele ei Grace, se cărăbănește într-o localitate izolată pentru a diagnostica un pacient.

Localnicii îl consideră un discipol al Satanei, că prea are apucături de drac, dar Grace, om de știință, nu bagă în seamă bălmăjelile țăranilor analfabeți.

Ea studiază psihologia, o ramură a medicinii aflată încă la începuturi, și este convinsă că sărmanul băiat suferă de o boală mintală.

 

💭 In the fire – Comentariu 🍿

Nu, nu am înnebunit să mă uit din proprie voință la un film cu asemenea note și procentaje dezastruoase, că știam din start de ce a fost îmbăiat în vitriol.

Pentru că rolul principal este jucat de Amber Heard (Aquaman), ea fiind și producătoare.

Așa că este evident că nu am cum să bag în seamă acele cotații, la mijloc fiind ura față de ea, nicidecum critica reală a filmului.

Bine, nu mă dau sfânt, că și eu i-am zis câteva vorbe de duh la început, să mă țină minte mai ceva decât cum o să rămână în conștiința publică autohtonă personajul Mirel din Turnu Măgurele.

După ce m-am răcorit, am uitat de actrița Amber Heard și m-am concentrat asupra personajului Grace Burnham.

Povestea nu este vreo reușită în domeniu, că nu vine cu ceva nemaiîntâlnit, prezintă clasica luptă dintre știință și religie.

Una se bazează pe fapte concrete, argumente irefutabile și dovezi palpabile, cealaltă îl apucă pe Dumnezeu de picior și nu-i mai dă drumul.

Grace purcede la intervievarea puștanului lovit vizual de heterocromie care, însă, dă semne că nici în căpșor lucrurile nu-s așezate la locul lor.

Doar că Grace începe să fie bântuită de dubii, venise chitită să conchidă că este un caz psihologic, dar iată că anumite fapte ce se petrec în prezența ei o bagă în ceață.

Demon machiavelic sau dereglat mintal?

Oare care este adevărul?

Premisa, deși deloc spectaculoasă, avea potențial să jongleze extraordinar cu cele două ideologii în mijlocul cărora se afla băiatul chinuit de ceva.

Dar filmul preferă să se concentreze parcă mai mult pe Grace, o femeie doctor,  lucru de neînchipuit pe atunci, așa cum reiese și din reacția inițială a tatălui Nicolas (Eduardo Noriega – Les traducteurs).

In the fire

 

Ea este nevoită să se lupte cu opoziția bisericii, cu prejudecățile bărbaților și ignoranța proștilor, inculților, ignoranților și primitivilor care cred în biserică și nu în știință.

Deci ce mi-e secolul XIX, ce mi-e secolul XXI, umanitatea nu a evoluat prea mult la nivel mintal.

Ori așa a fost rolul ei, ori mi s-a părut că Amber este prea înțepată în acest film, are o postură arogantă, de om cu nasul pe sus de n-o ajungi nici cu prăjina.

Probabil așa i-a conceput scenariul partitura, mai ales că personajul ei avea IQ cât tot satul ăla la un loc, sat plin cu țărănoi care luau decizii radicale în funcție de cât și cum bea apă o capră. Sau țap, că nu am controlat animalul la gonade și nici nu am fost atent ce sex are.

La nivel tehnic, pelicula este impregnată cu o atmosferă sinistră, lipsită de speranță, parcă este o pagină ruptă din exodul din Egipt, că erau nenorociri la fiecare pas.

Pământul era acoperit de un covor de lăcuste, culturile vegetale se transformau în cenușă, iar animalele picau pe capete lovite de fel și fel de molime devastatoare.

 

🏆 In the fire – Verdict 👍 sau 👎?

Producția este interesantă, dar nu exagerat de interesantă, pentru că sare gardul dintr-o grădină în alta în repetate rânduri de mi-a generat o confuzie ce se tot răzgândea.

La un moment dat nu mai știam ce să cred, coincidențe cosmice sau dovezi diavolești?

Le recomand filmul celor care o urăsc pe Amber deoarece are o scenă care va fi pe placul lor, aș zice chiar că special a fost concepută.

Iar celor care o iubesc pe Amber le recomand filmul deoarece va fi o altă scenă, la fel, pe placul lor.

Cât despre film ca întreg, nu m-a deranjat exagerat, doar că este banal și nu are curaj să intre mai adânc în această confruntare între rugăciuni efemere de însănătoșire și tratamente medicale eficiente.

O să trec peste antipatia globală generată de Amber și am să flagelez filmul cu 6 lovituri bine țintite.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

4  luni, 3 săptămâni și 2 zile

Cel mai bun film românesc – Gopo – Ediția 2008 După aproape 17 ani am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *