Star Wars: Episode VII – The force awakens

The force awakens

4 out of 5 stars (4 / 5)

Saga Star Wars, episodul 7, The force awakens, adică Sculamentul forței.

Presupun că doar cei care trăiesc în peșteri nu cunosc nebunia generată de acest film, de parcă ar fi fost coborârea pe pământ a vreunui zeu.

După 30 de ani de la evenimentele trilogiei originale și sfârșitul ăluia negru de respira greu care era tac-su, un nou partid pus pe prăduit, pardon, o nouă forță cu idealuri de cotropire a universului dar și distrugătoare de planete, cam proastă forța, ce să mai cotropești dacă distrugi tot ce mișcă, răsare la orizont iar cel mai potent dintre toți care ar putea ține piept Ordinului Întâi, adică Luke MergătorulprinCer a dispărut ca Jar Jar în neant, pitit într-un cotlon necunoscut, că așa i s-a pus lui pata, că a dat greș într-o treabă, nu zic care, și a dat fir cu fugiții.

Toată lumea îl caută, care să-l scape pe piuit, care să-l bage la înaintare să readucă pacea în univers, considerând că e singurul care poate ține piept Răului suprem care și-a pus în cap să pună stăpânire pe ce nu distruge.

Intră în scenă un McGuffin, o hartă spre lăcașul lui Luke, hartă care ajunge în posesia biluței portocalii BB8.

Un alt fir epic îl urmărește pe Finn, un stormtrooper, adică unul din ăia răi căruia i se ia de la prima luptă de tot rahatul acesta și nu vrea să ucidă oameni, adică vietăți nevinovate,  și dezertează în secunda 1 și cum-necum, dă nas în nas cu al nostru BB8 plus una bucată fătucă umblătoare după fier vechi, tinerica Rey. Și cum galaxia e atât de “vastă”, încât nu te poți ascunde niciunde, sunt repede luați în vizor de nenea acela rău, Kylo Ren, cel cu voce de-l bagă în sperieți și pe Darth Vader, nene care începe să-i fugărească și să-i hăituiască precum hăituiesc românii chilipirurile de black friday.

Prin poveste se mai amestecă și componenții trilogiei inițiale, Han Solo, Chewie și prințesa Leia care-i ajută pe fugari cum pot și cum știu ei mai bine, fiind imperativă găsirea lui Luke, mai ales că acesta cu casca neagră pe lângă faptul că vrea să-l pârlească pe Kyle, vrea să pulverizeze și câteva planete printre care și unele populate de protagoniștii noștri.

Nu durează mult și filmul se pune pe acțiune prin câteva bătălii epice, cu confruntări pe viață și mai ales pe moarte între cei buni și cei răi, c-așa-i în Star Wars.

Cam asta-i povestea pe scurtul scurtului, că dacă mă apuc să dau cu lux de amănunte, o să ajung ca Jabba de la atâta carne primită în dar.

Bun, că am scăpat de poveste, să trec la ale mele, nu mi-s fan Star Wars, ba chiar deloc, așa că nu m-am udat când am auzit că mai bagă cel puțin o trilogie. Da` nici de aruncat la gunoi nu a fost toată seria, așa că-mi pot da cu părerea într-un mod, cred, neutru.

Povestea nu duhnește a originalitate, ba chiar pot spune că se aseamănă destul de mult cu primul Star Wars, apar chiar secvențe întregi recreate la scară mai mare că deh, acum avem tehnologie cu care să ne facem de cap.

Dar sincer, nici nu mă așteptam să dea pe dinafară de noutăți, e vorba de same shit ca-ntotdeauna, lupta bine versus rău, cel mic cu dorință de bine se ia la trântă cu cel mare doritor de nasoleli dar nici el nu știe la un moment dat pentru ce-i trebuie nasoleală, dar nah, dacă șeful asta cere, atunci asta trebuie să facă, ăla neexperimentat care devine rapid mare sculă-n prefectură și o arde de la egal la egal cu alții care au ajuns unde au ajuns după ani și ani de antrenamente, și așa mai departe. Așa au fost și așa vor fi în continuare filmele.

Filmul e spectaculos din toate punctele de vedere, dar nu e mare surpriză asta, mă așteptam de la JJ Abrams la așa ceva. Eu o dau mai întâi cu acțiunea, că de asta mă duc la cinema, să mă droghez vizual, știind prea bine că bolovanul cenușiu de sus nu prea are treabă la asemenea filme.

Măi tată, păi nu a dezamăgit deloc la capitolul acesta, te bagă-n priză încă de la început, nici nu te lasă să respiri, lupte care de care mai variate, ba spațiale, ba terestre, ba combinate, cu efecte de rămâi cu mâinile încleștate în fălci să nu-ți cadă pe jos. Apoi când te saturi de astfel lupte, trece la cele la scară mai redusă, între personajele principale și taman când ai zis că ți-ai asigurat fălcile, trebuie să te ții de cur că-ți țâțâie de emoții și tremurici.

Spre deosebire de a doua trilogie, aia mult hulită, și pe bună dreptate, în care mai mult s-a vorbit decât s-a acționat, aici nu te lasă nici o clipă, nici nu știi când trec cele 2 ore și ceva. Filmul e fluent, fără timpi morți și prostii inutile, poveste curge lin, nu ai timp de plictiseală, mai ales că regizorul și scenariștii trebuie să-ți bage în tărtăcuță destul de multă informație ca să acopere cei 30 de ani distanță între episoadele 6 și 7.

După cum spuneam, poveste nu e cine știe ce, dar e eficientă, e atât pentru cei tineri, cu personaje noi și fâșnețe, dar se adresează și publicului mai hodorogit, pardon, mai înțelept, prin aducerea în prim-plan a distribuției originale, care nu e doar de formă, să se bage aiurea-n seamă, chiar participă efectiv la firul epic și încă le mai au pe meserie.

Filmul e doldora de umor, uneori își atinge ținta, alteori ratează, mi s-a părut un pic cam multă comedie, totuși, e vorba de Star Wars, nu de Gardienii Galaxiei. Da` hai, treacă-meargă, pentru că a compensat cu partea opusă, drama, să vă pregătiți și niște batiste, pentru că veți avea nevoie de ele în câteva scene, nu spun cine și cum, dar shit happens.

Desigur, fără niscai twisturi nu se putea, nu vreau să dau vreun indiciu, așa că o las cum a picat.

Actorii sunt pe felie, focusați și intrați perfect în caracter, și mă refer la toți, nu e unul care să tragă mâța de coadă, până și Harrison Ford care în Indiana Jones 4 și-a trimis interpretarea prin poștă, aici e ca-n vremurile lui bune. Exagerez, e cineva care nu prea-și face treaba. Avem și o droaie de actori noi, unii necunoscuți, precum Daisy Ridley, Adam Driver sau John Boyega (mă rog, pe el îl știu din englezescul Attack the block) dar și actori consacrați precum Andy Serkis, am mai zis-o, gagiul e pe meserie în ceea ce privește motion-capture, și asta face și aici, nu îl știi după moacă, pentru că nu-i apare. Dar dintre toți, pe mine m-a impresionat, deși mulți nu-s de acord, Kylo Ren, pe lângă jocul magnific și vocea sintetizată de mască de te bagă în mormânt, Adam Driver dă viață unui personaj negativ pe care îl înțelegi, are motive cu care rezonezi, și asta îl face un nemernic și mai mare.

Regia fără cusur, JJ Abrams se achită cu brio de treabă, secvențe lungi, fără multe cut-uri, efecte practice foarte multe acolo unde s-a putut și s-au potrivit la perfecție, locații reale, fără ecran verde. Jos pălăria.

Deci acțiune cu grămada, bifat, spectacol vizual de excepție, bifat, comedie bașca dramă, bifat, ai zice că e filmul perfect. Ei bine, nu e chiar așa, am câțiva dinți împotriva lui, probabil sunt cârcotaș dar deși acțiunea se desfășoară într-o galaxie îndepărtată unde nu e picior de om, toate referințele cu privire la timp se fac în termeni umani, ani, zile, ore și minute iar mai toate creaturile o rup în engleză. Cum vine asta? Unii o dau pe limba maternă dar alții știu engleza mai bine ca americanii. Povestea nu impresionează, mă repet, același lucru de când pământul, galopează un pic cu prezentarea personajelor, nu afli prea multe pentru că au trebuit să-nghesuie cât mai mult în 2 ore și se vede de la o poștă că e doar un prim episod din multe altele, pentru că filmul se termină în coadă de pește, te lasă ca măgaru-n ceață, fără a-ți răspunde la multele întrebări cu care rămâi, oho nene, și câte sunt, așa că să vezi speculații în continuare până în 2017. M-a enervat un pic și faptul că e și un pic de lene în scenariu, prea comode sunt anumite chestii, nu zic mai multe dar parcă acțiunea are loc într-un sat, nu în ditamai galaxia, se mai și sare de la una la alta fără multe explicații.

Nota 8, se ridică la nivelul stelar generat de hype-ul care l-a înconjurat de un an și ceva? Nu, nici pe departe, dar chiar mi-a plăcut, e distractiv și atâta tot, nu vei descoperi sensul vieții în el, practic e un reboot și oricum eu nu mă așteptam la cine știe ce, însă e doar un aperitiv care m-a lăsat cu apă-n gură, abia în episodul următor cred că povestea se va dezlănțui cu adevărat și voi afla răspunsuri la o parte din întrebări.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

About admin

Check Also

Rebel Moon: A child of fire

Rebel Moon: A child of fire

Zack Snyder revine cu forțe proaspete tot pe Netflix cu Rebel Moon: A child of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *