Terminator 5: Genisys

Terminator genisys

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

I`m back, ca să folosesc o celebră replică din seria Terminator, serie ajunsă, din nefericire, la episodul 5 Genisys, episod pe care cu mare drag îl voi ataca acum.

Povestea e aceeași, în viitor, războiul dintre mașini și oameni e pe terminate, mașinăriile parcă presimt că de data asta și-o vor lua pe coajă așa că recurg la aceeași tactică lipsită de succes ca în primele 4 părți, trimiterea înapoi în timp a unui Terminator care să îi vină de hac făcătoarei speranței omenirii, adică pe Sarah Connor. Oamenii, la rândul lor îl trimit pe Kyle Reese să o protejeze. De fapt, stai că nu e așa, 5-ul pornește cu prima trimitere a celor 2 înapoi în timp, începe la fel cum a început primul Terminator, ba chiar fază cu fază, că doar ce e mai frumos decât să copiezi. Nu durează mult și te apucă amețeala, cum ajunge la destinație, în anul 1984, Terminatorul e luat în primire de un alt Terminator, mai bătrân care îl aștepta de ani buni și de o Sarah Connor înarmată până-n dinți care-i fac rapid de petrecanie grămezii de metal. Și uite așa, după câteva faze, deja se schimbă linia temporală a primelor 2 filme din serie. Intră în scenă și Kyle care se scarpină-n cap pentru că până să se dezmeticească, misiunea lui deja e îndeplinită, Terminatorul trimis să o ucidă pe Sarah e terminat.

De unde, de ne-unde, apare din senin și nenicul din metal lichid, din polialiaj, T1000, ca să fie petrecerea completă, deja sunt mai mulți Terminatori decât oameni în film.

Din momentul acesta povestea deja devine confuză, nu mai știi cine pe cine a trimis, care ce misiune are, cine în ce univers paralel trebuie să ajungă, cert e că Sarah, Arnold și Kyle sunt pe fugă, fiind urmăriți de un alt inamic și în același timp, trebuie să conceapă și un plan de atac ca să distrugă Skynetul și să oprească a nu știu câta oara Ziua Judecății, care, în această linie temporală și-a schimbat data, acum are loc în 2017.

Nu mai are rost să încerc să mai povestesc ceva pentru că oricum mare lucru nu veți înțelege, eu am văzut filmul și tot nu am priceput mare brânză din el.

Nu vă spun cine este inamicul de bază al filmului deși cred că știți la cine mă refer pentru că tâmpiții care s-au ocupat de promovarea filmului au avut grijă să conceapă cel mai de căcat trailer din istoria cinematografiei, dezvăluind unul dintre cele mai șocante plot-twisturi văzute vreodată în filme în trailer, e ca și cum în trailerul pentru Al Șaselea Simț ni s-ar fi spus că Bruce Willis e de fapt mort. Când am văzut trailerul am zis, OK, poate nu o fi mare șmecherie acea dezvăluire, pe dracu, e ditamai surpriza, dacă nu era în trailer, pur și simplu îți pica falca atunci când vedeai în film treaba, așa, te doare fix la pălărie pentru că impactul emoțional este egal cu 0.

Dar destul cu enervarea provocată de trailer, dacă nu l-ați văzut, vă rog, treceți peste, duceți-vă la film fără să-l fi văzut.

Să revin la oile noastre, las părțile bune la final, încep cu alea proaste. În primul rând scenariul este oribil, complet lipsit de logică, hai să accept că se schimbă linia temporală și trebuie să uit primele 2 părți. Dar și așa e o harababură totală, îi avem pe Terminatorul original și Kyle Reese din T1 trimiși înapoi, apoi apare și Terminatorul din T2, plus îl avem și pe bătrânul Arnold trimis cu mulți ani în urmă, încă de când era Sarah puradel, bașca se mai face referire și la un alt Terminator trimis odată cu bătrânul Arnold, deci e inflație de Terminatori, te împiedici de ei la fiecare pas.

Măcar de ar fi asta buba cea mai mare a scenariului, dar e de fapt doar vârful icebergului. Dacă te apuci să iei la puricat povestea îți vine să îți smulgi părul din cap pentru că nimic nu are sens, fiecare acțiune din trecut schimbă viitorul inițial și generează un paradox temporal, pentru că viitorul fiind schimbat, atunci nici acțiunile luat în trecut nu s-ar mai petrece și nimic nu mai are logică, ăștia în 1984 sunt capabili să construiască o mașină a timpului funcțională când mașinăriile din viitor abia au fost în stare cu toată tehnologia lor avansată.

Nenea Kyle are amintiri dintr-o viață pe care nu a trăit-o, dintr-un univers paralel de care nu avea cum să fie conștient.

Mă rog, să zic că până la urmă înghit povestea alambicată și mă fac că trec cu ochii găurile cât Marele Canion din scenariu dar nu pot să dau shutdown chiar de tot creierului.

Păi bine măi dragi scenariști, mi se spune cu surle și trâmbițe că prin acea mașină a timpului nu poate trece decât ceva care e protejat la exterior de materie organică însă atunci de ce dracului Arnold de data asta nu poate călători în viitor? De ce șmecherul acela lichid o poate face, că nu are materie organică în el, e doar un polialiaj? De ce ăia din viitor abia sunt în stare să trimită doar un singur mocofan prin mașină dar rablagiții din trecut sunt capabili să trimită 2?

De unde știa Arnold cel bătrân că T1000 va veni grămadă peste ei simultan cu primul Terminator și nu peste 13-14 ani ca în T2 de s-au pregătit cu capcane pentru el?

Și mai ales de ce mama dracului se răstoarnă Sarah și Kyle cu ditamai autobuzul și ei scapă cu niscai zgârieturi superficiale când orice om normal dacă nu ar fi murit, atunci ar fi suferit niscai fracturi grave?

Oho, și câte ar mai fi de zis, dar mă opresc aici, că devin prea cârcotaș, concluzia e că scenariul e muci cu fasole, în mod clar oricine ar fi putut concepe o poveste mai acătării pentru că asta pare scrisă de o maimuță lobotomizată.

Oricum nu mă așteptam la cine știe ce poveste, deja părțile 3 și 4 m-au călit, dar am zis, băi, dacă poveste nu, atunci măcar să fie dracului niscai acțiune memorabilă.

Ei aș, deja am pretenții prea mari, nici măcar așa ceva nu au fost în stare să conceapă, acțiune e cel mult banală, că sfidează orice lege a fizicii și orice dram de logică, nu ar fi mare pagubă, dar ce ați văzut în trailer cam aia e toată acțiunea.

Și nici măcar nu e originală, s-au scremut pe toate părțile să copieze din primele 2 părți și tot nu le-a ieșit bine.

Hai totuși să nu fiu chiar atât de negativist, dacă filmul ar fi avut alt nume, nu Terminator, atunci ar fi fost cât de cât distractiv, ba chiar decent, mai ales în prima jumătate a filmului, dar când te numești Terminator, atunci decent nu e deloc suficient, lumea are alte pretenții de la un asemenea titlu.

De remarcat în sens pozitiv remarc coloana sonoră, și asta doar pentru că e aceeași din filmele luate ca etalon.

Actoria e mediocră, Kyle Reese e jucat de Jai Courtney, care are o singură expresie, a Oanei Roman când află că s-a terminat shaorma la fast food. Sarah Connor e interpretată de Emilia Clarke care e departe de o Linda Hamilton. Singurul care joacă decent e bunicul Arnold. El rămâne sarea și piperul acestei francize care trebuia să se termine după partea secundă. Și când cel mai bun actor e Arnold, atunci e clar că filmul are o mare problemă. El se ocupă și de acțiune, și de comedie, râzi cu lacrimi când robotul încearcă să se comporte uman, deși la un moment dat aceeași glumă repetată la infinit își pierde farmecul, tot lui îi cade în spinare și drama.

Per total, un film slab, dar nu atât de slab ca părțile 3 și 4, cu multe lucruri lăsate-n coadă de pește pentru un sequel, sper doar că prognozata trilogie să nu aibă aceeași soartă ca defuncta trilogie dorită odată cu Salvation care a murit în fașă.

Nota 5, deși tare mult aș fi vrut să fie un film bun, ar fi primit chiar 7 dacă nu vedeam trailerul. Așa că până data viitoare, pe căldurile astea, la o bere rece merge de minune o carte, că nu încinge decât circuitele din capul vostru și nu pe cele ale TV-ului, PC-ului, telefonului sau tabletei. Hai pa și aveți grijă de voi.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

 

About admin

Check Also

Dune: Part Two

Dune: Part Two

După prostia celor de la WB de a lansa Dune: Part One simultan în cinematografe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *