The darkest minds

The darkest minds

The darkest minds este cea mai recentă producție din categoria YA, adică acele filme țintite spre adolescenții care sunt pe punctul de  a face pasul imens spre maturitate, dar încă-s cu creierii muci.

Nu sunt foarte multe filmele bune din această categorie, le putem număra pe degetele mâinilor lui Hook, iar acesta nu merită nici pe departe un deget. Ba da, merită, dar nu degetul care trebuie.

Oare cu ce s-or mânca aceste minți primejdioase, așa cum inapt este tradus la noi filmul The darkest minds?

Să văd dacă mai țin minte ceva din poveste. Sper că amintirile vin de la acest film și nu de la vreun X-Men.

Undeva, în viitor, o boală nemiloasă cu nume complicat face ravagii în rândul populației tinere, omorând circa 90% din copii, practicând condamnând specia umană la dispariție.

Restul de puștani supraviețuitori capătă subit superputeri fără nicio explicație, că nu are scenariul timp de așa ceva.

Și uite așa ne lovim de Ruby, una bucată fătucă specie rară de categorie portocalie, că până și în acest viitor oamenii sunt clasificați pe culori.

Pauză de o mică lecție: ăia verzi aparent sunt cei inofensivi pentru că puterea lor ar fi faptul că sunt super inteligenți (oare cât de dobitoc să fii să-i consideri inofensivi pe cei mega deștepți?), apoi vin albăstreii care mută lucrurile cu puterea minții (ăștia-s buni când ai o canapea de mutat, un dulap de urcat pe scări), după aia vin gălbejiții care te asigură că nu vei rămâne-n pană de curent, apoi portocalii care ți se preumblă prin căpșor și te fac să te dedai la acțiuni forțate, iar în vârful lanțului trofic zac roșiaticii care nu vor tremura în veci de frig iarna lângă un calorifer înghețat, pentru că-s prieteni faini cu focul.

S-a terminat lecția, revin la poveste, deci Ruby scapă dintr-un lagăr de copii înzestrați, se înhăitează cu alți copii de seama sa și se pun pe umblat să caute un loc sigur.

Și… cam atât. Asta este toată povestea, ăștia 4 umblă hai hui și alții o ard hui hai după ei.

Aici nu sunt deloc „profesionist” în scriitură pentru că mare parte din film l-am văzut printre pleoape pentru că este atât de plictisitor încât ar adormi și o creșă de copii aflată lângă un aeroport.

O fi fost interesant pentru adolescenții hormonali că auzeam numai oftaturi și vaiete ori de câte ori erau să se pupe bot în bot personajele principale, se scurgeau fetele de pe scaune la vederea lui Liam (care e diminutivul de la macho?), măchișorul de serviciu, iar puștanilor le alunecau ochii pe pletele cârlionțate ale lui Ruby.

Ținând cont că The darkest minds este despre oameni cu superputeri m-am așteptat naibii să le și folosească destul de des, dar în mare parte, personajele principale bat câmpii, la propriu, umblând non-stop cu mici pauze în care mai aprind un bec, mai aruncă un pom pe stradă sau mai fac câte-o glumiță răsuflată.

Acțiunea este ioc spre deloc, mă rog, la 34 de milioane, cât e eticheta de pe buget, era și greu să fie ceva spectaculos, măcar de s-ar fi dus banii ăștia pe un scenariu competent, dar nici gând de așa ceva.

La un moment dat avem impresia că am în față o parodie, atât de cretin este scenariul.

Specia umană este în pragul extincției pentru că murind majoritatea copiilor, cine dracu să mai și procreeze și ăștia consideră că este mai util să mai omoare dintre ăia puțini rămași?

Armata americană are pe mâini cele mai strălucite minți și consideră că modul cel mai eficient în care poate fi utilizată inteligența lor este să-i pună să lege șireturi la bocanci? Urlam în gând să-i pună naibii pe telekinetici la treaba asta, că ăia pot lega simultan zeci de șireturi și să-i bage pe deștepți la un concurs de inventat arme.

Atât de dobitoci sunt ăștia care îi țin pe înzestrați în țarcuri încât nu își dau seama că un exemplar a fost greșit încadrat și se prind abia după 6 ani în urma unui test care, presupun, avea loc cu regularitate?

Dar nah, de 6 ani a avut nevoie scenariul pentru a o lăsa pe Ruby să mai crească nițel.

Văleu mumia mea, și tot așa o ține filmul, din acțiune stupidă în decizie debilă, înțeleg că filmele sunt subiective, dar citind câteva comentarii care spun că  Awesome movie, Amazing movie, Best movie ever, Absolutely fantastic, nu pot decât să mă întreb de la ce spital au scăpat ăia care au scris acele comentarii.

Acțiune nu are (este mai multă acțiune în trailer decât în film), scenariul este scris de o maimuță lobotomizată, nu au fost în stare să conceapă nici măcar o explicație decentă pentru modul în care acționează boala respectivă, guvernul american în loc să se folosească la maxim de puterilor lor, îi sclavagesc ca pe copiii asiatici din ziua de azi la treburi banale deși adolescenții verzi au IQ stratosferic, dramă nu are, pentru că totul este previzibil, romanța este forțată și miroși de la o poștă, ca pe-o bășină puturoasă, care este deznodământul ei, personajul negativ nici nu există pentru că nu avem nici personaje pozitive, ce să mai, o supă mucegăită și putredă de care vrei să scapi cât mai repede.

Nota 2 pentru The darkest minds, și asta pentru că a avut o chestie care mi-a plăcut. S-a terminat repede.

 

1 out of 5 stars (1 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The mummy

The mummy

Dacă tot a fost nebunia cu nisipul saharian am zis că-i cazul să revăd The …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *