The mummy

The mummy

The mummy, ăsta din 2017, nu ăla din 1999, se dorește a fi punctul de plecare al unui nou univers cinematic, că tot e la modă expresia asta, doar că aici am avea parte de un Dark Universe plin de monștri și zeități antice.

Ținând cont că este un reboot al filmului cu același nume din 1999 care, la rândul lui, a fost un alt reboot al altor filme intitulate la fel, nu este greu să ne imaginăm care este povestea.

Când avem de-a face cu egipteni antici mumificați treziți la viață în prezent, este clar că se lasă cu scandal monstru.

Tom Cruise joacă un rol destul de diferit față de ce suntem obișnuiți în ultima perioadă, el este Nick, un soldat pus pe căpătuială căruia nu prea îi arde de războiul din Irak, război în care este direct implicat, ci de artefactele îngropate prin nisip pe care le vânează pentru a le vinde pe bani frumoși pe piața neagră.

După o noapte de dans orizontal cu o gagică blondină faină, Nick îi șutește subtil o hartă care-l duce taman la personajul principal al filmului, adică fix mumia noastră cea de toate zilele.

Amu` nah, ce era de așteptat de la scenariu? Cumva trebuie să se scoale la viață mumia, așa că se produce un eveniment neașteptat … de previzibil, muierea mumificată prinde grai și primul lucru la care-i stă gândul este o bucată zdravănă erectă de …, v-ați dus cu gândul la prostii, pumnal cu care vrea să penetreze trupul unui muritor pentru a-l aduce la cele trupești pe nimeni altul decât Seth, zeul care se ocupă cu luatul piuitului.

Doar că în cale i se pune Nick cel viteaz care vrea să-și impresioneze blondina și uite așa se iscă tărăboiul care alimentează povestea filmului.

Ținând cont că vrea să pornească acest nou univers, prin peisaj se preumblă și nenea Jekyll cu promisiuni de aventuri mărețe în viitor, adică pe principiul: Vă dăm niște filme mai mișto mai încolo dacă vărsați cașcaval la ăsta, altfel v-ați lins pe bot de Hyde, Wolfman, Invisible man, Frankenstein, Dracula și alte asemenea specimene hidoase.

Din nefericire The mummy nu dă pe dinafară de calitate, nu este cel mai prost film, dar departe de ceea ce mă așteptam de la o peliculă cu asemenea titlu.

Ținând cont că universul acesta nou imaginat se numește Dark, credeam și eu că vom avea parte de o aventură dusă mai mult spre horror, că sincer a cam început să mi se ia de atâta comedie.

Canci, mare parte din film se axează pe umor, destul de forțat și nereușit și care nu prea se împacă bine cu mumia și cu gravitatea blestemelor și previziunilor sumbre cu care suntem amenințați.

În schimb avem parte de-un Tom Cruise cam nătăfleț pe alocuri, care mai mult încurcă lumea cu prezența lui, mă refer a personajului, că el joacă bine, ca de obicei. Cum mumiei i-a picat cu tronc tocmai Nick, filmul se concentrează pe demersurile ei de a se împreuna pe vecie cu Nick, care când ar pupa-o cu nesaț, când i-ar da cu bâta-n cap.

The mummy ar trebui să fie fioroasă dar în afară de primele momente, când scheletul prinde viață și arată destul de nasol, ca de coșmar, în rest mumia este una a dracului de sexy, de îți vine să o prezinți părinților, nicidecum să o iei la fugă mâncând pământul.

OK, au vrut să arate că Sofia Boutella, mumia, stă bine la capitolul fizic, dar totuși, nu este prezentare de modă, este un film cu un titlu terifiant.

Acțiunea este puțin și se rezumă, cum altfel, la Tom Cruise fugind, că doar la asta este bun, mai o furtună de nisip, mai niște geamuri sparte, mai niște sugeri mortale, mai o tăvăleală cu Hyde, dar în rest filmul nu excelează deloc la acest capitol.

În schimb avem parte de oratorie cât cuprinde, cum găsește un personaj câteva momente libere cum îi dă cu o poveste și explicații de credeam că-s iar la școală, ba despre zeități antice, ba despre monștrii care colcăie prin lume, ba despre nemurire, de zici că era concurs de discursuri.

Dintre toți se remarcă Tom Cruise, dar nu prin pălăvrăgeală, ci prin halucinații, viziuni, flashback-uri, premoniții și alte asemenea acțiuni generate de o minte rătăcită care nu făceau altceva decât să te scoată din ritmul, ăla subțire, al filmului.

The mummy nu este foarte rău, este oarecum distractiv, dar nici nu te gâdilă într-un mod foarte plăcut, nu este chiar pornirea de care avea nevoie acest Dark Universe, mai ales că, și asta poate fi considera un spoiler minor, accentul nu prea cade pe mumie, pare un personaj secundar în propria-i poveste, nu zic mai multe.

Doar finalul ce este mai interesant și promite ceva mult mai bun în viitor, prologul fiind mai mult ca un antreu la o nuntă, îți place, nu îți place, ești obligat să-l mănânci pentru a avea acces la friptane.

Ce este drept, The mummy arată bine, secvența din avion este tare faină, mitologia e șucară dar în rest nu prea ai ce alege din el, mai mult de un 5 nu merită, e la granița fragilă dintre bun și prost, este doar un opis pentru ceea ce va urma.

 

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Roar

Roar

Roar nu este vorba despre melodia lui Katy Perry, ci despre un film bizar din …

3 comments

  1. Se grabesc prea mult cu filmele…nu prea gandesc scenariul,din pacate….Dar o sa il vad cu mare placere ca doar e The Mummy.

    • Da, se fac pe fugă, concurență mare, se pierd drepturi, s-au dus vremurile când un sequel era făcut pentru că se venea cu o idee bună, acum se fac pentru că sunt obligatorii. Mă gândesc la 2 dintre cele mai bune sequel-uri făcute vreodată, Aliens și Terminator 2, au apărut la 7 ani după original, în vremurile noastre așa ceva e inacceptabil, dar atunci se aștepta ideea bună, acum sunt turnate pe bandă rulantă, nu mai contează povestea, de multe ori nici măcar nu este lansat primul film și deja sunt anunțate câteva continuări.

      • Asa-i,din pacate.Dupa toate recenziile vazute si dupa nota de pe imdb (6) si un metascore de (34),chiar daca uneori criticii is cam plecati de acasa,imi dau seama ca acest univers a inceput rau de tot..Iar despre acest Dark Univers nici nu stiu ce sa mai zic..De ce sa faci o copie dupa Marvel si DC?Ce logica are?Cum sa aiba legatura The Mummy cu Dracula, sau cu alte ”creaturi”.Sau poate nu inteleg eu…Si daca vrei sa faci ceva cat de cat frumos,nu ai cum sa ajungi la un rezultat dorit(ba da ,ca banii oricum vin)doar asa cu un Tom Cruise si gata trebuia un plan facut de acum 10 ani…Era interesant un The Mummy facut de un regizor mare…Dar o sa astept si urmatoarele ca is curios pe ce drum se duc..ori se duc in prapastie ori se urca in varful muntelui,dar e greu..Si tot Kurtzman le produce si pe urmatoarele..nici nu stiu ce sa ma zic:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *