The wild bunch

The wild bunch

100 Top AFI

Locul 079 – The wild bunch

The wild bunch face parte din acea categorie specială de filme care nu mai sunt făcute în zilele noastre, nu din cauza faptului că este un western, ci ca urmare a firului narativ care nu merge în direcția dorită de sensibilitățile umane, filmul stârnind multe controverse la lansarea lui.

Pike (William Holden) este căpetenia unei trupe de nelegiuiți care se află spre finele carierei de răufăcători pentru că totul se schimbă în jurul lor. Loviturile tâlhărești pe care le dau devin tot mai periculoase, adversarii se înmulțesc văzând cu ochii, ba chiar și tehnologia se aliază împotriva lor, cu arme tot mai sofisticate care fac omorâtul din ce în ce mai ușor.

Conștienți că nu o mai pot duce așa multă vreme, personajele principale, că nu le pot spune eroi, după o lovitură eșuată în care au fost atrași în capcană de către inamicii lor, o altă bandă, dar de data asta de vânători de recompense conduși de Thornton, un fost membru care a luptat alături de Pike, Wild Bunch se decide să iasă din scenă, dar nu fără să pună la cale cel mai îndrăzneț, periculos și bănos jaf din câte au realizat.

Vor să prăduiască un tren plin cu arme și muniție pe care le vor vinde generalului Mapache pe bani grei, general care le va folosi pentru a pune stăpânire pe o parte a Mexicului.

Cum trupa este hăituită non-stop de Thornton și ai lui, bașca nu există deloc încredere în cuvântul dat de Mapache că-și va respecta partea de învoială, plus niscai tensiuni chiar în sânul grupului, fiți siguri că nu vor lipsi confruntările armate specifice unui film western.

Regizorul Sam Peckinpah reușește să transpună pe ecran o poveste atipică genului pentru că, de regulă, în astfel de filme avem clasica luptă dintre bine și rău. Or aici nu avem bine, ci doar rău contra rău.

Deși ajungi să ții la personajele principale care mai arată o fărâmă de umanitate în suflet într-o lume în care moartea domnește, totuși, pistolarii rămân niște hoți, și nu trebuie să uităm asta.

The wild bunch este un film foarte violent, chiar și după standardele din zilele noastre, se omoară la greu, iar scena de final este apoteotică, un genocid măcelăresc greu de imaginat.

Acțiunea nu este una dansantă, realizată după o coregrafie care transformă uneori luptele în balet, ci este de la mama ei, cinstită, realistă, brutală, se țintește bine din ambele tabere, nu se face rabat de la morți și de la sânge, parcă ești în mijlocul războiului și îți vine să îți cauți un loc să te adăpostești de ploaia de gloanțe mortale ce se abate asupra ecranului din toate părțile.

Scenele sunt pline de furie puternică și emoții intense care-ți fac sângele să clocotească pentru că ajungi la punctul culminant în care simți că faci implozie când vezi cu câtă plăcere ucid unii dintre nemernici, li se citește pe chip orgasmul morbid când iau viața câte unui nevinovat sau nu, fapt ce duce violența la un nivel astronomic pentru un western, și nu numai.

Vizualul este unul putred, prezintă o lume în decădere, totul este prăfuit, dărăpănat, stricat, mucegăit, bolnav, sărac, decadent, parcă simți mirosul rânced al morții cum îți umple camera și te ia cu frisoane la gândul că ai fi fost halit la micul dejun într-o astfel de lume.

Desigur, chiar dacă The wild bunch este despre, aparent, niște nelegiuiți, avem parte și de clasicele dovezi de moralitate, de curaj nebun (scena de după clasicul Let`s go este monumentală) și de anumite alegeri onorabile din partea unor bărbați adevărați, o specie aflată pe cale de dispariție.

Mi-a plăcut foarte mult filmul, mai ales că nu este un simplu western, chiar scena de început, cea cu copiii, o să vă dați seama la ce mă refer, este o metaforă cu privire la soarta componenților din Wild Bunch.

Ca bilă neagră mi-a sărit în ochi una mare de tot, și nu vreau să dau spoilere, dar se încurcă niște picioare la un moment dat. Probabil că filmul este doldora de anacronisme, dar nici nu mă pricep și, chiar de m-aș fi priceput, nu aș fi avut timp să le depistez, în schimb asta mi-a sărit în ochi.

The wild bunch rămâne un reper de prețuit în genul western, poate unul din ultimele filme bune făcute înainte ca westernul să moară (sau să intre în comă).

Cum nu am prea multe să îi reproșez, îi lipesc lui The wild bunch un afiș cu 9.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *