Unlocked

Unlocked

Am intrat la Unblocked orbește, fără să am nici cea mai mică idee despre ce este filmul, am cumpărat bilet pe baza faptului că filmul rula la cinema.

Nu prea pot să intru cu bocancii în poveste decât așa, pe ocolite, pentru că este un thriller din ăla plin de conspirații și învârtituri de te ia cu amețeala.

Scenariul nu clocotește de originalitate, atacând un subiect extrem de fierbinte pentru zilele noastre, cel al terorismului islamic, deja dezbătut în destule filme, unele mai bune, altele nu.

Alice (Noomi Rapace) este o interogatoare trecută pe banca de rezerve ca urmare a unei nereușite profesionale soldate cu câteva zeci de victime, eșec pentru care se învinovățește în fiecare zi.

Numai că trebuie să iasă din amorțeală pentru că autoritățile tocmai au pus mâna pe un potențial atentator care deține niște informații sensibile care ar putea duce la stoparea unei tragedii de proporții, Jihadul trecând la arme chimice nimicitoare, plănuind un atac devastator cu ajutorul unui virus mortal.

Pe durata acestui interogatoriu Alice descoperă ceva și mai tulburător de atât, află că a fost trasă pe sfoară și că, de fapt, a pășit în mijlocul unei conspirații teribile și se pune pe fugă pentru a-și salva viața, având pe urme diferite organizații guvernamentale cu nume formate din acronime bine cunoscute.

Săraca Alice nu mai știe ce să facă și în cine să se încreadă, este iubită de belele mai ceva ca Boureanu de organele statului, toți vor să pună mâna pe capul ei, dar nu ca pe mielul Vasilică să le aducă noroc, ci vor să o facă să guițe.

Și cam atât din poveste, că restul nu poate fi povestit fără să mă hrăniți apoi forțat cu haleală antivegetariană.

Mi-a plăcut mult Unlocked, mai ales că habar nu aveam despre ce este și a trecut ceva vreme de când nu am mai văzut un thriller îmbârligat și destul de imprevizibil, ori am îmbătrânit și nu îmi mai funcționează sinapsele la capacitate maximă de nu m-am prins de multe dintre contorsionările poveștii, ori chiar scenariul a fost atât de complex și elaborat încât nu mi-a dat răgaz să anticipez twist-urile la care am fost martor.

Și la unele chiar am rămas mască, deși în retrospectivă îmi dau seama că la câteva trebuia să îmi dau seama de ceea ce urma să se întâmple că prea erau foarte convenabile anumite acțiuni, dar nah, abia la final, când piesele puzzle-ului sunt puse cap la cap am putut să mă prind de imaginea de ansamblu.

Pe lângă subiectul ăsta sumbru al terorismului și al conspirațiilor de tot felul, Unlocked nu este deloc plictisitor așa cum s-ar putea crede, colcăie de acțiune pentru că Alice o fi o interogatoare, dar nu este deloc fata neajutorată cum o cred toți, cucoana se pricepe atât la arme, cât și la lupte corp la corp și nu ezită niciun moment să-și pună la treabă talentele mortale și zdrobitoare de oase, mai ales că este nervoasă peste măsură că este luată de proastă și scoasă la înaintare drept cobai de sacrificiu.

În mare parte acțiunea se desfășoară în locuri închise, claustrofobice, dar cafteala este una de calitate, filmată cum trebuie, antrenantă chiar dacă se vede că bugetul nu a fost deloc unul generos.

Dar cea mai mare parte a tensiunii este generată de faptul că nu știi în cine să-ți pui încrederea, fiecare personaj având o agendă dublă și stai cu inima cât un păduche la apariția câte unui ciumpalac neștiind dacă are niscai gânduri necurate cu Alice la care ajungi să ții, așa cum faci cu orice amărât nevinovat hăituit pe nedrept de nemernicii statului.

Unlocked colcăie de actori de renume, John Malkovich, Michael Douglas, Orlando Bloom, așa că actoria nu duce lipsă de talente, iar regizorul, Michael Apted (care are în portofoliu filme precum The world is not enough și Enough, unul din filmele mele preferate de care multă lume nu a auzit) reușește să dea viață unei povești tensionate, alambicate, de maximă actualitate, cu multe turnuri neașteptate și cu niște povețe aplicabile și în realitatea zilelor noastre infestată de informații false și manipulări abjecte: nu te încrede în nimeni, pune sub semnul întrebării orice informație primită, gândește singur, nu lăsa pe alții să te manipuleze ca pe-o păpușă lipsită de creier (anteniștilor, se aude?).

De ce? Pentru că nimic nu este ceea ce pare.

Unlocked este un film destul de greu de digerat, care te pune pe gânduri și ne confirmă realitatea terifiantă pe care o trăim, siguranța este doar o noțiune existentă în dicționar și un element găsit în tablourile electrice. Merită cu prisosință un 8.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Sleeping dogs

Sleeping dogs

Să fie Sleeping dogs un motiv de mândrie națională? Adică a românilor, deoarece este o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *