Veteran

Veteran sau Beterang, pe numele său original, este un film sud-coreean pe care cu greu îl pot introduce într-o categorie anume pentru că este un amalgam de genuri perfect armonizat.

Seo Do-cheol este un polițist onest, care-și vede de treaba lui, făcându-și datoria cum poate el mai bine, alături de o echipă ce pare neprofesionistă, cu parteneri ce emană o impresie de lejeritate pentru că prima parte a filmului Veteran pare a fi o pseudo-parodie cu iz detectivistic, cu trupa pestriță aflată în misiune pentru a deschiola o afacere ilegală cu trafic de mașini furate.

Modul de comportare al polițiștilor, cu glumele în buzunare și cam împiedicați când vine vorba de capturarea răufăcătorilor m-a făcut să cred că luasem un cu totul alt film, pentru că așteptam un thriller din ăla sumbru, cu ros de unghii și smuls de păr.

Însă scurta introducere a fost doar un preambul, pentru că depășim faza mașinilor șutite și lucrurile iau o turnură întunecată, în prim-plan apare personajul negativ principal care, deși este doar un om, întruchipează un conglomerat de trăsături ce nu fac cinste speciei umane.

Așa că Seo Do-cheol trece la alt caz, unul mult mai complicat pentru că întâlnește obstacole la tot pasul și aproape toată lumea se pune contra lui pentru a-l împiedica să găsească adevărul, un adevăr pe care mai toți îl cunosc, dar le este frică să-l înfrunte.

Stați liniștiți, nu este vorba de ceva supranatural, de vreun diavol venit din iad, deși….

Veteran este comedie, este dramă, este acțiune, este thriller, este polițist, este de toate la un loc și este nimic din ele. Profund, nu?

Am observat tendința asta a sud-coreenilor de a porni un film serios cu o bucată amuzantă, vezi Gwoemul, filmul care l-a consacrat internațional pe Bong Joon Ho (cel cu Parasite din 2019). La fel face și Veteran, ne introduce în acțiune luând-o pe ruta amuzantă, cu niște copoi zăbăuci care se ciondănesc și tratează misiunile ca niște copii, dar când vine vorba de scandal, adoptă cea mai serioasă mină posibilă. Este un film amuzant în ciuda subiectului grav pe care-l abordează după vreo jumătate de oră când o problemă ce ar fi putut fi ușor rezolvată generează prăbușirea unui domino de evenimente cu consecințe tot mai nenorocite și asta din cauza mândriei și prostiei antagonistului care consideră că banii (nici măcar ai lui, ci ai lui tac-su) îi dau dreptul să se joace de-a Dumnezeu cu viețile altora.

Și aici intervine partea extrem de serioasă a filmului care transmite prin personajul negativ dezgustător, netrebnic, nemernic, tiran, psihopat, sadic, grandoman, egocentric și orice epitet repulsiv ce vă trece prin cap, tot ce este mai rău cu cei care au impresia că avuția îi ridică deasupra tuturor și astfel capătă puteri divine și sunt mai presus de lege.

Iar lăcomia umană nu cunoaște limite, săracul Seo Do-cheol trebuie să se lupte mai întâi cu corupția și ale ei infinite tentacule care acaparează orice până să ajungă la adversarul lui principal.

Râsul a dispărut rapid de pe buze când am văzut la ce cazne este supus Seo Do-cheol pentru simplul motiv că-și face datoria dar deranjează pe cine nu trebuie ce are buzunare adânci și putere maximă. Iar acest joc de-a șoarecele influent și pisica beteagă generează niște scene tensionate și inteligente prin prisma planurilor și contraplanurilor ticluite de cei doi oponenți.

Și bilele albe continuă pentru Veteran pentru că Seo Do-cheol nu este vreun super polițist, indestructibil și specialist în arte marțiale, clișeu des folosit în filmele asiatice, nu, este doar un simplu om cu o insignă și voință de a face mult bine, foarte perseverent și decis în a-și depăși limitele pentru a aduce dreptate victimei nevinovate ce are de suferit din cauza unui orgoliu prostesc.

Acțiunea inițial m-a lăsat cam rece și dezamăgit, dar am înțeles rapid de ce totul este haotic și necoordonat, pentru că acțiunea este una realistă, fără dansuri coregrafiate și scheme ce sfidează gravitația care sunt spectaculoase, nimic de zis, dar uneori este nevoie și de verosimil, și asta livrează filmul.

Seo Do-cheol nu este vreun mare maestru și din cauza asta are de suferit, dar acest element contribuie la împământenirea senzației de realism pe care o denotă filmul.

Iar finalul reprezintă cireașa de pe tort, acțiunea accelerează și trece la alt nivel și aduce o satisfacție imensă personală.

Acest melanj de comedie, thriller, acțiune și dramă a generat un film foarte bun care nu are momente moarte și care oferă de toate pentru toți și, deși pe alocuri povestea devine previzibilă și emoțiile un pic forțate, mă plantez temeinic cu picioarele într-un 8 curat.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Bubble

Bubble, a nu fi confundat cu The bubble, ambele pe Netfix, este un anime atractiv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.