The gangster, the cop, the devil

Cu un așa titlu ca The gangster, the cop, the devil, nu ai cum să nu fii curios de premisa acestui film sud-coreean apărut în 2019 și urmărit la recomandarea unei stimabile doamne.

Filmul este inspirat din fapte reale, cu dramatizarea de rigoare, să curgă povestea mai fluent pe ecrane, și are la bază o idee destul de originală (în sensul că nu este fumată cu filtru cu tot).

Dong-seok Ma (l-am recunoscut imediat din Veteran sau Train to Busan) îl interpretează pe Jang, un gangster șmecher și crud, nu că este necopt, ci dă dovadă de cruzime maximă când vine vorba de răzbunare. Omul își vede de multiplele lui ilegalități, printre care și jocuri de noroc ilicite, sâcâit din când în când de polițistul Jung care nu îi dă pace și îi mai strică apele cu orice ocazie, însă cam atât, nu îl poate înfunda definitiv, gangsterul fiind protejat mai ceva ca rețeta secretă de la KFC.

Numai că în scenă apare diavolul sub forma unui criminal în serie, mare amator de filetat carne umană, a cărui armă de bază este cuțitul și care, fără să știe cine îi este victimă, încearcă să afle pe cale practică numărul de litri de sânge ce se pot scurge dintr-un porc uman. Doar că gangsterul e dat dracului, nu vrea să crape, că nu-i neajutorat ca o fetișcană cu mugurele neînflorit, și o pune de-o simbioză inedită cu copoiul, unindu-și forțele și resursele pentru a pune labele pe nemernicul cuțitar pe principiul ne ajutăm până-l găsim, dar apoi fiecare este cu mărțișoru` mă-sii.

The gangster, the cop, the devil este un film foarte interesant datorită premisei care gâdilă copios autostrada serpentinată din creieraș, bunul și răul făcând echipă pentru a prinde și mai răul.

Începe o cursă întortocheată și plină de mister și amăgiri, pentru că deși gangsterul și polițistul au dat mâna întru capturarea dușmanului nevăzut, au avut încrucișate degetele la cealaltă mână, așa că-și ascund informații vitale din dorința de a ajunge primul la nenorocit.

Interacțiunea dintre cei doi generează multe scene amuzante, dar și tensionate, li se citește în priviri ura infinită pe care și-o poartă unul altuia, dar nici nu au ce face, interesul poartă fesul, dușmanul dușmanului meu îmi devine prieten.

Filmul nu este unul de acțiune, este mai mult un thriller polițist cu trei personaje principale, unul mai diabolic decât altul când vine vorba de imaginat planuri sofisticate pentru atingerea scopului final, diferit pentru fiecare dintre ei.

Accentul cade pe dialogul captivant, pe șiretlicurile pe care le pun la cale protagoniștii, pe efectele uneori violente generate de acțiunile lor pentru că este clar că personajele implicate una zic și alta fac. Or avea un dușman comun, dar reflexul incontrolabil îi fac pe cei doi să fie în permanență cu ochii pe-o beregată sau o aortă numai bune de împlântat ceva în ele.

Deși nu colcăie de dezvăluiri fabuloase, scenariul filmului The gangster, the cop, the devil este suficient de bine conturat încât să te țină în permanență conectat la scenele ce au loc în fața ta.

Ca de obicei, la fel ca în Veteran, acțiunea este dezordonată și la ea participă puhoi de hăndrălăi care se ciomăgesc și înțeapă care cum apucă într-un haos ce uneori generează dureri de cap pentru că nu înțelegi cine pe cine și cu ce. Dar nu acțiunea este elementul central al filmului, ci zâmbetele malefice și amenințările ofensatoare pe care cei doi parteneri cu forța nu ezită să și le arunce unul altuia când au ocazia.

Aș fi vrut povestea să fie un pic mai cu schepsis, dar până la urmă se bazează pe ceva real, poate dacă ar fi dat-o prea mult în îmbârligături telenovelistice, nu ar mai fi fost atât de credibil filmul.

Ceea ce am scris la Veteran cu privire la flagelul reprezentat de corupție este valabil și în The gangster, the cop, the devil, așa că nu mai reiau aceleași idei, până și titlul nu pare a fi unul întâmplător, gangsterul fiind primul în enumerație, fapt ce ar putea sugera că deasupra legii se află banul. Sau poate citesc eu prea multe într-un amărât de titlu.

Una peste alta, The gangster, the cop, the devil este un film întunecat, cu doar câteva firimituri de comedie, subiectul abordat fiind unul tenebros, combinând crimele brutale ale unui maniac psihopat cu jegul generat de corupție. Mi-a plăcut, mi s-a părut un film bun, nu neapărat de excepție, poate tocmai din cauza lipsei unor elemente emoționante sau bulversante care să-ți fractureze falca, dar suficient de bun pentru un 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The Medusa touch

Când și când vin cu câte un film de rămâne căprioara priponită-n proțap și cioara …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.