Victory

VictoryÎn memoria lui Edson Arantes do Nascimento, adică Pelé, am zis că este cazul să urmăresc Victory pentru a-i aduce un mic omagiu.

Are, ca titlu alternativ, Escape to victory.

 

🎬 Victory – Premisă

Acțiunea are loc pe timp de război, cel de-al doilea mondial, într-o tabără de prizonieri.

Una de sorginte nemțească în care sunt captivi niscai aliați.

Printre ei se regăsește și Colby (Michael Caine – The Dark Knight), fost internațional englez de fotbal care, pentru a-și omorî timpul, se bagă din când în când la o miuță cu pușcăriașii.

Un mare ștab neamț cu multe trese îi vede pe pârnăiași bătând mingea pe maidan și îi fulgeră o idee strălucită.

Vrea să organizeze un meci demonstrativ între echipa aliaților formată din prizonieri și o echipă germană compusă din jucători profesioniști.

Asta pentru a arăta superioritatea arienilor nemți, chit că jocul nu este deloc unul fair-play când o echipă este subnutrită, n-are condiție fizică și nici facilități moderne de antrenament.

Pe fir se bagă și Hatch (Sylvester Stallone – Rocky), care n-are nicio treabă cu fotbalul autentic, el se crede la ăla american, dar vrea în echipă pentru că…

Eh, mai las ceva și imaginației voastre, dacă nu v-ați prins deja despre ce este vorba.

 

💭 Victory – Comentariu

Filmul nu este unul original, este inspirat din producția maghiară Két félidő a pokolban, dar și după legendarul The Death Match.

Și ne oferă fix ceea ce ne promite premisa.

Fotbal și pârnaie.

Și pe fantasticul Pelé.

Dar și pe mulți alți fotbaliști reali, de renume mondial (unul dintre ei fiind Bobby Moore), care au participat la acest film făcând parte din echipa aliaților.

Așadar, firul narativ nu este deloc unul inventiv, merge în direcția clasică, știi ce se va întâmpla în aproape fiecare scenă și, ca atare, nu vine la pachet cu cine știe ce mari surprize.

Nu este foarte fidel regulilor fotbalului, că sunt momente ridicole, care nu s-ar petrece așa în viața reală, dar treacă-meargă, este un meci special, deci să zic că pot trece cu vederea peste niște chestii inventate.

În rest avem clasica înfruntare dintre binele pricăjit, un David căruia îi poți număra coastele la duș, care n-are mai nimic de calitate în traiul modest, și răul sinistru, un Goliath ce se scaldă în fast și care vrea să se umfle-n mușchii propagandiști pentru că alții nu are.

Este vorba despre eternul război dintre voința umană a celui asuprit, care capătă puteri nebănuite în vremuri de restriște, și grandomania infectă a celui care asuprește și care se crede stăpân peste tot, apelând la tertipuri și minciuni pentru a-și dovedi o falsă supremație.

Victory

 

Nu trebuie să am pretenții de la Victory la mai mult de atât, este ceea ce este și trebuie să îl accept ca atare.

De actorie n-are rost să comentez, că este aproape inexistentă, cei mai mulți dintre cei prezenți pe teren știau să jongleze cu mingea, cu nu interpretări artistice.

Nu deranjează atât de mult încât să le arăt cartonașul galben pentru că scenariul știe să se concentreze din acest punct de vedere mai mult pe actorii de bază, Caine și Stallone.

Cum filmul este făcut de americani care nu se pricep la fotbal, norocul regizorului a fost că fotbaliștii au preluat frâiele coregrafiei meciului final.

Și asta se vede din plin pentru că sunt câteva momente de mare finețe prezentate evident în slow motion de mai multe ori, să ne intre bine în cap.

Victory adaugă și ceva condimente acestei povești fotbalistice sub forma unui plan de evadare îndrăzneț, desfășurat chiar sub nasul naziștilor aroganți care nu concep că ar avea cineva cutezanța să întreprindă așa ceva pe tarlaua lor.

 

🏆 Victory – Verdict

Nu-i nici pe departe un film bun din punct de vedere al elementelor care sunt necesare pentru a câștiga un asemenea trofeu, dar Victory pune multă inimă și asta îl face atractiv și vizionabil.

Te însuflețește destul de mult și îți oferă o oază de speranță în mijlocul unui ocean de disperare.

Plus că pentru pasionații de fotbal este o plăcere imensă să revezi nume atât de mari care, din păcate, ne-au părăsit, Pelé fiind cea mai recentă dispariție.

Victory este ca orice film care are în prim-plan un subiect sportiv.

Prezintă confruntare veșnică între două tabere total diferite, una plină de talent, dar care are condiții mizerabile de trai, alta privilegiată și cam atât, fără pasiune și abilități.

Și nu-i greu să o alegi pe cea pe care o vei susține, că întotdeauna ținem cu cel care pornește cu șansa a doua, că este adânc încrustată în ADN-ul uman această trăsătură.

Îi ofer 7 minute de prelungire mai mult pentru melancolie și pentru marele Pelé.

Cel mai mare, să închei cu ceva controversat.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

2 comments

  1. La multi ani! Primiti cu o recomandare?
    Ennio (2021), un fabulos documentar despre Ennio Morricone, realizat de Giuseppe Tornatore, care trece prin toate coloanele sonore importante ale Maestrului, in ordine cronologica, cu Maestrul insusi povestind si explicand ce si cum…

    • La Mulți Ani!!! Am rezolvat și Bardo, mai încolo Ennio, că mai am de bifat câteva pelicule cu miros de premii de anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *