65

65Încep cu o glumă, desigur porcoasă.

Bine că 65 nu are loc cu 4 milioane de ani mai devreme, că altfel se numea 69.

 

🎬 65 – Premisă

Pe o planetă îndepărtată numită Somaris (mă duce cu gândul la personajul enigmatic Maris din serialul Frasier) un pilot pe numele său Mills (Adam Driver – The last duel) își plânge de milă că trebuie să plece într-o misiune de câțiva ani.

Și își lasă nevasta supărată și fata bolnavă să se descurce singure.

Hai că nu mai are rost să lungesc suspansul, trec cu viteza luminii prin restul premisei.

Nava lui se prăbușește pe o planetă necunoscută și nu mai supraviețuiește decât o fetișcană pe numele ei Koa (Ariana Greenblatt – Love and monsters).

După cum deja știți din trailere, nu este niciun mister, cei doi au nimerit pe Terra de acum 65 de milioane de ani, una plină de dinozauri.

 

💭 65 – Comentariu

Hai că o zic direct, 65 este premisa inversă a francizei Jurassic Park.

Nu aducem dinozaurii în timpurile noastre, ci mergem noi în epoca lor.

Filmul se simte mai degrabă ca unul de categorie B, dar cu un actor de clasa A. Și fix asta este.

Povestea este una care nu ridică probleme de înțelegere nici pentru cei cu mintea-n colțuri, fiind extrem de simplă, fără să încrețească în vreun fel circumvoluțiunile sinapselor.

Bugetul este destul de mic, vreo 45 de milioane de dolari, actorii sunt în număr de doi și pe afară este cam multă beznă pentru a ascunde sărăcia vizuală din efectele speciale.

Cele două personaje trebuie să ajungă din punctul A în punctul B și pe parcurs au de rezistat atacurilor diverselor creaturi antedeluviene doritoare de hrană suculentă.

Colac peste pupăză, îi paște un alt pericol pe cei doi extratereștri umani.

Vă dau un mic test de cultură generală, ce s-a întâmplat în urmă cu 65 de milioane de ani?

Este simplu, bărbosul celest a eliminat o piatră de la rinichi care s-a transformat într-un asteroid buclucaș care s-a proptit taman în Terra.

Deci cei doi sunt și contra cronometru să se ușchească de pe planeta blestemată, sortită pieirii, înainte ca bolovanul rătăcit prin spațiu să se frece fierbinte de atmosfera Pământului.

65 nu este un film prea reușit, nici nu știu de ce a fost realizat pentru că în mod cert nu poate concura cu grandoarea efectelor speciale pe sute de milioane de dolari din filmele Jurassic, că ele sunt acum standardul când vine vorba de producții cu dinozauri.

Nici Adam Driver nu se potrivește în acest tip de roluri, este un actor excelent, dar fața nu îl ajută la acte de eroism, mai degrabă te îmbie la o șeptică la lăsatul serii.

Acțiunea este banală și repetitivă, fără zvâcniri de originalitate.

Și se vede că scenariul este scris de aceiași care au semnat și filmele A quiet place, cei doi și regizând producția de față.

65

 

Este suficient să spun că în 65 veți da de niște dinozauri despre care nu se face vorbire în documentarele narate de legendarul sir David Attenborough.

Dar nici nu-i vreo mizerie pentru că livrează cam ceea ce aștepți de la el. Este destul de violent, se omoară la greu, sunt câteva momente intense și, în general, nu dezamăgește la acest nivel, chit că nu vine cu nimic nou.

Dinozaurii sunt decent realizați, cei pe care apucăm să îi vedem în toată splendoarea lor, iar bucata închinată părții cu extincția arată fabulos, deși n-am avut parte de ea decât câteva secunde.

Când vine vorba de logică, mai bine n-o mai pomenesc, că probabil a murit odată cu prăbușirea navei.

Cele două personaje vorbesc limbi diferite, dar par a se înțelege de minune, natura forestieră din preajma locului prăbușirii este intactă, ca și când nava a fost așezată acolo, nu că a picat violent din cer și Mills are un ruscac minune

Aici am râs în barbă, că tare mă amuza cum din recipientul ăla micuț scotea Mills tot ce aveai nevoie, zici că eram în desene animate.

Sau, că este la modă, în rucsacul ăla erau toate cumpărăturile dintr-un magazin Auchan când îți scanezi singur produsele, de afară pare că intră două banane, că atât ai pe bon, dar înăuntru ai îndesat jumătate de magazin.

 

🏆 65 – Verdict

Nu eram prea entuziasmat pentru 65, era clar din trailer la ce trebuie să mă aștept și pot spune că a planat în permanență deasupra liniei de plutire.

Părea că stă să se prăbușească, dar s-a menținut cu greu deasupra mocirlei plină de nisipuri mișcătoare care să-l tragă la fund.

Până și filmul știe că are o poveste extrem de subțire la nivel narativ și că n-are deloc hrană sățioasă de oferit creierului, așa că nici nu stă pe ecran mai mult decât trebuie, nici nu atinge 90 de minute.

În mare parte, sunt vreo 3 scene de acțiune mai acătării care arată destul de bine când poți să le vezi la lumina soarelui.

Sunt și ceva creaturi fantasmagorice, care n-au existat niciodată pe Terra, de parcă mai era nevoie să inventeze noi specii de dinozauri, când cele existente pe atunci erau suficiente pentru a crea niște scene terifiante.

În rest, 65 nu are cu ce altceva să atragă privirea, dialogurile sunt frugale, emoție ioc, logică nema, deci nimic interesant din punct de vedere intelectual.

Pentru supraviețuirea personajelor am decis să fiu un bun samaritean și le dau 6 crenguțe cu zmeură.

3 out of 5 stars (3 / 5)

YouTube #shorts:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Argylle

Argylle

Pot spune despre Argylle că este primul film de anvergură lansat în 2024 pentru că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *