All the king`s men

All the king`s men1949

Cu All the king`s men ne băgăm în politică. Până să vină alegerile, menționez că filmul a pușcat alte 2 statuete, pentru rol masculin principal și rol feminin secundar.

 

🎬 All the king`s men – Premisă

Jack (John Ireland – Spartacus) este un reporter de la oraș care primește misiunea pe care oricine în postura sa o urăște.

Trebuie să se deplaseze într-un orășel prăfuit, ceva gen Scurmata din Vale, pentru că acolo au loc niște alegeri nesemnificative.

Nimic interesant până acum, doar că un candidat, Willie Stark (fără relație de rudenie cu Stark din MCU), face niște valuri periculoase prin discursul său plin de franchețe, discurs numai bun de subiect de ziar.

Cu pălăria în mână și colbu-n ghete, Jack își ia bilet spre acea destinație doar pentru a rămâne fascinat de un om politic cinstit.

Willie vrea să schimbe din temelie modul în care sunt folosiți banii publici și, mai ales, să izgonească tot ce înseamnă corupt din instituțiile publice.

All the king`s men urmărește epopeea acestui om politic de-a lungul câtorva ani turbulenți.

Ce spuneți? Va reuși ce și-a propus? Sau este un deziderat sortit pieirii?

 

💭 All the king`s men – Comentariu

Dacă un politician actual ar urmări acest film, ar folosi cuvinte precum „fake news‟ în încercarea de a defăima mesajul mai mult decât adevărat și relevant cu privire la această îndeletnicire perversă.

Se știe că prima meserie a fost cea de curvă, dar prima prostituată nu a fost o femeie, ci chiar politica.

Și asta ne arată cu lux de amănunte All the king`s men, un film ce nu se va demoda în veci atât timp cât vor exista lacomi ahtiați după putere.

Deși subiectul filmului este destul de arid pentru mulți privitori, el captivează prin incisivitatea cu care disecă această plagă purulentă a societății, scoțând la suprafață puroiul bolnav care ne infectează în permanență și ne ruinează viețile.

Da, dragi membri de partid, indiferent de partid, despre voi vorbesc, analfabeții plagiatori care ne conduceți destinele și care vedeți în fața ochilor doar avere și putere. Desigur, pentru voi, nu pentru popor.

Scenariul din All king`s men are intenții bune pentru spectatori, vrea să le redea speranța în cei pe care pun ștampila, dar evoluția poveștii nu este deloc de acord cu asta.

De aceea, filmul este unul extrem de trist pentru că îți dă de înțeles ceva ce noi acum deja știm, că oricât de pavat cu intenții bune este un drum, acesta va sfârși prin a te duce în iad.

Că oricât de pur ai fi în gândire și în dorință, sistemul putred te va corupe și te va transforma fix în ceea ce urăști. Și asta fără să îți dai seama.

Practic, politica este ca un ocean de nisipuri mișcătoare, odată ce te-ai scufundat în el nu mai are rost să te zbați, pentru a scăpa trebuie să stai nemișcat, să nu deranjezi luciul murdar al suprafeței întinse.

All the king`s men

 

Dacă vă pasionează astfel de drame, atunci All the king`s men este una de neratat, adepta dictonului: „Puterea corupe, puterea absolută corupe absolut‟.

Sistemul politic este atât de înrădăcinat în subterfugii, trădări, comploturi, mită și șantaj încât să te iei la trântă cu el înseamnă să aderi la aceleași tactici contra cărora lupți. Altfel nu ai nicio șansă.

Și odată mânjit nu vei mai putea să te cureți de mizeria care te acoperă din cap până-n picioare.

Ăsta este cercul vicios și infinit al politicii.

Cât de premonitor a fost filmul, parcă știa că peste zeci de ani, în mileniul 3, ți se va răscoli într-un trecut imaculat pentru a-ți fi găsită o mică bubiță care, odată spartă, îți va distruge viața.

Că așa este haita de hiene umane, te sfâșie pentru o greșeală nesemnificativă, uitând tot binele pe care l-ai făcut.

Hai că m-am înfierbântat și simt cum îmi zvâcnesc venele în cap, amintindu-mi cât de perfizi și fără pic de rușine sunt politicienii autohtoni, infractori condamnați care pozează în virgine nedeflorate și ne dau lecții de moralitate, sfidându-ne și mințindu-ne pe față.

Mă bucur că filmul își păstrează seriozitatea și nu cade-n putina cu romantism, nu avem vreo poveste de dragoste plină de dulcegării care să ne distragă atenția de la ceea ce contează.

Dincolo de rolul greu interpretat de Broderick Crawford care cară în spate un personaj ce trece printr-o transformare incredibilă, eu am fost impresionat și de Mercedes McCambridge, aflată la debut pe marele ecran.

A sa Sadie, una din ajutoarele politicianului, este un personaj feminin departe de demoazela în pericol, ce poate ține piept cu succes oricărui bărbat care are cutezanța de a-i pune la îndoială aptitudinile. Și o face și credibil.

 

🏆 All the king`s men – Verdict

Anterior lui, au mai fost filme care au încercat să atace subiecte mai sensibile, spre neplăcerea unora, dar ele nu au făcut decât să râcâie glazura de la suprafață.

All the king`s men, în schimb, intră adânc de tot în miezul problemei și nu umblă cu mănuși ca nu cumva să deranjeze sensibilitățile amenințătoare ale celor luați în colimator.

Răstoarnă basculanta cu fecale numită politică pentru a arăta publicului ce urât pute când deschide câte un reprezentant al poporului gura pentru a mai rostogoli niște minciuni.

Mi-a plăcut foarte mult filmul, mai ales că spune niște adevăruri perene, iar subiectul abordat este unul care vă dăinui probabil pentru o eternitate.

Pentru că două lucruri sunt indestructibile pe lumea asta, gândacul de bucătărie și politicianul corupt.

Hai că sunt anunțate rezultatele alegerilor și eu am votat de 9 ori cu All the king`s men.

4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

2 comments

  1. E interesant ca romanul pe care se bazeaza filmul nu a fost tradus si in limba romana (nu gasesc pe net nici o editie, nici veche nici noua).
    Mercedes McCambridge are o rivalitate faina cu Joan Crawford in westernul Johnny Guitar (1954). Ies scantei!

    • Nu mă așteptam să îmi placă, mi-am zis: Ah, shit, dramă politică din aia seacă, dar la naiba, e fain de tot, mai ales că este atât de proaspăt și după zeci de ani. Și probabil va rămâne așa încă sute de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *