A good day to die hard

A good day to die hardPeriplul prin franciza greu de ucis ajunge la A good day to die hard, film care, culmea, chiar a omorât saga lui John McClane.

 

🎬 A good day to die hard – Premisă

La un sfert de veac de la primul Die hard, acum avem parte de al cincilea film în serie cu un John McClane ramolit care a ajuns aproape de vârsta pensionării.

De data asta necazurile nu-l mai caută, că s-au învățat să nu-l mai deranjeze, ci el este cel care merge cu lumânarea după ele.

S-a săturat de State și-și mută fizicul strălucitor în cap taman în dușmanul de moarte al `Muricii. Nu, nu este vorba de IQ, ci de Rusia.

Ce mama naibii caută tocmai acolo?

Pe fii-su cel neobrăzat, Jack (Jai Courtney – Jolt), care s-a băgat în niște treburi tare împuțite pe acolo și își așteaptă judecata.

Și vă dați seama ce verdict va primi un american prins cu mâța ciufulită în sacul rusesc.

Dar tătucul John se bagă rapid în seamă să perturbe bunul mers al lucrurilor comuniste și, alături de fiul său care seamănă cu el în ceea ce privește sensibilitatea pe trăgaci, se pun pe demolat și remodelat jumătate din Rusie.

Strică socotelile unui rusnac din ăsta care are hainele pline de clișee și cam cu asta se ocupă A good day to die hard, cu cei doi încercând să scape de năpasta pogorâtă asupra lor de către rușii supărați.

 

💭 A good day to die hard – Comentariu

Am pus mâna, fericit la început, pe varianta Extended în ideea că voi fi martor la și mai multă acțiune. Când colo, cu Extended cu tot, filmul de față este cel mai scurt dintre toate, singurul care nu are peste 2 ore, ci abia își târâie flatulația împuțită pe la o oră și 41 de minute.

Nici nu începe bine filmul și îți dai seama că vei avea parte de o răgălie de producție pentru că regizorul John Moore are în portofoliu fix 0 filme bune.

Dovadă că a făcut treabă meseriașă aici este faptul că în 8 ani a mai regizat un film.

Scenariul este semnat de altă perlă de la Hollywood, Skip Woods, care a scris în 2001 Swordfish, un film mai acătării, dar apoi a dat-o pe drojdie numai cu dude.

Ca atare, A good day to die hard este o panaramă de film care n-are nicio legătură cu franciza Die hard, ba chiar are tupeul să se ducă până la a-l transforma pe John McClane într-un personaj secundar în filmul lui.

Bruce Willis (Armageddon) este prezent acolo doar să mormăie replici stupide, fără farmec și fără inteligență, pe chipul lui citindu-i-se clar o expresie sictirită de: „Gata, am terminat replica? Hai la scena următoare, o dublă vă ajunge‟.

Fiind atât de scurt, filmul nu ne aduce nicio caracterizare a personajelor nou-introduse, ne bagă direct în acțiune și ne lasă cu mâna întinsă și foamea-n glandă după ceva emoții, niscai compasiune, un motiv întemeiat al răufăcătorului care să te facă să-l urăști, o firimitură de deșteptăciune în deciziile luate de cuplul tată-fiu.

N-ai să vezi așa ceva, întreg filmul este o înșiruire de scene de acțiune neverosimilă, scene pline de „shaky cam‟ și prost executate din punct de vedere al CGI-ului.

O acțiune care contrazice întreaga personalitate a lui McClane care acum n-are niciun respect pentru viața celor din jur, caută dinadins să distrugă cât mai mult și cât mai repede.

Esența lui John McClane este evaporată de un scenariu tâmp care-l transformă pe vulnerabilul și carismaticul polițist într-un supererou indestructibil care n-are nici pe dracu` indiferent ce i-ai face.

Păi în celelalte filme ajungea la final vai mama lui, lovit, tăiat, împușcat, sângerând, murdar, aici, în ciuda vârstei mai înaintate, pare ca scos din cutie după fiecare scenă mai grandomană, loviturile și rănile anterioare dispar ca prin minune.

Nu știu de ce mă mir de asta pentru că este suficientă o singură scenă retardă să vă dați seama de calitatea cocinară a scenariului.

Și dacă-i spoiler, este unul minor. John și Jack sunt legați cu mâinile la spate cu cătușe din alea de plastic gen bride. Și scena asta este tâmpă pe mai multe paliere:

1. Jack are un cuțit cu care își taie cătușele și deși fix în spatele lui este un rusnac cu ochii pe el, ăla nu vede nimic

2. Probabil cătușele alea aveau ceva legături telepatice între ele pentru că în momentul în care Jack își taie perechea lui, ca prin minune și lui John îi cade la pământ podoaba siameză.

Hai măi serios? Nici măcar o spârcâială de efort cerebral să nu depună scenaristul în a nu se face de cacao?

Și este prezentă și una dintre cele mai debile și leneșe erori care poate fi foarte ușor corectată dacă s-ar sinchisi cineva să o facă. Sunați dracului pe bune pe cineva, că presupun că aveți minute nelimitate. Ăsta cu cine vorbește? Cu fantoma mă-sii prin spiritism? Că la telefon sigur nu vorbește.

A good day to die hard

 

 

Ah, și mai are o replică tare de tot cu privire la radiațiile din Prypiat care m-a făcut să exclam de m-au auzit vecinii: „Ce-ai făcut, fă‟?

Doamne ferește, cât de dobitoc este scenariul și asta se răsfrânge și asupra deciziilor lui John care până acum evalua situația, scruta împrejurimile pentru a găsi cele mai bune soluții, ei bine aici o dă la ce-o fi, se aruncă la fiecare pas cu chelia înainte și cu Doamne ajută-n gând.

Al dracului scenarist, mai face și mișto de Die hard.

Vai demine, cât de slab actor, nu ca fizic, ci ca interpretare, este Jai Courtney. Relația dintre un Bruce Willis sictirit și aproape somnambul în vorbă cu un Jai Courtney de carton cu o privire de mort a dus la o chimie inexistentă de tot parcursul filmului.

 

🏆 A good day to die hard – Verdict

Am reușit să depistez trei bile albe pentru film, să nu-l fac bucăți în totalitate, una ar fi că rușii între ei vorbesc în rusă, celelalte două fiind niște scene bombastice de acțiune, la început o cursă interminabilă cu mașini în care sunt prăpădite zeci de autoturisme și la sfârșit o cafteală grea în care este implicat un elicopter de luptă.

Analizând această franciză, aș putea-o asemui cu saga Fast and furious începând cu Fast five, Die hard este Fast five, cel mai bun din serie și continuăm până ajungem la A good day to die hard pe care-l echivalez cu F9.

Este un film ridicol din toate punctele de vedere, stupid, leneș, neîngrijit, fără logică, fără suspans, fără răufăcător terifiant, care-și bate joc de personajul principal, așa că n-am cum să-i screm mai mult de 3 дерьмо aburinzi.

1.5 out of 5 stars (1,5 / 5)

De final, clasamentul ar fi următorl.

1. Die hard

2. Die hard: With a vengeance

3. Live free or die hard

4. Die hard 2

5. Rahatul de pe talpă

6. A good day to die hard

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Rambo

Rambo

După 30 de ani de la Rambo III, iată că Sylvester Stallone iese din ascunziș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *