All the money in the world

All the money in the world

Am apucat să văd și controversatul All the money in the world, mai mult din cauza scandalului iscat în jurul acestui film decât interesant de povestea propriu-zisă.

Se știe că actorul care a fost distribuit inițial în rolul miliardarului american J. Paul Getty, Kevin Spacey, a fost înlocuit în ultimul moment ca urmare a acuzațiilor de hărțuire sexuală de acum mulți ani.

Și Ridley Scott s-a grăbit să-i dea un șut în fund din film pentru a nu produce efecte negative asupra peliculei, așa că l-au adus pe sus pe Christopher Plummer și a fost nevoit să refacă secvențele cu J. Paul Getty în timp record, ceea ce a și reușit, nu îți dai deloc seama pentru că filmul curge fără sincope.

Bun, trecând peste acest scandal, despre ce este All the money in the world?

Ei bine, filmul este bazat pe fapte reale și ne prezintă povestea răpirii unuia dintre nepoții miliardarului scârțar petrolist Getty care nu vrea nici de-al dracului să plătească recompensa inițială de 17 milioane de dolari, că el nu are bani de cheltuit și oricum mai are o droaie de nepoți.

După cum vedeți, bătrânul Getty este o minunăție de om, numai bun de pus la sufletul… Satanei.

Ceea ce inițial s-a crezut a fi o glumă, că Paul, nepotul, s-a autorăpit să-l stoarcă pe bunică-su chitros de niscai dolărei, devine rapid cruntă realitate și vedem zbaterile inutile ale mamei acestuia, Gail, jucată magistral de Michelle Williams, pe de o parte, de a-l convinge pe fostul ei socru să scoată de la saltea biștarii necesari eliberării fiului ei, pe de altă parte, de a-i sensibiliza pe răpitori să-i dea drumul odraslei neprețuite.

Scenariul atacă mai multe planuri narative, și toate sunt interesante, o avem pe Gail disperată, care caută oriunde ajutor pentru eliberarea fiului său, ajutată de Chase (Mark Wahlberg) trimis de Getty ca ajutor, îl avem pe Getty supus unui linșaj mediatic pentru zgârcenia de care dovadă, prețuind mai mult banii decât propriile-i rude, îl avem și pe răpitul Paul care este ținut în condiții nu tocmai demne de nepotul unui miliardar, care nu stă cu mâinile-n sân și pune și el la cale niște planuri de evadare.

Și mai avem astfel de fire narative, vedem și haita de răpitori care devin tot mai nerăbdători, văzând că banii nu vin și încep să aibă mâncărimi la degete, ducând la gesturi necugetate, bașca vedem și presa hulpavă, care nu dă pace unei mame îndurerate, intrând cu forța în sufletul lui Gail, doar, doar, or scoate o poză demnă de o primă pagină.

Ridley Scott a jonglat foarte bine cu toate aceste mini povești, reușind să le îmbine perfect într-un film tensionat, mai ales pentru cine nu cunoștea povestea (adică subsemnatul, habar nu aveam de acest Getty).

Atmosfera devine tot mai încordată pe măsură ce răbdarea răpitorilor se apropie de sfârșit și fitilul stă să se stingă, pentru că nu știi la ce să te aștepți din partea lor, vor renunța la recompensă și îl vor elibera pe Paul care le-a adus numai probleme sau aceste tergiversări referitoare la plata recompensei vor avea repercusiuni asupra integrității corporale a răpitului?

Nu am înțeles de ce Christopher Plummer a fost nominalizat la Oscar, probabil a fost așa, un fel de „ia d-aici Kevin Spacey”, pentru că nu m-a impresionat deloc, nici nu a avut parte de prea multe scene în care să joace, mai degrabă aș fi văzut-o nominalizată pe Michelle Williams care are un rol de senzație ca mamă disperată, capabilă să recurgă la orice gest pentru a-și recupera fiul, chiar să se ia la trântă cu unul din cei mai bogați și influenți oameni din lume sau cu niște răpitori dornici de bani, care nu s-ar deda de la nimic.

Transmite prin expresiile ei faciale fiecare emoție, fiecare tresărire sufletească atunci când sună telefonul purtător de vești neplăcute, trăiești alături de ea la cote maxime fiecare moment răvășitor prin care trece și simți până în străfundul sufletului durerea unei mame căreia i-a fost răpite odorul.

Deși inițial nu mă așteptam la cine știe ce din partea filmului All the money in the world, cu toate astea, a prezentat o poveste captivantă care a aruncat un pic de lumină în mintea unui miliardar, demonstrând că pentru a face bani ai nevoie de și mai mulți bani și că banii se strâng necheltuindu-i.

Filmul mai transmite câteva alte mesaje dar mi se termină timpul de povestit și nu pot decât să-l aplaud pe Ridley Scott pentru efortul imens depus de a reface o parte din film cu doar o lună jumătate înaintea lansării acestuia, și a făcut o treabă foarte bună.

Nu pot să îi dau All the money in the world, dar pot să îi dau măcar un 8.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Le mura di Malapaga

Le mura di Malapaga

Oscar pentru cel mai bun film străin – Ediția 1950 Le mura di Malapaga este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *