Allied

Allied

2 out of 5 stars (2 / 5)

Allied este o dramă romantică plasată în mijlocul celui de-al doilea război mondial.

Max Vatan (Brad Pitt), un ofițer canadian face echipă cu Marianne Beausejour (Marion Cotillard) în Casablanca pentru a îndeplini o misiune periculoasă, mătrășirea unei căpetenii naziste. Pentru asta, ei trebuie să joace o piesă de teatru intitulată Tu ești soțul meu iar eu soția ta.

Pupăceli, mângâieli, tandrețuri, siropoșenii, cei doi fac de toate în cursul acestei misiuni pentru a convinge lumea că sunt cuplul perfect.

Numai că, nici nu era greu de ghicit, toate aceste jocuri de ochii lumii se transformă în ceva serios și la finalizarea misiunii, cei doi chiar se atașează sentimental unul de altul și își pun pirostriile, turnând imediat și un plod, o fetiță complet adevărată, spre deosebire de alte filme, aici au găsit un bebeluș real pentru a-l arunca în film.

Dar fericirea nu ține prea mult întrucât Max primește o veste șocantă care-l bulversează și îi transformă viața într-un coșmar. Este convins că tot ce i se spune este o minciună pentru a fi testat, cel puțin așa speră, și se pune pe treabă, cercetând ca un nebun pentru a dovedi că informația primită este falsă, în caz contrar, fiind nevoit să ia niște măsuri drastice, având la dispoziție două variante, ambele cu rezultate catastrofale pentru el și familia sa.

Și cam ăsta este trailerul filmului Allied, eu nu am scris care este vestea șocantă, poate tocmai să mai păstrez un pic de mister, dar pentru cei care au văzut trailerul, am să vă stric cheful, ați văzut tot filmul.

Allied este un film tare lung, inutil și plictisitor, chiar nu am înțeles motivul pentru care a fost turnat, o fi bazat pe fapte reale dar scenariul nu are nici un zvâc, nimic interesant care să genereze un film captivant.

În tot filmul sunt trei secvențe de acțiune și două cică mai deșucheate, patru dintre ele apar în trailer, cu tot cu răsturnarea de situație care a intervenit după prima oră a filmului, deci echipa care s-a ocupat de marketing a fost execrabilă, a fost incapabilă să găsească alte elemente mai nespoileriste cu care să atragă publicul, așa că singura modalitate la îndemână de a promova filmul a fost să-l concentreze în cele 3 minute de trailer. Mersi, dacă puneai o maimuță dobitoacă să facă trailerul, tot rahatul ăla ieșea, doar că studioul ar fi plătit o banană, nu bani grei.

Hai că mă înfierbânt și dau în altceva.

Bun, să zicem că omul intră virgin la film, nevăzând trailerul, cu ce se confruntă?

Păi cam vreo oră suntem supuși înfiripării poveștii de dragoste dintre cei doi, nimic nou sub soare, la început stingheri pentru că sunt puși în situația de a mima căsătoria, apoi se obișnuiesc rapid unul cu altul și încep să devină din ce în ce mai destinși, nu lipsesc clișeele clasice ale filmelor romantice răsuflate, cum ar fi oglinda poziționată strategic pentru ca bărbatul să arunce o ocheadă libidinoasă la marfă, scena de sex a la Titanic și alte câteva.

Toate astea pe fundalul unui război care a transformat populația într-una de spioni, trebuie să ai grijă și când te caci, sigur este cineva care te urmărește să afle dacă ești cine spui că ești.

Partea secundă are loc în Londra, la un an de la misiunea Casablanca, Max și Marianne sunt luați, își cresc în liniște fetița până când Max primește barosul în cap și iar o luăm de la capăt cu suspiciunile asupra tuturor și ne jucăm de-a spionii și spionii.

Acțiunea, deși brutală, este sporadică și scurtă, nu sunt decât vreo două secvențe care te gâdilă la măruntaie, așa că nu vă așteptați la un veritabil film de război, că nu este.

Nici pe partea emoțională Allied nu excelează, este un film fad, lipsit de sare și piper, relația dintre cei doi nu îți transmite nimic special, nu are momente cu adevărat tensionate sau dramatice care să te facă să tresari. Știam că o dramă bună te face să consumi șervețele sau măcar să-ți umezească ochii, însă aici canci, relația celor doi nu m-a impresionat, parcă totul a fost făcut în silă, să se termine mai rapide filmările pentru ca lumea să se apuce de ceva mai bun.

Să nu mai zic de anumite chestii forțate, aruncate în film fără nici un scop, care nu aduc nimic în plus poveștii, chiar nu am înțeles faza cu sora lesbiană a lui Max, cu care ne-a bătut în cap regizorul până la exasperare, de parcă nu am înțeles din prima cum stă treaba, de parcă eram niște idioți cărora trebuia să ni se repete la nesfârșit un lucru ca să-l pricepem. Plus că nici nu am pus botul la vrăjeală, nu prea cred eu că în acea vreme cineva de altă orientare sexuală era atât de deschis în fața lumii, chit că era vorba de niște femei.

Allied nu transmite nimic real, până și atmosfera de război este una falsă, te simți ca într-un vis urât, nici atenția la detalii nu prea există, o secvență chiar m-a făcut să râd, ei doi într-o cameră în Casablanca pe o căldură teribilă, ea era transpirată fleașcă, el ca scos din cutie, ceva total nerealist. Și mai sunt greșeli din asta care trag filmul în jos, mai în jos, dar nu mai zic de ele că sunt importante pentru desfășurarea acțiunii.

Ah, și amănuntul aparent lipsit de importanță care prefigurează sfârșitul dilemei lui Max este prezentat foarte devreme în film, numai că este atât de evident încât îți dai cu palma peste față strigând: Pe bune?

Allied este un film flasc, care suferă de disfuncție erectilă cinematică, fără vreun moment care să se ridice cu adevărat la înălțimea așteptărilor. Acțiune nema, eros de unde (găozul lui Brad Pitt nu se pune la socoteală), de emoție și sentiment nu mai zic, penurie.

Nici măcar finalul nu a salvat turma, care este total diferit față de povestea reală, m-a lăsat cu un “Așa și? Asta-i tot?” pe buze. Până și Brad Pitt pare sictirit, s-o fi săturat să tot căsăpească naziști. Sau poate că sunt eu de piatră. Un 4 este mai mult decât suficient.

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Challengers

Challengers

Am trecut de calificări și am ajuns pe tabloul principal al filmului Challengers, unul care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *