Arctic

Arctic

După ce ne-a înghețat în Polar, Mads Mikkelsen nu ne lasă deloc să ne încălzim, că ne atacă cu un nou film cu titlu friguros, și anume Arctic.

Mads interpretează rolul directorului companiei de electrocasnice Arctic și…., ei, hai că glumeam. Deși tot ce este posibil, pentru că filmul nu ne trage niciun preludiu, nu pierde deloc timpul cu introduceri și ne aruncă direct în mijlocul acțiunii.

Îl găsim pe Overgard (Mads Mikkelsen) captiv în mijlocul pustietății înzăpezite, prăbușit cu un avion de mici dimensiuni de ce vreme și îl acompaniem în lupta lui cruntă pentru supraviețuire.

Nu ni se spune cine este, de unde vine, unde se duce, cum s-a prăbușit, scenariul ne lasă pe noi să umplem acele goluri, bazându-ne pe materia cenușie a fiecăruia dintre noi. Lucru care mi-a plăcut, sunt tot mai rare filmele care nu pierd timpul cu explicații ca la sugari.

Alături de el este o tânără domniță, fără de nume, rănită, mai mult în comă, astfel încât tot greul pică pe umerii lui Mads.

Arctic este un one-man movie, el este singurul actor care are replici în film, și nici alea foarte multe pentru că energia este printre cele mai importante lucru în misiunea de a supraviețui în acest mediu natural neiertător și trebuie conservată.

Filmul nu aduce nimic nou în domeniul filmelor care au ca subiect supraviețuirea în mijlocul naturii potrivnice, este doar povestea unui om dârz care nu vrea să moară și care face orice pentru a mai prinde o zi în viață.

Cum ajutoarele nu par a se îngrămădi, Overgard se hotărăște să lase în urmă bruma de confort oferită de rămășițele avionului și pornește prin zăpadă spre prima așezare omenească, una aflată la zile depărtare de pribegit prin peisajul alb degerător.

Arctic ne aduce un personaj cu capul pe umeri pentru că gagiul nu este un coate-goale, un dobitoc de rasă, se vede din acțiunile întreprinse și din deciziile luate că îi merge bibilica de dă radarul peste cap.

Este o persoană cerebrală, care pare a avea și ceva experiență în spate, pentru că știe trucurile supraviețuirii, este metronom, are un set de reguli pe care le urmează cu sfințenie.

Dar degeaba, toate astea pălesc în fața naturii nemiloase care nu iartă, oricât de pregătit și inteligent ai fi.

Este un film plictisitor, nu neg asta, nu se întâmplă prea multe lucruri incitante, nici nu prea ar avea ce să se petreacă în marea pustietate albă, dar totuși există momente de tensiune, când Overgard trebuie să depășească niște obstacole pe care adversarul de moarte, mama natură, i le pune cu mărinimie în cale.

Cinematografia este superbă, nici nu avea cum să fie altfel când ne prezintă cadre largi cu peisaje albe mirifice, dar mortale, cadre suficiente să îți înghețe aerul în plămâni deși ai 5 pături trase peste tine.

Mads Mikkelsen face tot filmul, joacă excelent cu puținele cuvinte avute la dispoziție, dar aici interpretează mai mult fizic, prin reacții, mimica feței și gesturile disperate care conturează un om aflat la capătul puterilor, dar nu și la capătul speranței. Are în repertoriu doar câteva fraze pe care le tot repetă, dar de fiecare dată înseamnă altceva și asta este dovada unei actorii de nota 10.

Nici nu contează că nu cunoaștem nimic despre el, deja simțim din primele minute că știm totul despre el, că ne este un prieten bun aflat la ananghie și suferim alături de el, măcar psihic, pentru că ne procopsim cu degerături virtuale.

Ptiu, Arctic pare mai mult un documentar decât o ficțiune, atât de bine reușește să redea urgia care se abate pe capul lui Overgard, urgie care nu îl slăbește deloc, iar efectele pe care frigul le are asupra integrității corporale îți dau frisoane.

Dar filmul nu este lipsit de probleme, mai ales în ceea ce privește anumite elemente de localizare. Nu prea am avut cum să înghit faptul că niciunul din aparatele de zbor prezente în film nu au aparatură de comunicare sau GPS și că nimeni nu știe unde se află personajele din film sau că acestea lipsesc de atâta amar de timp.

Este cam tras de păr acest aspect, dar altfel personajele ar fi fost salvate destul de repede și nu mai aveam un film destul de bunicel.

Pentru a încheia în ton cu filmul, plantez firul de undiță pe la 7.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Băieții buni ajung în rai

Băieții buni ajung în rai

Avalanșa de filme românești din 2024 continuă cu Băieții buni ajung în rai. Să fie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *