Argentina, 1985

Argentina, 1985Câștigător de Golden Globe în 2023 pentru cel mai bun film non-englez, Argentina, 1985 mi-a picat pe ecran fix cu o seară înainte să ia premiul.

 

🎬 Argentina, 1985 – Premisă

În țara lui Maradona tocmai a fost răpusă dictatura, dar democrația era abia în scutece.

Și încă mai existau simpatizanți ai fostului regim care considerau că acei criminali de război au făcut bine țării.

Filmul ne duce-n sala penală unde sunt judecați vreo 9 militari de rang înalt acuzați de genocid.

Dar nimeni n-are curajul să se așeze în banca destinată celor cu j`accuse.

Singurul cu cojones este Strassera (Ricardo Darín – Relatos salvajes), procuror care începe să adune dovezi solide pentru a-i închide pe viață pe nenorociții care au făcut prăpăd în Argentina.

 

💭 Argentina, 1985 – Comentariu

Pe alocuri filmul mi-a adus aminte de revoluția de la noi, cea din 1989, să o numim așa.

Doar că noi n-am mai avut timp de judecăți, i-am mitraliat la foc automat pe cei doi ceaușiști. Nu, nu sufăr după ei, dar trag o comparație cu Argentina, 1985, unde inculpații au avut parte de un proces.

Subiectul filmului este unul sensibil și de maximă importanță pentru poporul argentinian, doar că pentru publicul neinițiat în istoria acestei țări nu prezintă prea mult interes.

Și nici nu este foarte atractiv prin desfășurarea firului narativ.

Cea mai mare parte a timpului stăm pe o bancă în sala de judecată, asistând la îndelungi pledoarii, sau pe holurile procuraturii ascultând mărturii dureroase ale victimelor.

Este prea sec ca acțiune și extrem de birocratic în limbaj, de multe ori m-a pierdut pe traseu că nu eram familiarizat cu termenii din domeniul juridic.

Dar, dincolo de aceste mici neajunsuri, este o dramă terifiantă, cu atât mai impresionantă cu cât este una adevărată, despre cât de nenorociți pot fi unii monștri cu chip uman.

Unii care te bat de te zvântă și apoi se jură că nu te-au atins, deși tu ești deschiolat și dezmembrat în fața lor.

Argentina, 1985

 

Desigur, nu se rezumă doar la discuții interminabile avocățești, ci include și alte elemente care mai piperează acțiunea, să avem ce face între termenele de judecată.

Aici mă refer la greutățile aparent insurmontabile pe care procurorul trebuie să le depășească, mai ales că nimeni dintre cunoscuți nu îl ajută, toți se dau loviți din varii motive ce țin de lașitate, fiind nevoit să apeleze la niște puștani luați de pe băncile facultății.

Nu lipsesc nici amenințările la adresa lui și a familiei în caz că va continua să adune dovezi pentru a-i înfunda pe nemernici.

Impresionează prin dramatismul unor mărturii care îți vor zdruncina încrederea în umanitate.

Dar, în același timp, îți aprinde și o mică speranță cu privire la existența unor oameni din domeniul juridic care-și fac treaba pentru a ajuta lumea, nu pentru pensii speciale.

 

🏆 Argentina, 1985 – Verdict

N-aș ști ce să detaliez mai mult despre Argentina, 1985, doar că este un film vital pentru istoria Argentinei, de maximă importanță, lucru pe care chiar și eu, ca străin total de ceea ce s-a petrecut acolo, l-am sesizat cu ușurință.

În ciuda faptului că nu m-a pasionat foarte mult, că nu cred că argentinienii ar fi prea extaziați dacă ar vedea un film despre Ceaușescu, mi-a rămas în minte o scenă senzațională care elevează destul de mult Argentina, 1985.

Este una simplă, care se rezumă la o pledoarie finală foarte lungă, dar una fenomenală, probabil unul dintre cele mai profunde, cutremurătoare și inspiraționale discursuri din cinematografia mondială.

Dacă aveți curiozitatea să îl urmăriți pentru a vedea cum funcționează o justiție neimpresionată de amenințări, atunci îl regăsiți pe Amazon Prime, cu tot cu subtitrare în limba română.

Pentru mine a fost decent, l-am găsit cam plat ca evoluție a poveștii, dar pentru că-i bazat pe fapte reale, fiind aproape un documentar, plus acel discurs care m-a înflăcărat extrem de mult, am să-i car și eu la registratură 8 dosare cu dovezi.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Marocco

Marocco

Trebuia să-mi clătesc ochii cu un film românesc mai cu viziune artistică după ce am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *