M3GAN

M3GANDacă este ianuarie, atunci trebuie să fie horror. Și 2023 nu se abate de la tradiție și iese la înaintare cu M3GAN.

 

🎬 M3GAN – Premisă

Nu, nu vă speriați, nu-i nici Meghan a lui Harry, și nici Megane-ul lui Renault, ci o inteligență artificială.

Ca o potriveală destul de nefirească, se pare că plugul de zăpadă face în această iarnă destul de multe victime.

Și în viața reală, vedeți ce a pățit Jeremy Renner, dar și în M3GAN.

Cady (Violet McGraw – Doctor Sleep) rămâne orfană în urma unui accident tragic și este pasată mătușii sale, Gemma (Allison Williams – Get out), care fix de un copil n-avea timp sau chef.

Cum este mare sculă-n jucării, adică un geniu robotic, această ipostază a prins-o fix în timp ce meșterea la cea mai nouă senzație în acest domeniu.

Este vorba despre o invenție care ar băga Noriel în faliment, nimeni alta decât M3GAN, o păpușă tip android cu o capacitate greu de măsurat de învățare.

Ea devine rapid prietena orfanei, practic luând locul unui părinte.

Ce să vezi? Are un succes imens cu fetița care parcă înflorește sub tutela ei.

 

💭 M3GAN – Comentariu

Este un film marca BlumHouse, deci o producție cu buget de jumătate de factură la gaze pe timp de vară și se simte asta în realizarea tehnică.

Una de mică anvergură, nu se scaldă în decoruri grandioase sau în efecte speciale mirobolante.

Știe cât îi este plapuma și nu-și întinde picioarele monetare dincolo de ea.

Ca horror, hm, personal nu l-aș cataloga așa, mai degrabă este un thriller cu accente mici de groază.

Durează mult, poate prea mult, până facem cu adevărat cunoștință cu M3GAN.

Până acolo suntem aduși la zi cu tragedia pierderii părinților, cu trauma gravă suferită de Cady care se adaptează greu noilor condiții de trai și cu presiunea la care este supusă Gemma din toate părțile.

Întinde coarda cu asemenea șmecherii menite să lungească durata filmului. Știu că asta înseamnă caracterizare de personaje, și n-aș avea nimic de comentat dacă era una aprofundată, nu doar așa, de suprafață.

În schimb, partea considerată horror se rezumă la prea puțin pentru a-mi satisface plăcerea bolnavă de a vedea pe viu lecții brutale de anatomie pentru că filmul, ce să vezi?, este PG-13.

Automat, când un film de groază este și pentru copii, acesta își pierde mult din potențialul suculent și din impactul violent promis, ceea ce se întâmplă și cu M3GAN.

Dar filmul nu este deloc rău, din contră, excelează la partea psihologică.

Într-adevăr, M3GAN nu întreprinde niște acțiuni reprobabile menite să te oripileze, dar te sapă bine de tot la nivel mintal.

Deși nu este vreo minunăție tehnică, fiind doar o fetiță îmbrăcată băbește cu o mască pe față, M3GAN te îngrozește prin simpla ei prezență.

M3GAN

Aici merită toate aplauzele cei care și-au imaginat-o pentru că îl bagă sub pat de frică până și pe Chucky care crede că și-a găsit parteneră, dar mai degrabă este concurența lui mult superioară.

Comportamentul sinistru, privirile înfiorătoare, mimica amenințătoare și vorbele suspecte nu prevestesc nimic bun dacă și când o vei supăra pe M3GAN.

Bucata asta este cea transformă filmul într-unul decent, pentru că în rest, când vine vorba de grosolănie vizuală și macabru corporal, producția scârțâie din toate încheieturile.

Sau poate sunt eu obișnuit cu toate grozăviile sângeroase și nu mai sunt ușor de impresionat.

Nu este cazul să vă strofocați creierul să găsiți cine știe ce logică în premisă pentru că o să vă dea cu minus la acest capitol.

Sunt multe elemente care n-au sens, scânteia care aprinde firul narativ este ridicolă și greu de înghițit.

Plus că personajele nu se dezmint de platitudinile tâmpe ale genului, deși li se scurge inteligența prin toți porii, parcă se blochează când vine vorba să se prindă de niște chestii evidente.

Ah, și M3GAN este și extrem de previzibil, nici nu apăruse în peisaj păpușa robotică și deja știam care va fi confruntarea finală pentru că scenariul nu este deloc subtil în acest departament.

 

🏆 M3GAN – Verdict

Cu toate că are o parte componentă excelentă, mă refer la prezența sinistră a lui M3GAN, se simte că rezultatul final nu corespunde cu ideea inițială.

Asta pentru că a fost gândit ca un film cu rating R, dar succesul avut de trailer în rândul generației TikTok a dus la ciopârțirea producției și reducerea ei ca nivel de brutalitate pentru a se adresa și mucoșilor.

Și nu, nu fac mișto, chiar este pe bune informația.

Transformarea radicală a producției cuplată cu tembelismul personajelor coboară M3GAN câteva trepte pe scara calității.

Dacă se țineau tare pe metereze și lăsau filmul cum a fost gândit inițial, ar fi ieșit horror adevărat, la potențialul promis.

Așa, am primit ceva suspans generat de prezența neliniștitoare și generatoare de inconfort psihic a lui M3GAN și cam atât.

Sper să primim la un moment dat un Director`s cut făcut pentru oameni mari, care să lase deoparte dantelăriile și perdelele trase peste scenariu pentru a nu se speria pișăcioșii care n-au ce căuta la un film horror făcut ca la mama lui.

Fiind un pseudo-horror, gen care greu mă mai surprinde, faptul că-i ofer 6 creioane poate fi considerat ca o victorie.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Recenzie video:

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

The lair

The lair

The lair este un film horror din 2022 regizat de Neil Marshall, cel care a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *