Ash & dust

Suna foarte interesant ce scria pe IMDB despre Ash & dust, un film canadian pe stil indie, așa că de ce nu? Mai ales că n-am film canadian în portofoliu.

🎬 Premisă

Nu prea pot scrie foarte multe în plus față de ceea ce există deja precizat în sinopsisul de pe IMDB.

Așa că n-am decât să traduc un pic mai detaliat premisa filmului.

Într-un oraș montan, înconjurat de păduri, răsar cadavre din toate direcțiile. Se încinge un joc de-a glonțu-n cap, joc la care se înhamă o grămadă de personaje.

Motivul este unul cât se poate de concret, dar și de misterios.

O cutie enigmatică este cea care stă la baza tuturor crimelor care se petrec în Ash & dust.

Dar ce este în cutie și de ce este ea atât de prețioasă încât oamenii se omoară între ei de parcă ar fi ulei la reducere și doar dacă omori primești o sticlă în plus?

Astea-s întrebări la care trebuie să așteptăm cuminți răspunsul pentru că mai întâi trebuie să o vedem la lucru pe o tanti polițist care încearcă să rezolve acest șir de crime care zguduie liniștea micului orășel.

💭 Comentariu

Ash & dust este scurt, pe la 80 de minute dacă eliminăm partea de final, cu genericul. Și vreo 40 de minute dacă tăiem și momentele statice cu o natură moartă la care privim ca boii la un hamburger.

Este o diferență imensă între premisa filmului, care promitea o confruntare pe cinste între două cupluri, și ceea ce oferă cu adevărat filmul.

Adică niște scene ciopârțite, fără vreo logică, fără vreo legătură aparentă între ele, fără vreo explicație, fără absolut nimic.

Unele filme explică prea mult, Ash & dust nu explică nimic.

Se omoară ăștia într-o veselie, dar neavând un context solid, toate acele crime nu au avut niciun efect asupra mea. Mi-o place mie să văd creieri zburând (deși aici nu este cazul), dar să existe și un motiv.

Că sunt sau nu de acord cu motivul, nu contează, important este ca el să existe. Ori aici el este inexistent. Pur și simplu unii  mascați întrebau pe câteun captiv unde-i cutia, ăla nu răspundea (fie nu știa, fie nu voia), apoi era omorât.

Și se tot repeta aceeași scenă la infinit, fără sens, de mi s-a părut că filmul are 4 ore, atât de lung s-a simțit.

Iar polițista blondă cu alură de stăpână dominantă-n filme porno este absolut de pomană în film. Nu doar că n-are nicio replică, dar scenele ei sunt inutile, nu influențează cu nimic mersul firului narativ, doar se înființează la scena crimei, dă din cap, fluieră a pagubă și atât. Dacă o tăiem și pe ea, mai rămân 25 de minute de film.

Aveam impresia că scenariul a fost scris pe pandemie, când era penurie de hârtie igienică și la fiecare pagină de scenariu care a ajuns pe ecran au fost alte trei cu care autorul s-a șters la cur cu ele pentru că nu am înțeles aproape nimic din film, lipsesc bucăți de coerență din el.

O fi el criptic și inteligent, dar doar pentru scenarist, că numai el știe ce dracului a vrut să ne transmită.

Există, bineînțeles, și o simbolistică pe care singur am atașat-o filmului, să nu pic chiar de prost și să zic că am rămas total pe dinafară, dar și aici totul este interpretabil după propriul plac.

Mi-a plăcut în schimb joaca regizorului cu paleta coloristică, sunt unele imagini stridente prin alegoria lor, prin separarea clară a nuanțelor de alb și negru, aproape că se vedea linia trasată între ele, cu zăpada albă și pădurea neagră, cu părul blond (alb) și uniforma neagră, cu calul negru (vai, dar ce negru este) și, din nou, zăpada imaculată.

Și totul este saturat de roșul reprezentat de sânge.

Dacă este să evidențiez ceva în sens pozitiv, atunci mă rezum la imaginea simbolică din Ash & dust, restul fiind precum titlul, cenușă și pulbere.

La capitolul actorie n-am nimic de adăugat, doar să-l pomenesc pe Simon Phillips, că pe ăsta ce l-am mai găsit în lista mea cu filme, dar nimic de laudă, că este prezent în producții cu Bruce Willis precum Survive the game pe care l-am confundat cu Survive the night.

🏆 Verdict

Inițial voiam să scriu doar câteva propoziții despre Ash & dust, pentru că nu credeam că pot mai mult de atât, dar iată că s-a umplut pagina cu impresiile mele negative despre film.

Nici acum nu am priceput ce mama dracului am văzut în acest film, pare mai mult ca o glumă scrisă de cineva și pe care doar autorul o consideră amuzantă, că el știe ce a vrut să spună.

Incoerent, cu scene dezlânate, fără context, fără indicii, cu mult prea mult mister (sau lipsă de inspirație), Ash & dust este o măgărie de film fără sens, salvată doar de imaginea apetisantă cu mult substrat fără de care ar fi rămas cu punctul din oficiu.

Așadar, fără alte adăugiri inutile, Ash & dust este un candidat (deja) la Top filme nasoale pe 2022, primind de la mine o cutie cu 2 monede.

1 out of 5 stars (1 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

As bestas

As bestas

Am avut șansa să mă nimeresc prin preajma lui As bestas (The beasts) și n-am …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *