Enough

Poftim surpriză cu acest film, nici eu nu mă așteptam să-l revăd, dar Enough m-a prins într-o stare zen și am decis că este cazul să-mi reamintesc cu ce se halește pelicula.

🎬 Premisă

Regizat de Michael Apted (decedat în 2021) și demolat de critici, dar și de audiență, Enough o are în rol principal pe Jennifer Lopez (Marry me) care interpretează (sau se chinuie) o chelneriță naivă, Slim.

Povestea este una de dragoste, ea este luată pe sus de Făt Frumosul Mitch (Billy Campbell), iar scenariul nu are răbdarea necesară de a ne prezenta evoluția firească a relației lor, facem salturi temporale semnificative de la prima întâlnire la nuntă, de la nuntă la nașterea copilului, de la nașterea copilului ne ducem iar câțiva ani înainte.

Înainte spre ce?

Ei bine, abia după ani și ani premisa efectivă din Enough intră în acțiune pentru că povestea de dragoste dintre cei doi se schimbă din I will always love you (nemuritoarea Whitney Houston) în Fuck you bitch (da, este o melodie reală, chiar una bună, dacă vă place country).

Așadar, el devine abuziv, ea fuge unde vede cu ochii pentru a scăpa de scatoalcele ce vin în ritm vijelios, mai ceva ca sancțiunile UE contra Rusiei.

Ce pornește ca o căsnicie fericită se transformă în câțiva ani într-o luptă pentru supraviețuire în care bruta masculă nu precupețește vreun efort în misiunea finală, aceea de a-și învinge consoarta.

💭 Comentariu

Enough este un film feminist încă dinainte ca acest trend să devină unul la modă, tocmai de aceea nu enervează prin forțarea nejustificată a mișcării care a cuprins cetatea de la Hollywood, totul venind natural.

Nu este deloc unul dintre cele mai bune filme realizate tehnic, emană o senzație de producție ieftină, făcută special pentru TV, imaginea de telenovelă dând-o de gol în acest sens.

Nici actorii nu ajută prea mult, nefiind dintre cei mai apți în acest domeniu, o fi J. Lo mare artistă-n entertainment, dar s-o zicem pe aia dreapta, nu-i cea mai strălucită thespiană în interpretare actoricească.

De fapt, nici povestea nu pare una credibilă, având suișuri și coborâșuri logice care ne cam dau de furcă în ceea ce privește verosimilul din Enough, trebuie să înghițim multe pentru a crede ceea ce petrece pe ecran.

Cu toate astea, Enough m-a lovit în punctul sensibil, fără să-mi dau seama de ce. Nu-s deloc fan drame domestice, dar uite că Enough are ceva care m-a atras iremediabil de partea lui.

Și pot să urle toți criticii și toată audiența că Enough este o măgărie, eu depun mărturie în favoarea lui.

Atacă frontal una din gravele problemele ale societății noastre în compartimentul marital, anume violența domestică, una care este considerată în multe părți ale lumii ca fiind ceva normal (este perimată gluma, dar o știți pe cea cu județul nostru căruia i s-a dus buhul în acest sens).

Din acest punct de vedere este extrem de serios și trebuie luat în seamă.

Chiar dacă mesajul transmis nu-i chiar dintre cele mai ortodoxe și contravine legilor juridice, să dea dracului dacă mai ții cont de reguli și legislație când un dement cu spume la gură te urmărește zi și noapte pentru a-ți afla nuanța culorii vineții din jurul ochilor.

Nu m-a deranjat nici faptul că bărbatul este caracterizat ca un gibon descreierat, iar femeia ca o pasăre colibri nevinovată pentru că, de multe ori, chiar asta este realitatea în sânul unor familii toxice. Societatea se vrea mai evoluată, dar realitatea spune cu totul altceva.

După cum spune și titlul, la un moment dat Slim (J. Lo – Hustlers) spune Enough și, deși poate fi considerat spoiler, filmul are unul dintre cele mai satisfăcătoare acte finale, poate la același nivel cu Cap punând mâna pe ciocanu` lu` Thor (exagerez de dragul metaforei, dar ați prins ideea).

Păcat că actorii nu prea se zbat să-și interpreteze rolurile mai cu aplomb, tocmai de asta nu impresionează prin dramatism, deși aveam potențial zdravăn în acest sens.

Îl țineam minte mai emoționant, acum 20 de ani când l-am văzut prima oară i-am dat maximum pentru că m-a lăcrimat pe la pleoape, deși este departe de asemenea calificativ, dar atunci eram mic și prost, acum mi-am dublat vârsta și nu mai alunec atât de repede printre moleculele apoase.

🏆 Verdict

Are multe defecte Enough, arată ca braga, actoria este scremută, scenariul joacă țonțoroiul cu noi, mesajele transmise sunt lăudabile, aș putea spune chiar etice la nivel de supraviețuire animalică, dar contravin perceptelor societății evoluate.

Însă dincolo de toate aceste bube evidente, Enough este o dramă care te lovește ca un baros în plină figură, livrând un deznodământ care-i spală toate păcatele și care te trimite la spovedanie pentru că te face să urli invective bilingve, ambele începând cu fu…

Mie unul mi-a plăcut, părere nepopulară, dar mă doare fix în ce are J. Lo mai rotund de ceea ce cred alții, pentru mine Enough este un film care mă determină să-mi iau 8 lecții de autoapărare.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

IMDB

Rotten Tomatoes

About admin

Check Also

Cimarron

1930/1931 Cimarron este primul western câștigător de Oscar pentru cel mai bun film. Însă nu-i …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.