Asimptomatic

AsimptomaticEram cu treabă prin capitală și cu ce să omor timpul? Am zis să experimentez Asimptomatic, un film SF românesc.

 

🎬  Asimptomatic – Premisă 🕮

Filmul ne duce într-o lume post apocaliptică ajunsă așa din cauza unui eveniment necunoscut.

Nu ni se spune exact ce, dar se vorbește de buncăre și de boli.

Doi tineri încearcă să supraviețuiască în sălbăticie vânați fiind de niște drone militare.

Din nou, mister total, că nu știm ale cui sunt și ce vor deținătorii lor cu cei doi iubăreți.

Atât, că altceva nu mai am ce scrie despre poveste.

 

💭 Asimptomatic – Comentariu 🍿

Nu mă învârt pe după coadă, la nivel tehnic filmul este ridicol pentru că-i făcut cu restul de la o eugenie, iar efectele speciale generează amuzament.

Măcar nu s-au folosit prea mult de ele, există o singură secvență care beneficiază de așa ceva, dar a fost suficient să-mi dau seama că atât se poate la acest moment în România.

La naiba, până și primele mele clipuri, când nu știam care este treaba cu ecranul verde, arată mai bine decât anumite momente din acest film.

Dar să nu mă cramponez în astfel de amănunte, că am văzut multe filme cu CGI de două parale, însă demne de laudă pentru că aveau o poveste captivantă.

Cum sună un SF românesc? Bine, nu?

Eh, este mult spus SF când avem de-a face cu două personaje care se preumblă printr-o pădure și vorbesc vrute și nevrute.

Aici dialogul este jenant de slab, există o discuție ce mi s-a părut a fi interminabilă care se învârtea în jurul jocului Adevăr sau provocare ce aproape m-a făcut să mă ridic și să părăsesc sala de cinema reducând astfel numărul de spectatori la 0.

Dacă aveți curiozitatea să vedeți filmul, veți afla la ce mă refer.

Și când se apropiau nervii mei de punctul de fierbere, aproape să dea în clocot că nu știam ce dracului tot fac ăia doi în pădure, vine schimbarea bruscă de tonalitate.

Se modifică la 180 de grade genul producției și acesta a fost un aspect care m-a mai îmbunat pentru că o dă în niște chestii apăsătoare, triste, melancolice și, de ce nu, chiar cerebrale.

Asimptomatic

 

Pentru cei mai sensibili, dezvăluirea lovește direct în inimă și dă de furcă și creierului pentru că, sincer, nu mă așteptam la așa ceva.

Nu că ar fi vreo surpriză colosală, că nu-i ceva original, doar că m-a surprins pentru un film autohton făcut pe stil, hai să o zic direct, amatoricesc.

Actoria este dezastru nuclear, în nicio clipă nu am simțit că replicile sunt livrate natural, ci forțat ca și când ar fi citite după o foaie.

Nu a ajutat nici modul de editare care făcea trecerea de la un cadru la altul și de la un personaj la celălalt fără o fluență lin curgătoare, totul este prea fracturat pentru a asigura continuitate narativă.

Mi-a plăcut însă muzica folosită, una pe care am găsit-o potrivită în acest context, plus că există mult practic.

Asta a fost și de bine pentru că a asigurat o oarece verosimilitudine, dar și de rău pentru că din lipsă de fonduri nu au folosit recuzită, ci obiecte reale, ceea ce mi-a scos din hibernare o fobie pe care mai toți o avem.

Apropo, se aude chiar bine comparativ cu producții de sute de mii de euro, ceea ce a fost de natură să mă bucure.

Dacă tot am pomenit cuvântul natură, sunt destule imagini superbe cu zone sălbatice din România care s-au lipit bine de tot de retină.

 

🏆 Asimptomatic – Verdict 👍 sau 👎

Este clar că producția nu-i nici pe departe o reușită de referință în cinematografia românească, fiind realizată cu mijloace frugale de către  Timișoara Film Society, deci nu în vreun studio din capitală.

Măcar încearcă să fie ceva diferit, este un început, cam poticnit, dar început. Cine știe, poate pe viitor cineaștii mai tineri vor avea curaj să abordeze alte genuri, nu doar cele revoluționare ca Libertate (nu că ar fi fost rău acest film, din contră) sau dramatice ca MMXX.

Surprinzător chiar și pentru mine, nu o să fiu extrem de nenorocit, că în alte situații aș fi dat cu el de pământ, și o să iau în calcul și împrejurările care au dus la apariția filmului.

Însă nici nu o să mă îngrămădesc cu epitete laudative, o să mă rezum la confecționarea a 5 săgeți pentru arc, că îi sunt suficiente.

Și, totuși, care-i treaba cu piticul? Că pe asta nu am înțeles-o.

2.5 out of 5 stars (2,5 / 5)

Trailer

IMDB

About admin

Check Also

Băieții buni ajung în rai

Băieții buni ajung în rai

Avalanșa de filme românești din 2024 continuă cu Băieții buni ajung în rai. Să fie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *