Attraction: Invasion

Vtorzhenie este un film SF rusesc proaspăt ieșit pe poarta cincinalului fiind regizat de Fedor Bondarchuk. Ah, să nu uit, titlul tradus este Attraction: Invasion și este continuarea lui Attraction pe care vi-l recomand să-l urmăriți înainte de acest film, altfel habar nu aveți care-i treaba și vă veți uita ca vodca la apă, neînțelegând de ce nu are grade lichidul ăla chior.

Mi-a luat ceva timp să-mi reamintesc ce s-a întâmplat în primul film, dar am și primit o mână de ajutor de la Invasion care, pe parcursul genericului de început, a mai spicuit din întâmplările din prima parte, dându-și seama că nu a fost atât de bun încât să fie memorabil.

Pe scurt, în Attraction avem parte de-o poveste a la Twilight între ea, o simplă pământeancă, și el, picat la propriu din cer, ideea de bază fiind una utopică, vezi Doamne, fără iubire viața nu are sens și merită orice sacrificiu pentru o țucătură din partea celui drag.

Ei bine, în Invasion cuplul interplanetar se întoarce și de data asta toată lumea este pe urmele lui, de la armata rusnacă dornică să căsăpească pe cineva, nu contează pe cine, până la una bucată navă extraterestră care simte un pericol iminent în această poveste de dragoste neortodoxă.

Așa că Yulia și Khariton trebuie să-și unească forțele pentru a supraviețui atacurilor ce vin neîncetat din toate părțile, fiecare specie încercând să-i mierlească definitiv cu ce arme are la îndemână.

Pentru un film care este intitulat Invasion, durează prea mult până se ajunge la invazie efectivă.

Din cele peste două ore de film, cred că mai mult de jumătate, prima parte, este o incursiune pedagogică în disecarea caracterului global al speciei umane, de zici că eram la un curs de filozofie aplicată la nivel planetar.

Attraction: Invasion m-a bombardat până la exasperare cu lecții de viață despre credulitatea oamenilor, despre ușoara lor influențabilitate și despre cât de simplu este să mâni o turmă de dobitoace imbecile.

Parcă ascultam o predică a preafericitului judecător pentru că aveam impresia că-s la tribunal la un proces în care eram acuzat de tot ce este rău la umanitate. Nici nu mai are cazul să scriu de câte ori mi-am rostogolit ochii la mesajele astea care nu-s deloc subliminale, ci sunt date pe față, fără menajamente.

Și asta nu este tot, filmul continuă pe aceeași linie, scoțând în evidență și pericolul imens care vine odată cu celebrele fake news care în coaliție cu prostia umană care crede tot ce aude pot cauza tragedii inimaginabile.

Totul pe fundalul, bineînțeles, al poveștii de dragoste parcă blestemate dintre Yulia și Khariton, iubire care primește în permanență bețe-n roate din toate direcțiile.

Practic, continuă pildele din primul Attraction, așa că nu știu de ce mă mir de prezența acestei părți moralizatoare.

Și când eram hotărât să-mi bag bocancii în el de film, Attraction: Invasion renunță la seminarul socio-teologic și trece la scandal.

Eh, și partea a doua a filmului este cea care salvează întreaga producție pentru că se transformă într-un film SF + disaster movie destul de satisfăcător.

Are un element de originalitate (cel puțin pentru mine) care m-a impresionat, iar acțiunea devine una pe gustul meu cu confruntări între armata umană și tehnologia extraterestră care pare pașnică la prima vedere, dar este al naibii de distructivă.

Bugetul filmului este cel puțin dublu față de Attraction și se cunoaște din plin, au muncit din plin oamenii la bucata secundă a filmului care colcăie de efecte speciale, unele chiar foarte reușite, și care imprimă un sentiment de grandoare filmului, mai ales prin ideea originală pe fundalul căreia are loc acțiunea din partea secundă.

Așa că dacă vă țin nervii să treceți cu bine de mustrarea virtuală dată de film sau, cine știe, chiar vă încântă, atunci după partea asta trimiteți creierul cu declarație să ia lapte de la magazin cât timp ochii vor fi delectați cu un spectacol vizual foarte reușit pentru cele 12-14 milioane de dolari cât a costat Attraction: Invasion.

Are destule probleme mai ales pe partea tehnică legată de sunet, nu pare natural, se simte că totul este înregistrat într-un studio, actoria nu este cine știe ce, scenariul, ca un tot unitar, prezintă multe lacune, se vrea un Independence day plasat în universul mult hulit Twilight, dar partea finală salvează filmul de la dezastru, însă nici nu pot să-l ridic mai sus de primul, așa că Attraction: Invasion este inundat de un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Recenzie Attraction

About admin

Check Also

Rebel Moon: A child of fire

Rebel Moon: A child of fire

Zack Snyder revine cu forțe proaspete tot pe Netflix cu Rebel Moon: A child of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *