Avengers: Age of Ultron

Avengers 2: Age of Ultron

4 out of 5 stars (4 / 5)

Din oceanul Marvel a ieșit Avengers 2 – Age of Ultron.

Cred că mulți știu despre ce e vorba în acest univers și care-i treaba cu această echipă, dar hai să detaliez un pic povestea.

Echipa Avengers continuă să se lupte cu rămășițele Hydrei, cea care și-a făcut de cap în Captain America 2 și care a pus laba pe sceptrul magic al lui Loki și ale cărui puteri au fost folosite pentru îmbunătățiri genetice, foarte rapid ni se face cunoștință și cu beneficiarii, mai de voie, mai cu forța, al acestor îmbunătățiri genetice, și anume frații Maximoff, Wanda și Pietro, fraza cea mai potrivită de a-i descrie a fost folosită prea mult, așa că vin cu ceva original, el fuge, ea împinge.

Bun, să revin la poveste, până la urmă echipa de șoc pune laba pe acel sceptru și Iron Man în cârdășie cu Hulk, sau mai bine zis, Tony Stark și Bruce Banner, se gândesc ei că puterea sceptrului e numai bună pentru a da viață unui proiect de mult visat de Tony, crearea unei inteligențe artificiale atât de avansate încât să protejeze planeta de diverse amenințări care mai terestre, care mai de prin alte galaxii și să îi pensioneze pe cei din echipă.

Numai că shit happens și în loc să iasă ceva pur și bun, iese taman titlul filmului, Ultron, o inteligență artificială cu gânduri mari pentru omenire, cel mai eficient mod de a apăra ceva e să nu ai ce apăra, așa că se pune pe distrus omenirea pe principiul din cenușă se naște progresul.

Drăcia asta își trage ca aliați pe cei doi frați care-s orbiți de dorința de răzbunare împotriva lui Stark care cică le-ar fi distrus viețile, se pune pe căutat vibranium, șmecheria de metal din care e făcut scutul lui nenea Rogers, mai bine cunoscut drept Captain America.

Doar că nici ai noștri eroi nu stau cu mâinile în sân și începe o goană nebună pentru a-l opri pe Ultron care săracul chiar crede că face un lucru fain.

Goana nebună e un termen care nu descrie atât de bine pe cât aș dori frenezia acțiunilor întreprinse de răzbunători pentru a-l găsi pe Ultron, care e peste tot dar nicăieri.

Și dă-i cu lupte peste lupte și când nu se luptă, se războiesc și așa mai departe, desigur e și câte un intermezzo intercalat, să ne mai tragem răsuflarea.

Cam asta e povestea în mare a filmului, ca idee nu e nimic spectaculos sau original, veșnica luptă bine versus rău, dar cu ceva îmbârligături și răsturnări de situație, echipa originală neputând face față amenințării, așa că intervin anumite întăriri.

Gata povestitul, să înceapă critica și pozitivă, dar și negativă.

Spre deosebire de partea întâi, unde nu prea e timp pentru dezvoltarea personajelor pentru că în mare parte au fost introduse în filmele lor proprii, acum este dedicat ceva timp și pentru prezentarea unor personaje care au cam fost lăsate de izbeliște până acum, mă refer la Natasha Romanoff, adică Black Widow și Clint Barton, adică Hawkeye, avem destule secvențe care aruncă lumină asupra trecutului ei și prezentului lui, ceea ce e frumos, să avem și noi habar ce e cu ei, nu numai ca ăia care au super puteri, cei doi bazându-se doar pe aptitudinile lor, neavând ciocane din altă lume sau scuturi indestructibile.

Tot pe partea de scenariu, povestea e mai întunecată, mai sinistră, se simte apăsarea exercitată de amenințare, pentru că antagonistul nu vrea să cucerească, vrea doar să extermine, de asemenea, echipa nu mai e atât de unită, sunt dezbinați, de unde și tonul mai grav al poveștii. Asta nu înseamnă că nu avem și momente comice, sunt destule și bune, cât să nu uităm că totuși e un film Marvel. Avem și ceva momente dramatice, ba chiar și storcătoare de lacrimi.

De asemenea, avem și un început de romanță între 2 personaje, probabil unii ați ghicit despre cine e vorba din trailer, dar o las așa, nu zic mai multe.

Acțiunea e frenetică, inovativă, la scară mare, grandioasă și mai ales multă, sunt vreo cinci secvențe de acțiune furibundă bine dozate că dacă ar fi ținut un pic mai mult te-ai fi sufocat din cauza respirației pe care ți-o țineai pe parcursul acelor secvențe.

Efectele speciale de excepție, fără cusur, doar știm că echipa Marvel se pricepe de minune la așa ceva.  Mai ales faza de final unde ești doar cu gura căscată, punct bonus pentru că finalul a fost ținut deoparte de trailere.

În schimb, deși povestea e mai sumbră, nu se depărtează prea mult de primul film astfel încât să se simtă că ar fi ceva diferit, e cam tot pe acolo cu mici variații. E un pic enervant că exagerează cu niște secvențe halucinogene, cam împinge limita cu niște vise stranii artificial induse.

Deja începe să se simtă aglomerarea de personaje, totul e repezit în poveste, practic conceptul lui Ultron ne este băgat repede pe gât, prinde viață foarte rapid și la fel de repede devine personajul negativ, nici nu apuci să mesteci informația primită că deja îți este vârâtă pe gât altă informație, fiind cam greu de procesat atâtea noi personaje, producătorii crezându-ne cine știe ce inteligențe artificiale care să poată îngurgita rapid atâta informație.

Același lucru se întâmplă și cu frații Maximoff și cu alte personaje.

Să dau mai departe cu critica negativă, pe cât de frenetică e acțiunea, pe atât de greu e de urmărit în anumite momente pentru că avem un amalgam de personaje și fiecare are propria bătălie astfel încât se fac treceri rapide de la un câmp de luptă la altul încât la un moment dat nu mai știi cine cu cine și unde se luptă.

Se vrea prea mult într-un timp prea scurt, deși filmul are o durată de peste două ore, parcă tot e scurt pentru ceea ce se petrece, fiind o învălmășeală de nedescris.

Personajul negativ nu e atât de amenințător pe cât pare la prima vedere, o arde în glume, pare un adolescent abia lovit de pubertate, se enervează din te miri ce lucru mărunt, într-adevăr  ceva diferit, dar mă așteptam de la Ultron să fie întruchiparea răului dusă la extrem, se pare că pentru asta trebui să-l aștept pe Thanos.

Să nu mai zic de unele chestii ilogice cum ar fi lipsa unei explicații coerente cu privire la Tony Stark reluându-și rolul de Iron Man deși în finalul trilogiei se pensionase, aici apare brusc ca Iron Man fără să ni se spună un motiv bun.

Actoria e aceeași cu care am fost învățați de-a lungul timpului cu filmele marca Marvel, chimia dintre personaje este bună chiar și atunci când nu se înțeleg prea bine și se mai tăvălesc un pic.

Nu are rost să înșir cine ce caracter întruchipează că aș pierde timpul de pomană mai ales că sunt prezenți toți, care mai mult, care mai puțin.

Noile adiții sunt reprezentate pe de o parte de James Spader care-și împrumută vocea lui Ultron și o face cu mare succes, când e cazul de răutate, o interpretează de-ți dă fiori pe șira spinării, când se ține de caterincă, te face să zâmbești deși știi că are un singur gând, să distrugă omenirea. Pe de altă parte, frații Maximoff sunt întruchipați de cei doi actori care în Godzilla au fost soț și soție, deci mi s-a părut un pic ciudat. M-au terorizat accentele lor rusești care mi s-au părut slabe și pentru un film de duzină, darămite pentru un asemenea film.

Regizorul e tot Joss Whedon, și se simte asta în sensul că aduce mult cu primul film, deja e cazul să intre în acțiune și altcineva care să aducă o gură de aer proaspăt deși mi-e teamă că frații Russo nu reprezintă acea gură, până la Avengers 3 deja vor avea și ei la activ 2 filme Marvel și sper să nu intre în aceeași rutină de a face toate filmele să semene între ele.

Iar depășesc termenul limită, în concluzie un film plin de adrenalină, de acțiune, un pic mai slab ca prima parte deoarece noutatea cu atâția supereroi la un loc s-a dus, nota personală e 8, se putea mult mai bine pe partea de poveste că în restul totul a fost ca la carte.

Trailer

Link IMDB

Link RottenTomatoes

Link review

 

About admin

Check Also

Crouching tiger hidden dragon Sword of destiny

Crouching tiger, hidden dragon: Sword of destiny

După 16 ani de la original, pe fir s-a băgat Netflix și așa a apărut …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *