Nici nu încep bine articolul și scriu că Avram Iancu împotriva imperiului este un film atipic.
🎬 Avram Iancu împotriva imperiului – Premisă 🕮
Anul este 1848 și tensiunile dintre grofii asupritori și țărănimea oropsită atinge paroxismul.
Și iată cum Avram Iancu (Horia Fedorca – Libertate) se răscoală împotriva boierimii maghiare și își pregătește în vârf de munte, prin păduri, o oaste cu care să ceară drepturile românilor.
Fiind un om cu oareșce educație, nu vrea vărsare de sânge, însă planurile lui pacifiste nu pică bine oponentului său care știe una și bună: IO BAG glonțu-n voi.
Cam atât despre poveste, nici nu știu ce aș mai putea dezvălui din ea pentru că urmează la comentariu motivele pentru care nu pot dezvolta mai mult premisa.
💭 Avram Iancu împotriva imperiului – Comentariu 🍿
Habar nu aveam de acest film, nu am stat prea mult să mă documentez, eu reacționez instantaneu când văd un film nou în programul cinematografului, iau bilet ca la o întâlnire oarbă, ce-o fi aia va fi.
Așa că nu mică mi-a fost mirarea când am pus ochii pe o corcitură care nu-i nici cal, nici măgar.
Este printre cele mai stranii filme pe care le-am văzut pentru că nu pot spune că este film artistic, dar nici documentar get beget nu-i.
Se dorește a fi combinație dintre cele două stiluri de a spune o poveste și a ieșit un „filmentar”.
Secvențe de lungmetraj ce aveau un fir narativ cursiv sunt întrerupte când și când de intervenții ale unor profesori academicieni contemporani care ne oferă informații despre viața eroului din titlu.
Plus că există și un narator, dar nu unul invizibil căruia doar îi auzim vocea, nu, nici vorbă, se bagă des în scene într-un costum alb modern care contrastează puternic cu straiele de acum aproape 200 de ani.
Seamănă cumva cu Gata oricând! Eroii de la Podul Jiului și am perceput producția mai degrabă ca pe un material educativ, nu ca un film de sine stătător.
Abia trece de 60 de minute ca durată, așadar se pretează mai mult ca o prezentare istorică școlară, nu este neapărat potrivit într-o sală de cinema.
Nu pot spune că este vreo revelație apoteotică pentru că oferă în mare parte informații pe care le-am învățat la orele de istorie.
Desigur, are mai multe amănunte care încearcă să fie fidele realității, mă gândesc că acesta a fost motivul pentru care a fost cerut ajutorul unor istorici ce păreau a fi stăpâni pe acest subiect.
Însă, din păcate, această struțo-cămilă a dus și la o desfășurare a acțiunii fracturată, în sensul că fix când lucrurile în partea de film deveneau mai interesant, hop, se băga în seamă bucata documentaristă care strica fluența poveștii.
Am înțeles că totul a fost făcut pe repede înainte și cu bani privați și nu mulți, dar să-mi fie cu iertare când scriu că Avram Iancu nu este un personaj care să fie prezentat în doar o oră.
Are o istorie mult prea bogată în spate pentru a fi tratat destul de superficial, poate vreun Bogdan de la Ploiești să fie cuprins în 60 de minute, că nu lasă nimic notabil în urma lui, dar nu Avram Iancu.
Despre actorul din rolul de căpătâi, dau cu cușma de pământ că nu pot să mă prind dacă a jucat bine sau nu deoarece nu primește atât de mult timp pe ecran.
Sună aiurea, fiind protagonist, dar acesta este stilul peliculei.
Uite, îmi torn cenușă-n cap, i-am beștelit pe Alin Panc și Sandu Pop că au tot jucat în gunoaiele alea de Pup-o mă!, dar aici au niște roluri serioase, chit că micuțe, dar parcă au altă prestanță când nu fac pe proștii.
Ah, și filmul începe impunător, cu o doină de-ți moare bebelușul de jale în pătuț.
🏆 Avram Iancu împotriva imperiului – Verdict 👍 sau 👎?
Acest stil care îmbină filmul și documentarul duce la un produs final interesant, dar și dezlânat din punct de vedere al coerenței.
Dacă este privit strict ca material de predat în școli, atunci este excelent. Decât să-i pui pe elevi să citească din manualele obosite cărora nu le acordă vreo atenție, mai bine le arăți filmulețul de față și poate vor și rămâne cu ceva în minte.
Însă ca film, odată ce s-a evaporat surpriza giumbușlucului folosit, nu am găsit prea multe elemente captivante.
M-am simțit ca într-un muzeu de istorie, iar ghidul prezenta informații pe care deja le știam că am fost atent la școală.
Cu toate astea, nu pot spune că-i o producție rea, merită atenția publicului chiar și pentru ineditul realizării ei, așa că am să-i trimit în dar 7 flinte în bună stare de funcționare.