Bacurau

 

Un film din America de Sud foarte lăudat este Bacurau. Nu, nu este vorba de vreun examen de BAC ce a mers nasol, ci despre o localitate situată în Brazilia care este locul în care are loc acțiunea din film.

După ce mi-am luat mare țeapă cu Monos, am fost puțin sceptic să vizionez Bacurau, dar mi-am luat inima-n dinți și dezamăgirea-n pahar să o am pregătită și am purces la vizionarea filmului.

Încă din prima Bacurau naște o senzație de straniu pentru că asistăm la o înmormântare pas cu pas a unei figuri proeminente a micii localități aflată la dracu-n praznic.

Jelanie, depănări de amintiri, familie căcălău Măria Ta, puhoi de lume la pomană, că-i moca, ce să mai tura-vura, tot tacâmul cuvenit unei îngropăciuni.

Și când începusem să mă foiesc, crezând că am dat pe SicriuTV în loc de film, Bacurau dispare subit.

Nu filmul, ci orașul, pur și simplu nu mai este regăsit pe hărți.

Hm, s-o fi mutat Dorel la cartografiere și topografie de a ratat un oraș să-l pună pe hartă? Sau farfuriile zburătoare care se văd la orizont au ceva de-a face cu asta?

Harta ca hartă, dar problema mai gravă este că încep să apară gloanțe peste tot, care mai inocente înfipte prin cisterne cu apă, care mai mortale, poposite prin inimile oamenilor.

Bacurau este atacat dar nimeni nu știe de ce și de către cine. Nici locuitorii luați prin surprindere, nici spectatorii care se întreabă ce dracu se întâmplă.

Privind în retrospectivă, pot spune că Bacurau este un film ciudat, o combinație inedită de genuri, un western prăfuit amestecat cu o puternică satiră socio-politică plină de săgeți aruncate în toate direcțiile.

Este doldora de critici adresate unor evenimente trecute precum invazia colonizatorilor care a decimat populația băștinașă fără pic de milă, dar și a unor evenimente curente și perpetue precum politica mincinoasă și ipocrită care are nevoie de tine doar când este vorba de votat, discriminarea pe baza nuanței pielii sau orientării sexuale, știți voi, chestiile la modă care afectează societatea contemporană.

Și satira asta nu este deloc subtilă, ba chiar este mult prea evidentă, dar asta nu transformă filmul într-o lecție civică plictisitoare pentru că scenariul din Bacurau îmbracă toate aceste săgeți acide adresate societății noastre într-o poveste care se lasă cu multă violență și destule momente șocante.

Pentru că la un moment dat aflăm și motivul pentru care este nevoie de sicrie și Bacurau trece pe modul dement pentru că devine un film de acțiune furibund în care supraviețuirea locuitorilor micii localități devine elementul central al poveștii.

Și mă așteptam la orice de la Bacurau dar nu să îmi umple ecranul de sânge și cadavre îngrămădite pe pixel pătrat pentru că se scoate artileria grea la înaintare.

Bizareria asta de film a reușit să mă surprindă plăcut pentru că nu am știut cum să o apuc la început, nu aveam idee dacă este o dramă lacrimogenă despre morții mă-sii sau o nesfârșită satiră socială despre societatea hulpavă în care trăim.

Ei bine, când mi-a băgat pe sub gât și partea de acțiune pistolară la care participă tot orașul, Bacurau a crescut mult în ochii mei.

Și nu surprinde doar prin atât, prin violența grotescă și scârboasă pe alocuri, ci și prin lipsa de inhibiții a actorilor brazilieni care nu se sfiesc să se arate cu ce i-a lansat mama natură pe lumea asta. Plus că în film unele cereri sunt directe, fără ocolișuri. Și asta te dă peste cap.

Nu prea mă pricep eu la problemele din Brazilia, dar Bacurau pare un film ficțional care prezintă probleme reale din acea țară și cu siguranță este mai de impact pentru populația autohtonă, dar mesajele din film transcend limbi și culturi pentru că sunt perene și universale.

Imaginea dezvăluie o Brazilie stearpă ca peisaj, dar colorată, iar coloana sonoră este în multe momente parte integrantă la propriu în film pentru că este un nene bătrânel care freacă o chitară în permanență, creând astfel muzica pentru film. Cum se aduce o melodie tristă pe fundal, cum hop răsare și rapsodul arhaic.

Nu o să mă dau acum rotund și să mă laud că am penetrat pe îndelete seva filmului, că nu-s brazilian, dar pulpa pe care am gustat-o mi-a plăcut, de asta eu votez cu poziția 8.

4 out of 5 stars (4 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The fall guy

The fall guy

Fără să fac cine știe ce cascadorii, m-am înființat la The fall guy așteptând un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *