Bătrâna și hoțul

Bătrâna și hoțul🎭📜 BĂTRÂNA ȘI HOȚUL – Spectacol de teatru (Rodica Mandache, Marius Manole, Alin Aronovici)

 

🎬 Un hoț, jucat de un Marius Manole mai șontorog, cu o misiune clară, năvălește noaptea într-o casă memorială pentru a subtiliza un tablou de o valoare inestimabilă.

Doar că actul hoțesc nu se desfășoară atât de lin pe cât credea infractorul pentru că dă peste custodele fără somn al acestei muzeu, Bătrâna (Rodica Mandache). Sau invers, ea îl descoperă pe intrus.

Și între cei doi începe o confruntare îndârjită atât la nivel fizic, cât mai ales la nivel verbal.

 

🍿 Nu a trecut foarte mult timp de când i-am văzut pe cei doi în „Și cu pisica ce-ați făcut‟ și mă bucur că m-am putut delecta din nou cu actoria dânșilor.

În ciuda accidentărilor ambilor, știam despre Manole că a pățit-o urât de tot la un picior, dar nu s-a lăsat răpus de necaz, dar și Mandache avea un suport la mână, semn că și ea suferea de ceva.

Stați că am pierdut firului gândului pe drum. Așa, în ciuda disconfortului fizic, cei doi au interpretat de mama focului. Sau poate au făcut-o slab de tot. Nu pot să îmi dau seama.

Ori au uitat mult din text și au băgat improvizații la greu de se tot bâlbâiau căutându-și cuvintele, ori sunt niște actori extraordinari și și-au executat rolurile atât de bine și cu o așa naturalețe încât m-au făcut să cred că nu-și știau replicile.

Punctul forte al spectacolului, că oricum altceva nu avea ce să fie, a fost reprezentat de bătălia epică dusă sub forma unui meci ideologic între două generații.

Bătrâna este anticul, spiritul boem, concentrat pe artă, pe eleganță, pe cuvinte sofisticate.

Hoțul este modernul, cu ochii după bani, dacă se poate făcuți ușor și fără muncă, pe fața căruia se citește lipsa de educație și-n cuvintele căruia regăsim expresii licențioase.

Aș minți dacă aș spune că m-am ținut de burtă de la atâta râs pentru că nu au fost foarte multe momentele pe care să le fi găsit amuzante.

Înțepăturile dintre cei doi sunt oleacă de modă veche, și ele generează situațiile comice verbale, dar nu pot spune că-i ceva extraordinar.

Parcă sunt prea simpliste și din topor unele din replici, mai ales că sunt repetate de câteva ori până aproape de enervare (și o fac fără rost – aici m-a exasperat).

Bătrâna și hoțul

 

Însă nu vă luați după mine, probabil sunt mai pietros din fire, pentru că prin sală s-a râs destul de mult, chiar la unele poante pe care le-am găsit a fi puerile.

Deh, câte capete, atâtea gusturi într-ale umorului.

Dar modul în care curge dialogul, dând-o dintr-una în cu totul alta, este fascinant și duce la schimbări de atmosferă.

Când o ardem mai pe caterincă de mahala, când o virăm în subiecte ceva mai tenebroase (cancer și moarte), când atacăm hoția la nivel înalt.

Practic, acesta este aspectul pe care l-am apreciat cel mai mult, aceste cotituri picate din senin într-o poveste care pornise destul de banal și știam către ce se îndreaptă.

De lăudat este și modul în care piciorul beteag al lui Manole a fost parte integrantă din spectacol, fiind evident faptul că scenariul a suferit modificări pentru a se adapta stării mai precare a actorului care a fost nevoit să se adapteze noii situații, una nedorită.

Îi recomand lui Manole să fie, totuși, mai gentil cu Mandache că are și dumneaei o vârstă și prea a bruscat-o fizic în timpul spectacolului. Sau, mă repet (la fel ca piesa), au jucat atât de bine încât anumite atingeri păreau mai contondente decât erau în realitate.

 

👍 sau 👎 Spectacolul are suișuri și coborâșuri, cam dese pe gustul meu, și l-am găsit inegal în ritm. Când eram decis să dau cu el de pereți și să-l tăvălesc pe jos că nu-mi plăcea, când mă determina să-l ridic în slăvi pentru discuțiile fâșnețe la care luam parte din sală.

Oare cine credeți că va triumfa la final? Cine va rămâne cu tabloul despuiat de toate secretele?

Bătrâna sau Hoțul? Ambii sau niciunul?

Apropo, limbajul nu este excesiv de vulgar, sunt câteva expresii mai neortodoxe, dar apar rar și spectacolul nu insistă pe ele.

 

🏁 Poate că aveam așteptări mai mari având în vedere numele implicate, dar nu ei au scris piesa, doar au interpretat-o.

Nu se numără printre favoritele mele, dar este un spectacol decent, aproape să intre în categoria celor care mi-au plăcut.

Poate dacă erau aruncate la coș câteva dintre replicile repetate l-aș fi găsit mai apetisant.

Și, nu în ultimul rând, am dat, ÎN SFÂRȘIT, peste o audiență decentă care n-a umplut sala a miros de mici și de formol și nici nu m-a exasperat cu telefoanele.

Bine, am și fost boier așezat ca baștanii în primul rând (dar nu cu invitație, cu bilet plătit), de simțeam că eram pe scenă cu cei doi, deci nu prea aveam cum să fiu deranjat de ecranele telefoanelor.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

About admin

Check Also

Fabrica de comedie

Fabrica de comedie

🎭📜 🎤 FABRICA DE COMEDIE – Spectacol de umor (Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Leonid …

2 comments

 1. Florin NĂSTASE

  Buna ziua.
  Pentru data de 08.05.2024, la spectacolul Batrâna și hoțul am avut achiziționate 2 bilete. Din păcate, fără niciun fel de explicații, reprezentația a fost anulată din Municipiul Călărași. Până în acest moment nu știu nimic de reprogramarea piesei sau de modul în care pot recupera contravaloarea biletelor.
  Vă mulțumesc și aștept de la dumneavoastră măcar un semn din care să înțeleg situația de fapt.
  CU respect, Florin-Narcis NĂSTASE

  • Bună ziua, cred că ați greșit locul, eu sunt un spectator, nimic mai mult, care mi-am dat cu părerea despre acest spectacol, nu sunt vreun oficial sau mai știu eu. Așa că nu aveți ce semn să așteptați de la mine. Adresați-vă responsabililor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *