Book club

Book club

Book club a fost pentru mine un film rezidual, adică m-am nimerit la el după ce am văzut premiera lui Solo, și cum mă plictiseam și am văzut doi rătăciți că-și cumpără bilet la Book club, am luat și eu unul, deși habar nu aveam despre ce este filmul.

Povestea se învârte în jurul a patru prietene la cataramă de-o viață, aflate binișor la vârsta a treia și care încă respectă tradiția din tinerețe, aceea de a se întâlni într-un club al cărții pentru a discuta câte-o carte citită.

Și uite așa am parte de primul șoc, pentru că una din cucoane scoate la înaintare, încă de la începutul filmului, cartea 50 shades of Grey pentru a fi citită și dezbătută. Deja începusem să înjur de zgura de la tenis, că nici aici se pare că nu am scăpare de porcăria aia de Grey.

Și uite așa, bunicuțele, interpretate de niște monștri sacri ai cinematografiei (Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen și Mary Steenburgen, care au împreună 4 Oscaruri plus alte 9 nominalizări) încep să își redescopere sexualitatea la vârsta senectuții, puse pe jar de aventurile scandaloase pe care le citesc în trilogia lui nenea Gri.

Fiecare dintre cele patru respectabile doamne are câte o poveste de împărtășit, diferite ca desfășurare în timp, dar care au aceeași finalitate în prezent, doamnele nu prea mai au parte de activitate stimulatoare printre cearșafuri.

Dar totul se schimbă din momentul în care Grey pune biciul pe ele și le trezește dorința de a trăi cu poftă partea de final a vieții lor.

Am scăpat subit de enervare și am uitat rapid de nuanțele smardoiului pentru că Book club devine repede foarte amuzant și povestea capătă conotații interesante, cu „băbuțele” chitite să profite la maxim de statutul lor de doamne încă bine la vârsta lor, așa că prin peisaj se ivesc și niște domni curioși (și aici avem parte de nume cunoscute) care vor și ei ceva activitate cardiacă.

Cele patru doamne au parte de aventuri care de care mai amuzante, ridicole și spumoase (cuvântul clișeu folosit în descrierea comediilor, dar aici chiar se potrivește).

Fără să trec dincolo de prolog, așa, pe scurt, Diane dă peste un pilot, Vivian peste o iubire din tinerețe, Sharon peste toți și Carol nu dă peste nimic, pentru că soțul o neglijează.

Practic, Book club îmi pare varianta feminină a lui Going in style de anul trecut (https://nipemi.ro/going-in-style/) pentru că beneficiază de o distribuție stelară, cu actori unul și unul, dar trecuți de o anumită vârstă și care se dedau la niscai acțiuni nu prea potrivite pentru o asemenea etate sau asta ne face societatea în care trăim să credem, că dincolo de un anumit buchet de ani nu mai ai voie să îți trăiești viața ca și cum ai avea 20 de ani, deși ai merita-o din plin.

Am rămas de-a dreptul șocat de cât de mult mi-a plăcut filmul și cu ce poftă monumentală am râs la câteva secvențe absolut ilare și asta tocmai datorită premisei oarecum insolite, probabil dumele nu ar fi avut același efect dacă protagonistele aveau cu vreo 40 de ani mai puțin în buletin.

Nu vă imaginați că doamnele se dedau la cine știe ce orgii sau aventuri scabroase, comicul vine natural, nu este forțat și nici de natură să șocheze, așa cum fac multe comedii adolescentine în care scenariștii încurcă grosolanul cu umorul.

Spre final, Book club calcă un pic frâna în ceea ce privește umorul, dar accelerează pe partea de emoție și devine înduioșător și ne plantează în subconștient multe pilde pe care trebuie să le urmăm și care se iau la trântă cu superficialul cultivat cu nesaț de societatea contemporană (și nu numai).

Desigur, filmul este un pic idilic, ne spune că vârsta este doar un număr și atât, contează tinerețea sufletului, dar este ușor de spus când personajele arată cum arată (extrem de bine pentru vârsta lor), dar asta nu scade din valoarea mesajelor pe care Book club ni le transmite.

Nu trebuie să cădem pradă barierelor ridicate de societate, să nu ne pese de ceea ce spun ceilalți cu privire la modul în care ne trăim viața și să ne bucurăm la maxim de această efemeră existență, pentru că dincolo nu există și altă viață nu vom mai avea.

Este de la sine înțeles că actoria este la cel mai înalt nivel pe toate planurile, atât doamnele care fură afișul, cât și domnii din plan secundar, se achită cu brio de partituri și ne oferă (mai bine zis, îmi oferă) un film nemaipomenit de amuzant, la care am râs cu poftă cum nici prin vise nu îmi imaginam că o pot face la un film despre care nici nu auzisem și care la final m-a lăsat cu un gust dulce-amar dar plin de pozitivitate și optimism.

Trăiește-ți viața cât încă mai poți și găsește momente și pentru  tine, nu numai pentru alții, cam la asta se rezumă, în mare, Book club.

Nu credeam că voi ajunge vreodată să alătur în aceeași recenzie nota 8 alături de prezența numelui Grey, dar iată că imposibilul s-a produs, îi dau lui Book club un 8 în timp ce încă zâmbesc cu gândul la anumite secvențe teribil de nostime din film.

S-ar putea să rămână una din comediile preferate ale acestui an.

 

4 out of 5 stars (4 / 5)

 

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

Fly me to the Moon

Fly me to the Moon

S-a strigat adunarea pentru conspiraționiști din toată lumea odată cu lansarea filmului Fly me to …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *