Bratstvo

Aveam chef de un film de război și, la o recomandare a unui urmăritor, am pus mâna pe Bratstvo sau Leaving Afghanistan, cum este tradus în limba inamicilor reci.

Filmul este unul rusesc, apărut proaspăt, în 2019, și povestea ne aruncă înapoi în timp tocmai la finele războiului din Afganistan din anii 1988-1989 când armata rusă își ia tălpășița din acest mediu ostil.

Ultimii rătăciți pe acolo dau de dracu când află că mai au de așteptat până la vodca dragă de acasă pentru că odrasla nesăbuită a unui mare baștan de general cu moaca blocată într-o permanentă beție este prăbușit cu avion cu tot de către insurgenții afgani, muhajedini, pashtani, care s-o nimerit cu bazooka pe umeri.

Așa că trupa rusnacă face cale întoarsă și se pune pe scuturat toate coclaurile afgane în căutarea fiului risipitor pe care trebuie să-l aducă acasă întreg.

Amu` eu mă așteptam să am de-a face cu un răzbel în toată regula, cu cafteli tanchiste, cu avioane bombardând hectare de civili inocenți, cu mitraliere răpăind non-stop și cu baionete vâjâind amenințător.

Din păcate (mă rog, așa consider eu, din păcate), Bratstvo este departe de asta. Nu că nu am avea parte și de cele amintite mai sus, dar sunt doar firimituri, insuficiente pentru a-mi potoli foamea sadică de moarte violentă.

Bratstvo abordează războiul din alt punct de vedere, cel mercantil, aici nu avem ruși, afgani, inamici, prieteni, avem doar potențiali clienți de țepuit cu orice, de la aruncătoare de grenade fictive la televizoare defecte, de la casetofoane meseriașe la băuturi alcoolice trase prin ciorap.

Chiar dacă filmu-i rusesc, nu glorifică nicio secundă nici războiul, nici armata rusă, și asta mi-a plăcut mult, oricât de rău-voit ai fi, nu găsești un dram de propagandă în film.

Militarii ruși nu-s deloc sfinți, sunt cu ochii după căpătuială și mai puțin după misiunea lor principală, iar toată povestea are loc în niște decoruri mizere și depresive, de îți era mai mare teamă de vreo boală transmisă prin te miri ce cale decât de un glonț inamic în scăfârlie.

Peisajul afgan este arid, oamenii sunt sărmani, rupți-n cur de sărăcie, jegul domnește peste tot și tentaculele acestui mediu ostil se agață, până la urmă, și de hainele și sufletele soldaților ruși care sunt atrași în acest joc meschin al trocului cu vieți umane și marfă expirată.

Bratstvo a stârnit ceva controverse tocmai prin faptul că filmul nu are niciun erou, toate personajele sunt opusul a ceea ce trebuie un soldat adevărat să fie, regizorul probabil a exagerat cu această direcție, înțeleg că a vrut să ne împungă cu un mesaj clar, dar chiar așa, din acele fapte reale din care este filmul inspirat, să nu fi fost vreunul mai erou sau măcar un soldat ascultător? Toți să fi fost cu ochii pe furăciuni, trădări, marfă și bani?

Nu am idee unde-i adevărul ascuns, pe IMDB sunt 2 recenzii, una notată cu 1, alta cu 10, deci ia de înțelege ceva.

Mie unul nu mi-a plăcut foarte mult, îmi construisem în minte alt film, dar nici rău nu este, scoate în evidență inutilitatea războaielor, maldărul de morți nejustificate, soldații nici nu știu de ce se luptă între ei, doar pentru a mângâia orgoliul umflat al unor burtoși ascunși la căldurică în spatele unor birouri comode, orgoliu alimentat de pofta de putere, cât mai multă putere și, odată cu ea, resurse, cât mai multe resurse, acaparate de la prostimea de populație.

Nici nu este de mirare că industria cea mai mare a planetei este cea a războiului.

Nu mă mai întind prea mult, de actori nu am ce să scriu, că habar nu am de ei, filmul arată murdar de la cap la final, prezentând o realitate dură a acelor ani (realitate care, cu siguranță s-a perpetuat până azi), un film plin de jeg, noroi, mizerie și praf, acțiunea este răsfirată și de scurtă durată și predomină războiul mercantil la nivel de răcan în care toți vor să profite de pe urma unui conflict izbucnit din te miri ce.

Pentru toate astea îi dau un 6.

3 out of 5 stars (3 / 5)

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=-ZZksrMvl7s&t=72s

Link IMDB

About admin

Check Also

Twisters

Twisters

Twisters ne aduce pe marile ecrane un strop de răcoare pe canicula asta toropitoare de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *