Brightburn

Brightburn

Brightburn, inapt tradus la noi drept Focviu, deși titlul este numele orașului în care se petrece acțiunea, se ia în coarne cu premisa lui Superman, dar în loc să toarne din borcanul cu miere, îl nimerește pe cel cu vitriol.

Tory și Kyle formează un cuplu care se chinuie să conceapă un urmaș, dar eforturile lor se dovedesc zadarnice.

Dar într-o noapte patul li se zguduie din temelii, și nu datorită performanțelor ieșite din comun ale lui Kyle, ci pentru că în păduricea de lângă coșmelia lor poposește violent una bucată navă clandestină, venită de pe alte meleaguri planetare.

Ce să vezi, mare belea, în navă identificăm un specimen de sugar ce arată fix ca un om, respiră ca un om și i se potrivește gravitația terestră ca o mănușă.

Ăștia nu stau prea mult pe gânduri, își imaginează că așa arată o barză, îl iau pe ăsta mic de-o aripă și îl botează Brandon Breyer, odrasla lor, că nah, este doar un puradel picat din cer, ce se poate întâmpla?

Pentru început, mai nimic, că Brandon este în creștere, dar sărim 10 ani înainte și dăm peste un școlar cu ceva apucături nu prea educative, fapt ce îl cam transformă într-un ciudat.

Dar oare ce să fie atât de ciudat la un simplu băiat care mai roade câte-o furculiță ca pe acadea, mai bagă în sperieți câte-o fată, mai zburătăcește niscai vietăți înaripate și umblă teleleu noaptea prin hambar atras parcă de-o forță nemaiîntâlnită?

După cum v-ați dat seama, Brightburn ne arată cum ar decurge acțiunea dacă Superman nu ar fi fost bunul samaritean, ci un spirit bacovian cu moartea-n sânge și chef de eradicat respirație pământeană.

Filmul, produs de James Gunn, scris de neamurile lui, că are destule și trebuie și gura lor să înghită ceva, și regizat de David Yarovesky, care nu are cu se lăuda, pleacă de la o premisă nu chiar originală, dar nu prea văzută în filme și destul de înspăimântătoare.

Ce m-a surprins la film a fost violența, știam că are rating R, dar trailerul văzut, primul și singurul pe care am pus pleoapa, nu a lăsat să transpire adevărata față a filmului.

Durează ceva până se pune pe roate, până Brandon evoluează de la un udător de scutece la un răufăcător sociopat cu superputeri, dar și când își îmbrățișează latura întunecată, parcă îi auzeam pe Superman și Batman scâncind într-un colț.

Brightburn are niște scene sinistre, născute dintr-o minte bolnavă, dar în sensul bun, și s-ar putea să fie prea mult pentru un stomac mai sensibil, obișnuit doar cu salate și nu cu cefe de porc și mici la grătar.

Pe lângă grozăviile sadice la care se dedă Brandon, suficiente să-ți dea coșmaruri mai rău ca în fața unui buletin de vot, Brightburn ridică și o altă problemă interesantă la care trebuie să răspundă părinții: până unde merge dragostea de mamă/tată în astfel de cazuri? Poți să-ți iubești odrasla fără încetare deși știi de ce este capabilă și să o aperi necondiționat deși vezi ce nenorociri înșiră pe străzile micului orășel?

Din păcate, pentru mine Brightburn a fost un pic dezamăgitor, dar nu prost, pentru că în afară de premisa interesantă, execuția scenelor de groază și punerea pe tapet a unor probleme de moralitate, în rest scenariul este un pic tâmp pentru că personajele se comportă destul de cretin în anumite momente cruciale și acțiunile lor m-au determinat să-mi scutur mătreața din cap întrebându-mă retoric: Hai măi, chiar s-a gândit că poate să meargă planul ăla?

Puradelul de-l joacă pe Brandon face o treabă excelentă, are o figură suficient de expresivă încât să-ți dea turbulențe pe piele și o căutătură oacheșă de nu știi pe ce cărare să-ți fugărești umbra.

Nu pot să o sar pe Elizabeth Banks, care devine tot mai bună, actoricește desigur, pe măsură ce trece vremea.

Vă recomand să căscați cu mare atenție gura la scenele de final, pentru că veți descoperi o surpriză plăcută și, de ce nu, posibilitatea unor sequel-uri care se anunță cu adevărat terifiante dacă-s făcute cu simț de răspundere.

Ca o concluzie, Brightburn este o producție ce aduce un suflu proaspăt în acest gen, al personajelor cu superputeri, dar cam scârțâie la realizare, însă nu atât de mult încât să pună în umbră premisa pentru care primește un 7.

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

The phantom of the Opera

The phantom at the Opera

Deși sunt multe alte versiuni apărute ulterior, am ținut morțiș să văd The phantom of …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *