Butch Cassidy and the Sundance Kid

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Top AFI 100

Locul 073 – Butch Cassidy and the Sundance Kid

Am ajuns relativ repede la alt western în lista, după The wild bunch, iată că am trecut la Butch Cassidy and the Sundance Kid, film care spune povestea a doi nelegiuiți, cei care dau și titlul filmului.

Pistolarii fac parte dintr-o bandă de tâlhari, banda Gaura din perete și când nu se ascund în creierii munților de poteră și nu jefuiesc bănci sau trenuri, cei doi, jucați de Paul Newman și Robert Redford, își petrec momentele libere ba în compania fufelor adulmecătoare de aur, ba alături de Etta Place, iubita statornică a lui Kid, dar și foarte bună prietenă cu Butch, cei trei formând un menaje a trois platonic.

Dar vremurile bune par a fi pe sfârșite pentru protagoniști pentru că supremația lor este contestată chiar de către membrii Găurii din perete, bașca trebuie să evadeze tot mai des de sub nasul oamenilor legii care vin după ei din ce în ce mai vertiginos și neobosiți.

Filmul ne spune că mare parte din ceea ce vom vedea este bazat pe fapte reale și deja știm deznodământul încă din primele secvențe, dar asta nu înseamnă că pelicula nu are câteva trucuri ascunse în mânecă.

Nu mă așteptam de la un film cu un subiect ce se anunța mai mult decât dramatic să fie atât de șugubăț, să folosesc un arhaism.

Indiferent de situațiile în care se află, cei doi găsesc întotdeauna partea pozitivă, scot din mănuși o dumă spirituală și dialogul dintre Paul Newman și Robert Redford face tot filmul pentru că în rest, pe mine unul, nu m-a impresionat foarte mult.

Ca acțiune propriu-zisă, Butch Cassidy and the Sundance Kid nu este foarte interesant pentru că nu există puneri în scenă ale unor confruntări epice, filmul este unul molcom și în mare parte asistăm la o călărie fără sfârșit.

Dragii noștri infractori călăresc tot mai departe, pe meleaguri necunoscute pentru a scăpa de următorii ce nu se dau bătuți și după ce se odihnesc preț de câteva linii de dialog presărate cu snoave, se apucă din nou de călărit.

Din acest punct de vedere, al acțiunii western, Butch Cassidy and the Sundance Kid nu mi-a dat barometrul peste cap.

Plus că și scenele sporadice în care duo-ul dinamic se duelează cu diverse uniforme par nelalocul lor și false prin modul în care se acționează și cum răsar oamenii, parcă întrupându-se din neant. Nu prea mi s-au părut credibile, mai ales scenele din Bolivia, am tot ridicat din sprâncene dar, pe de altă parte, totuși filmul este bazat pe fapte reale, poate că așa s-au petrecut lucrurile.

Punctul forte al filmului stă în relația dintre personajele sale, Butch, omul cerebral, care gândește la rece, mereu cu mintea alergând după un plan de scăpare sau complotând o nouă lovitură, și Sundance, pistolarul de nădejde, care preferă calea bătătorită decât să facă un salt în necunoscut, doi oameni atât de diferiți, dar extrem de uniți de o prietenie indestructibilă.

Dacă nu ar fi fost interpretările celor doi actori atât de bune și de antrenante, generatoare de umor sec în momente nepotrivite, nu știu dacă aș fi putut termina filmul, pentru că are și două porțiuni destul de lungi în care povestea este spusă prin intermediul unui colaj de fotografii de parcă răsfoiam un album de poze de acum mai bine de 100 de ani.

Deși nu ar fi trebuit, cele două personaje, prin carisma lor naturală emanată de actori, te cuceresc și devii fanul lor chiar dacă, la bază, cei doi nu sunt decât niște răufăcători care merită să înfunde pușcăria.

Filmul transmite și câteva mesaje subtile cu privire la modernizarea lumii și sfârșitul unei ere, prin prezența unei biciclete buclucașe care semnifică un nou început în care cei doi în curând nu își vor mai găsi locul.

Chiar aș fi vrut să îmi placă mai mult, poate am avut așteptări nerealiste, anticipam o baie de sânge și dueluri încrâncenate, dar am primit mai mult o comedie cu dialog fâșneț, inteligent, amuzant, o cinematografie superbă, aici trebuie să dau cu căciula de pământ, filmul arată superb prin peisajele, sălbatice uneori, deșertice alteori, dar minunate de fiecare dată, doar că nu m-a nimerit pe gust.

Era să uit, filmul ne dă o melodie de excepție, cine nu a auzit de Raindrops keep fallin` on my head, dar nici ea nu se potrivește cu filmul, dacă o auziți sigur ați atașa-o unei comedii ușurele de sărbători.

Butch Cassidy and the Sundance Kid este un film bun, nimic de zis, însă nu s-a potrivit cu așteptările mele, îl plasez la un 7.

 

3.5 out of 5 stars (3,5 / 5)

Trailer:

Link IMDB

Link RottenTomatoes

About admin

Check Also

A man of reason

A man of reason

A man of reason (Bohoja) vine din Coreea de Sud și vrea să ne încânte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *